Santa Cruz | Новият Bronson върви по стъпките на Nomad

Когато Santa Cruz представиха четвъртото поколение на модела Nomad, което като дизайн се различава драстично от всички предходни, публиката сякаш се раздели на две – едни се влюбиха в новата рамка, други започнаха да я критикуват като „грозна“ и какво ли още не. Разни хора – разни вкусове, но е факт, че сега и новият Bronson тръгва по същия път…

Двата байка дотолкова си приличат, че няма да сгреша, ако кажа, че Bronson сякаш е късоходова версия на Nomad. Новото поколение отново е със 150 мм ход на окачването, само че конструкцията е изцяло в духа на Nomad – задният амортисьор е закачен към долната ставна връзка и минава през „проход“ в седалковата тръба, като освен това е с метрични размери (210х55 мм). За разлика от Nomad, при който заден амортисьор с метална пружина е добре дошъл, Bronson е оптимизиран за пневматичен шок. Възможно е да сложите и такъв с метална пружина, но тогава очаквайте по-лесно продънване при пикови натоварвания. Вилката е със 160 мм ход.

Рамката се предлага в алуминиева и две карбонови версии (C и CC), като това се отнася за готовите сглобки – общо седем на брой на цени от $3499 до $9899, всяка в две разновидности – с 27.5 и 27.5+ колела. Това е друга важна особеност на новата рамка – тя е съвместима с гуми до 2.8 инча, но Santa Cruz смятат, че такъв размер е прекалено голям (по принцип) и затова в техните окомплектовки Plus гумите са с размер 27.5х2.6, което пък не е драстична разлика спрямо байковете без „плюс“ в името, които са с 2.5 предна гума и 2.4 задна. Все пак трябва да се отчита и разликата в широчината на каплите, която при вариантите Plus е по-голяма.

Подобно на Nomad, всички варианти на Bronson са с един венец отпред, тъй като рамката не е съвместима с преден дерайльор. Затова пък водач за веригата лесно може да намери мястото си чрез ушите ISCG05. Задната спирачка се монтира на Post Mount 180, т.е. това е минималният диаметър на диска, който трябва да ползвате.

Реклама

Геометрията, както може да се очаква, е агресивна и модерна, с малък челен ъгъл (65.1°), просторен, но не прекалено дълъг преден триъгълник, дължина на задницата 430 мм и височина на средното движение 340 мм. Това са данните при по-ниската от двете възможни настройки – промяната се прави чрез обръщането на вложка при захвата на шока към долната връзка. Bronson се предлага в пет размера.

Новият байк бе представен със запомнящ се видеоклип с Джош Брайсленд (Ratboy), който кара с Bronson още от първия ден на модела:

Подробности за новото поколение на Bronson можете да намерите в сайта на производителя: https://www.santacruzbicycles.com/en-US/bronson.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>