Trail Boss | Как да се справяме с мокри камъни по пътеките

Мокрите камъни и скали без съмнение са едни от най-плашещите препятствия по пътеките. Много хора директно се отказват, когато ги видят пред себе си. Други натискат спирачките, стягат се и подхождат със страх, което обикновено не води до добър резултат. Както ще разберете от видеото на Джеф Леноски, обикновено трябва да правите точно обратното на това, което ви диктува страхът. Ето ги неговите пет съвета за всеки, който иска да подобри карането си на такива трудни терени:

За тези, които не владеят свободно английски език, предлагам кратък превод на съветите:

1. Намалете налягането в гумите си. Това е универсален съвет за всякакви терени и настилки, при които сцеплението на гумите е влошено, защото с по-ниско налягане те следват по-добре терена и запазват по-добър контакт с него. Все пак не трябва да прекалявате, защото с твърде ниско налягане може да прещипете и скъсате гумите на остри ръбове.

2. Отпуснете се и се отделете от велосипеда, за да не му пречите да се движи под вас. Ако сте с понижаващ кол за седалката, намалете височината ѝ – това ще ви осигури още по-голяма свобода на движенията.

3. Изберете възможно най-чистата и права линия през камъните. Колкото по-малко се налага да завивате и да накланяте байка върху мокрите скали, толкова по-лесно ще е минаването.

4. Намалете до безопасна за вас скорост, преди да атакувате камъните. Така ще можете да отпуснете спирачки и да преминете през хлъзгавия терен без спиране, която подобрява драстично сцеплението.

5. Опитайте се да запазите инерцията си и свободното движение на велосипеда. Така той ще преодолява по-леко препятствията

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>