Знаете ли, че е по-добре стендът да хваща кола за седалка, отколкото рамката?

Покрай промоции в големи търговски вериги, а и заради самото удобство и евентуален интерес към самостоятелно обслужване на велосипеда, напоследък все повече хора се сдобиват с работна стойка (стенд) за ремонт на велосипеди.

В упътването на тези стойки, както и в много статии и видеоклипове, е показано, че велосипедът може да се окачи към тях както чрез горната тръба на рамката, така и чрез кола на седалката. Това е съвсем вярно, особено ако не става дума за скъп велосипед.

Има обаче едно важно уточнение и то е, че в общия случай винаги е за предпочитане да окачите велосипеда, като го стегнете през кола за седалката, а не през горната тръба на рамката. И това важи с особена сила за по-скъпи и най-вече за по-леки рамки.

Причината е, че при по-леките рамки от висок клас (особено алуминиеви), тръбите са изтънени по дължината си от краищата към средата. В някои случаи изтъняването е двойно (на две стъпки), в други е дори тройно (на три стъпки). Технологии като хидроформоването също водят до променлива дебелина на стените и до прецизно изваяни форми, които са проектирани да понасят определени (високи) натоварвания при каране, но не задължително и при външни въздействия като натиск. Поради това при такива олекотени рамки стягането на тръбите в определени зони може да доведе до увреждане, деформация и т.н. Затова по-безопасният вариант е да ги захванете към кола за седалката, който не само е с проста и надеждна за целта конструкция, но е и значително по-евтин от самата рамка.

Като общо правило това важи и за карбоновите рамки, макар че на теория, дори и да са с доста тънки стени, те би трябвало да издържат повече натиск отвън. При тях обаче има друг риск – ако челюстите, които захващат рамката, са замърсени или ако е останала кал или нещо друго по самата тръба, тогава може да я надраскате и дори да е само козметично, няма да сте много доволни от резултата.

Реклама

Така че винаги, когато е възможно, хващайте велосипеда през кола за седалката.

А ако той е регулируем (понижаващ се) и е хидравличен? В повечето източници, които съм срещал, това не се смята за проблем, стига колът да се захваща в разгънато състояние. В зависимост от рамката и височината на колоездача, в много случаи основната (външна) тръба на кола стърчи достатъчно от седалковата тръба на рамката, за да може да бъде захванат велосипеда именно в тази част.

За снимките и демонстрацията благодаря на Бойко Танчев от Pave Bike Shop (FB: https://www.facebook.com/pavebikeshop/).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>