Giant Trance 29 – новият бос по пътеките

Не е случайно, че за новото поколение на модела Trance Giant използват хаштага #Trail Boss (което е и прякор на спонсорирания от тях Джеф Леноски), защото той е създаден именно с тази цел – да покорява пътеките навсякъде и във всеки вид, в който се явят – бързи или технични, леки или трудни, нагоре или надолу…

Напълно обновеният АМ велосипед (ако предпочитате, trail bike) на Giant e базиран върху 29-цолови колела, тъй като компанията смята, че с тях по-лесно и пълно се постигат характеристики като стабилност и леко преодоляване на препятствията. В същото време работата върху новия байк е започнала на първо място от геометрията, за да е сигурно, че всичко по нея ще бъде наред – инженерите и карачите-изпитатели са експериментирали с различни варианти на предния триъгълник, докато намерят идеалния баланс между стабилност и повратливост, между ефективност при изкачване и увереност/контрол при спускане. Въпреки че Trance 29 е само със 115 мм ход на задното окачване (отпред вилката е със 130 мм!), не очаквайте той да се държи като ХС велосипед – с челен ъгъл 66.5°, ъгъл на седалковата тръба 74.5°, дълъг преден триъгълник и къса задница байкът е много по-близо до ендуро велосипедите, само че с него ще се изкачвате по-лесно и няма да имате чак толкова всегазещо окачване. 

Като стана дума за окачването, многозвенната система Maestro с виртуална опорна точка е оптимизирана за максимално добър баланс между ефективност при педалиране, независимост при спиране и добро поемане на неравности от всякакъв тип. Giant твърдят, че тези 115 мм ход, в комбинация с големите колела, ще осигурят на карачите отлична отзивчивост и контрол върху всякакви терени.

Съществено значение в тази насока има и задният амортисьор, който е с т.нар. палцов захват (Trunnion mount), което осигурява повече ход на буталото при по-къс шок, а също така увеличава и коравината на рамката в централната област (която и без това е добра заради широкото средно движение и правоъгълното сечение на долната тръба). Кобилицата също е нова и карбонова, като и допринася за повече коравина на окачването.

Важно е да отбележим, че при топ-модела Trance Advanced Pro 0 задният амортисьор и вилката са DVO, специално тунинговани за този велосипед.

Реклама

И тъй като напоследък все повече производители представят новите си модели основно чрез видеоматериали, за новия Trance 29 са подготвени цели три клипа. Първият е с общо представяне на модела:

Вторият набляга на това как е бил разработен и в кои насоки са съсредоточили вниманието си инженерите на компанията:

А пък третият е посветен най-вече на карането – в него Адам Крейг (ХС/ендуро състезател) и Елиът Джаксън (DH състезател) намират допирната точка в стиловете си чрез новия байк:

На различните пазари ще има по няколко модела с карбонова рамка, както и такива с алуминиева. Споделям техните снимки, а за повече информация посетете сайта на производителя: https://www.giant-bicycles.com/global/trance29.


Giant Trance 29 Advanced 0


Giant Trance 29 Advanced 1


Giant Trance 29 Advanced 2


Giant Trance 29 Advanced 2


Giant Trance 29 1


Giant Trance 29 2


Giant Trance 29 2

https://www.giant-bicycles.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>