Dominion А4 – най-новата спирачка на Hayes

Беше време, когато Hayes бяха почти единствените на пазара за дискови спирачки, особено по отношение на спускането и фрийрайда. След това обаче конкуренцията в този сегмент се увеличи многократно и американският производител сякаш остана в сянката на по-големи „играчи“. Това обаче съвсем не означава, че Hayes са престанали да произвеждат спирачки, нито пък че са изгубили ноу-хауто си, а с името на най-новия си продукт те недвусмислено заявяват, че ще се опитат да се върнат до доминираща пазарна позиция.

Спирачката с името Dominion A4 е разработена изцяло от нулата за хората, които имат нужда от солидна спирачна сила – по-специално за каращите спускане/фрийрайд, ендуро/АМ и е-байкове. Впрочем Hayes твърдят, че създаването на силна спирачка е било лесната част и с четирибутален спирачен апарат вероятно наистина е така, но поставянето на тази сила под пълния контрол на колоездача е истинското предизвикателство. За целта Dominion A4 използва множество технологии, някои от които са запазени като марки/търговски наименования, и по-конкретно:

LoFi, което означава „LO Input force / HI Fidelity Output force“, засяга дизайна на цялата хидравлична система. Преведено на български, спирачката се нуждае от прилагането на малка сила при лостчето, за да произведе голяма сила при буталата и, по-важното, сила, която се отличава с точност и прецизност, така че да е налична веднага (Hayes твърдят, че при Dominion A4 са постигнали възможно най-малък „мъртъв ход“ на лостчето, но и лесна за дозиране, т.е. с добра модулация. Пак по информация на производителя още при първия контакт с накладките спирачната сила е осезаема и достатъчна, след което плавно нараства в съответствие с усилието, приложено върху лостчето, за да осигури добър и предвидим контрол при всякакво спиране. Като флуид Hayes използват DOT 5.1, като смятат, че тази спирачна течност е с най-добро представяне в индустрията (не само колоездачната). Dominion A4 се отличава и с технологията Two Stroke, заимствана от мотоциклетите – двойни портове за обезвъздушаване при спирачния апарат гарантират лесно и качествено пълнене и изкарване на въздуха от системата.

За доброто си представяне новата спирачка ще разчита и на коравината на спирачния апарат. Освен, че двете му половини са фиксирани една към друга с два солидни болта, структурна роля играе и щифта, който държи накладките, наречен KingPin. Той е с резба и с по-голям диаметър, отколкото вероятно сте виждали при други производители. Маркучът също е с кевларена оплетка, за да е максимално защитен и корав. 

Друг интересен детайл при спирачния апарат е патентованата система за подравняване и центриране Crosshair. Тя включва две малки болтчета при отворите за захват на апарата, чрез които можете прецизно да го измествате, докато бъде в една равнина с диска.

Като стана дума за диск, новите ротори от серията D включват технологиите Modal Resonance Cancelation (MRC) и QuickBite². Зад тези наименования се крие цялостния дизайн и изработка на дисковете, при което инженерите са заложили в конструкцията на диска такава честота на резонанс, която да е противоположна на тази на накладките, като по този начин се избягват скърцания, вибрации и други подобни дразнещи явления. Качественото полиране пък допринася за добрия начален контакт на накладките и е част от формулата за моментално усещане на спирачната сила, щом стиснете лостчето.

Реклама

Накладките, с които се предлага Dominion A4, са синтеровани (метални) или полуметални, като всеки комплект включва и от двата вида.

Спирачните лостчета са с капсуловани лагери и с реглаж на отдалечеността без инструменти.

Теглото на Dominion A4 без диск е 310 грама (преден комплект с 90 см маркуч, спирачен апарат, накладки T106 и болтове за монтаж), а дисковете D-Series добавят още 160 грама (180 мм) или 200 грама (203 мм), включително болтовете.

Препоръчителните цени за Европа са €195.66 за спирачката и €42.53 евро за диска (това е без ДДС!), но вносителите за България (Гепард сайкъл) обещават по-ниски стойности за нашия пазар – по-конкретно 399 лв. за спирачката и 89 лв. за диска. Вече има налични комплекти.

https://www.hayesdiscbrake.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>