Нови успехи за българските младежи в iXS International Rookies Championships

Два златни медала завоюва Изабела Янкова през изминалия уикенд в Австрия

От 2 до 5 август в Зерфаус Фис Ладис, Австрия, се проведе голям международен форум за деца и младежи в дисциплина спускане в планинското колоездене. Фестивалът включваше пети кръг от Specialized Rookies Cup, а в неделния ден отделно състезание, наречено iXS International Rookies Championships 2018 – нещо като световно първенство за деца и юноши до 17 г. За да се ориентирате по-лесно в обстановката, може да се каже, че и двете надпревари като клас попадат непосредствено под Световната купа и Световното първенство, т.е. са второто най-високо стъпало в спорта, поне за Европа.

След като през 2017 г. Йордан Анчев завърши пръв в тогавашния кръг на Specialized Rookies Cup, през 2018 г. четири родни представители се включиха в това събитие и постигнаха отлични резултати.

Два златни медала за България в двата поредни дни успя да завоюва талантливата ни колоездачка Изабела Янкова от отбора на Райдърс Юнайтед.  14 годишната Янкова, която се състезава едва от една година, успя да постигне забележителни резултати, като в събота, въпреки падане във финалното си спускане, даде време с 11 секунди по-бързо от това на втората в групата, а в неделя спечели с преднина от над 21 секунди!

Йордан Анчев, съотборник на Изабела в Райдърс Юнайтед и вече с опит в тези състезание, за съжаление тази година не успя да повтори напълно успеха си от 2017 г., но при силната международна конкуренция в най-оспорваната категория момчета до 17 г. се представи отлично, класирайки се пети в събота и четвърти в неделя, като само няколко стотни не му достигнаха за класиране в челната тройка.

Стефан Астаджов и Иван Коцев бяха другите двама родни състезатели, които се включиха в оспорваната надпревара, сред над 300 от най-добрите млади състезатели в цял свят и също се представиха доста добре. В събитията участваха представители от 25 държави, а България бе една от най-споменаваните във финалите, благодарение на родните млади надежди.

Пълното класиране и повече информация за състезанията можете да намерите ТУК.

Реклама

Записи от излъчванията на живо можете да видите тук

https://www.pinkbike.com/news/all-the-rookie-racing-live-from-serfaus-fiss-ladis.html

https://www.pinkbike.com/news/live-now-international-rookies-cup-serfaus-fiss-ladis.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>