Stage – нова ендуро каска от Troy Lee Designs

TLD са в бизнеса с каски от много време и през годините са пробвали какво ли не, включително каски, подобни на шлемове, но без подбрадник. Те бяха и сред първите, които предложиха на пазара АМ модел с увеличено покритие на тила и повече абсорбиращ материал, но запазвайки добрата вентилация. Затова не е учудващо, че сега представиха и нов модел за ендуро карачите, който представлява каска с подбрадник, само че с доста ниско тегло и добро проветрение. Логично, името ѝ също е свързано с ендуро дисциплината.

Като се имат предвид другите каски от този тип на пазара, TLD може би малко се забавиха със своя продукт, но затова компенсират това „изоставане“ с някои нови технологии и с доста добри характеристики на каската. Да започнем например с теглото – 690 грама за размер M/L. Производителят твърди, че Stage е най-лекият ендуро шлем на пазара и наистина не се сещам за негов конкурент, който да е по-лек…

Ако погледнем към защитните качества на каската обаче, също виждаме доста хубави неща. Конструкцията на Stage включва два пласта абсорбираща пяна с различна плътност и характеристики – EPS и EPP. Това не само подобрява нивото на защита, но увеличава и живота на каската, тъй като единият от тези материали може да понася неколкократни удари. Външната обвивка също е подсилена със специални влакна. И към всичко това е добавена системата MIPS за абсорбиране на усукващи натоварвания. Stage покрива или надминава стандартите CPSC 1203, CE EN1078, ASTM F1952, ASTM F2032 и AS/NZS 2063-2008.

Подбрадникът е закрепен твърдо към главната част, т.е. не може да се сваля. Той е от пяна EPP, подсилен и с EXO скелет, и може да понася повече от един удар. Закопчаването е с магнитна катарама, а козирката е с широки граници за настройка на височината – цели 40 мм.

Реклама

Защитата обаче не би била пълноценна, ако каската не е удобна. В тази насока, освен ниското тегло, важна роля има и доброто проветрение. За него се грижат 11 отвора отпред и 14 отзад, които насочват въздуха така, че да обдухва добре главата от всички страни и да намалява потенето.

Меките подложки от вътрешната страна са от материала X-Static, който не задържа неприятни миризми, попива добре потта и е мек и приятен при допир с кожата. Особено предимство е това, че всяка каска идва с комплект от няколко подплънки – два броя основни (с дебелина 13 или 10 мм), три броя за подбрадника (35, 25 и 15 мм) и два броя за тила (25 и 15 мм) – чрез тях можете да направите Stage удобна за глави с всякаква форма, стига разбира се да сте избрали правилния размер.

Не на последно място, Stage се отличава и с дизайна си, като се предлага в две графични разновидности – Race (две разцветки) и Stealth (три разцветки). Както и другите каски на TLD, новият модел не е от най-евтините – в САЩ цената му е $295.

https://www.troyleedesigns.com/stage-helmet/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>