Летни предложения 2018 от Scott Bulgaria

Макар че и месец юли отмина, тази година все още чакаме лятото да се появи. Трябва обаче да сме готови за него, а и за всеки друг сезон, така че ви представяме няколко интересни продукта от Scott Bulgaria – с или без лятото, колелата на велосипедите ни се въртят по пътеките…


Scott Genius 730 2018

И като говорим за велосипеди и пътеки, защо да не започнем с един от най-универсалните байкове на Scott – АМ/ендуро модела Genius. Хубавото при него е, че е с достатъчно ход на окачването, за да се радвате на всяко спускане, но и достатъчно лек, за да превземате дълги изкачвания или да го носите на гръб по планинските била. Genius е идеален и за байкпарк, и за високопланински терени, и за всяка друга пътека, която си представите.

Писали сме подробно за неговия най-скъп вариант, когато бе представен през 2017 г., но нека бъдем реалисти – повечето от нас имат по-ограничен бюджет и търсят нещо, което да може да се впише в него. За щастие Genius се предлага и във варианти с алуминиева рамка и по-достъпни компоненти – например Genius 730, като най-важното е, че рамката запазва всички важни детайли – съвместима е едновременно с 27.5 и 29-цолови колела, с Boost проходни оси и метричен заден амортисьор с палцов захват (което позволява да е по-компактен, без това да е за сметка на хода) и най-важното – с модерна геометрия, която ви позволява да атакувате и най-трудните спускания, но и да изкачвате без проблем всякакви баири по пътя към тях.

За последното голяма помощ оказва и системата TwinLoc, която също е запазена марка на Scott. Много от читателите ни вероятно знаят какво се крие зад нея – комбинирана дистанционна команда, която контролира едновременно и вилката Fox 34 Float, и задния амортисьор Fox Nude, разработен специално за Scott. По този начин можете да изберете или напълно отключен режим (за спусканията), или режим Traction Control (скъсен и втвърден ход на задното окачване за повече ефективност при педалиране), или пълно заключване и отпред, и отзад.

Като казах по-достъпни компоненти, със сигурност нямах предвид посредствени. Тъкмо обратното – скоростната система 2×11 с компоненти Shimano XT/SLX и спирачките Shimano SLX са се доказали отдавна като едни от най-стойностните на пазара, т.е. като продукти, на които може да се разчита ден след ден. Безкомпромисно е качеството и при периферните компоненти Syncros, а регулируемият кол за седалка Fox Transfer ще направи и най-вълнообразните пътеки приятни за каране и в двете посоки. Колелата на велосипеда също са с компоненти Syncros, а гумите са с „плюс“ размер – Maxxis Rekon 2.8.

Genius 730 можете да видите и купите тук: http://scott.bg/bg/all-mountain-enduro/10581-348-velosiped-scott-genius-730-2018.html#/2-razmer_atr-m.

А ако предпочитате по-големите 29-цолови колела, както споменах, рамката е съвместима с такива, но има и готов модел, който е още по-достъпен като цена – Genius 940. Той ще се хареса и на тези, които предпочитат скоростна система с един венец отпред. Можете да го разгледате с пълното му оборудване тук: http://scott.bg/bg/all-mountain-enduro/10525-221-velosiped-scott-genius-940-2018.html#/2-razmer_atr-m.


Слънчеви очила Scott Spur

Спортните очила са един от най-важните елементи в екипировката, макар че не всеки отчита това, когато започва да кара велосипед в планината. Най-очевидната им функция е да пазят очите от силна слънчева светлина и вятър, но реално ползата от тях е много по-голяма, защото ни предпазват и от клонки, насекоми, а когато са качествени, се грижат и за добрата видимост в различни условия. Последното зависи от плаките (или условно казано стъклата, макар че в случая материалът е поликарбонат, а не стъкло) и точно затова първият съществен детайл при модела Spur на Scott e това, че те могат да се сменят.

Впрочем може би трябваше да започна с това, че плаките са сравнително големи като площ и цялостният дизайн на рамката е проектиран да обгърне изцяло очите, за да ги предпази в максимална степен от всичко, което би могло да полети или да се изпречи пред тях. Дръжките са широки и еластични, а в краищата им и при носа са добавени гумени вложки за комфорт и по-добро прилепване.

В България очилата Spur се предлагат в два варианта. По-евтиният (139 лв.) е с рамка в черно и жълто и включва две плаки – едната е наречена Gold Chrome Enhancer и както може да се досетите от това име, тя затъмнява с лек жълтеникав оттенък, като увеличава контраста и по този начин подобрява видимостта. Другата плака е напълно безцветна, което често е предпочитан вариант от колоездачите.
Подробности за продукта: http://scott.bg/bg/aksesoari/10580-slnchevi-ochila-scott-spurblackyellow-gold-chrome-enhancer-clear.html

По-скъпият вариант (179 лв.) е наличен в две разцветки на рамката – черно и сиво/зелено, но по-важното е, че основната плака е тип Light Sensitive, т.е. променя степента на затъмняване според силата на светлината. Това е изключително удобно за хора, които карат в разнообразни условия. Другите „стъкла“ в комплекта са безцветни.
Подробности за продукта:
http://scott.bg/bg/aksesoari/10579-slnchevi-ochila-scott-spur-ls-grey-mattgreen-grey-light-sensitive-clear.html
http://scott.bg/bg/aksesoari/10578-slnchevi-ochila-scott-spur-ls-black-mattgrey-light-sensitive-clear.html


Раница SCOTT Trail Rocket Evo FR’ 24

Ако имате очила като Scott Spur, хубаво е и раницата ви да има отделен джоб за тях. Trail Rocket Evo FR’ 24 има много повече от това!

Със своя обем 24 литра тази раница е перфектна за дълги преходи в летните дни и дори за повече от един ден, ако обичате да правите турове с преспиване в хижи или хотели. Пространството е организирано с множество специализирани джобове (за очила, за помпа, за инструменти и т.н.), както и с достатъчно голямо основно отделение за по-обемиста екипировка. Предвидено е, разбира се, и място за резервоар за вода, който се купува отделно.

Гърбът е с дишащи елементи, които образуват широк и дълбок вертикален канал, прорязан от няколко хоризонтални – по този начин потта се отвежда навън, а в комбинация с кръстния колан и гръдния ремък раницата ляга удобно и стабилно на гърба и стои на мястото си по време на каране. Мрежестите презрамки също осигуряват добро проветрение в топлите дни.

Раницата е снабдена с всичко необходимо както за дивата природа (например покривало за дъжд, което да предпазва съдържанието при актуалната в последните два месеца метеорологична обстановка), така и за цивилизацията (светлоотразителни елементи, които да подобряват видимостта на колоездача, когато се движи по път/улица). Системата за закрепване на каска позволява да окачите както каска с подбрадник, така и ХС/АМ каска тип половинка.

Пълните подробности можете да видите тук: http://scott.bg/bg/drekhi-i-obuvki/10649-ranica-scott-trail-rocket-evo-fr-24-caviar-black-dark-grey.html

Ако пък не се нуждаете от такъв обем и предпочитате по-компактна раница, разгледайте модела Trail Rocket Evo FR’ 16: http://scott.bg/bg/drekhi-i-obuvki/10651-ranica-scott-trail-rocket-evo-fr-16-sulphur-yellowcaviar-black.html


Обувки за колоездене Scott Mtb AR Lace (Clip)

Следващият важен елемент от екипировката са обувките. И при даденостите, с които разполагаме в България, добре е те да са подходящи за широк набор от условия.

Моделът MTB AR Lace е със солидна подметка, горна част от издръжлива изкуствена материя, която лесно може да се мие след кална баня, ErgoLogic стелки, за да се чувства ходилото ви перфектно, и връзки, чрез които да ги стягате по възможно най-класическия начин.

Обувките са налични в два варианта – единият е за платформени педали (209 лв.), а другият за автомати (229 лв.). И при двете вариации обаче подметката е от лепкава и мека каучукова смес, така че да осигурява отличен контакт не само с педалите (при автомати това очевидно не е от такова значение), но и с терените, по които се налага от време на време да ходите.

Между другото, вижда се и от снимките, че ходенето със сигурност е заложено като обичайна функция при този продукт и освен това MTB AR Lace приличат доста на ненатрапчиви маратонки, т.е. можете да се появите с тях навсякъде, без да привличате учудени погледи.

Подробностите са тук:
http://scott.bg/bg/obuvki-za-koloezdene/10633-514-obuvki-za-koloezdene-scott-mtb-ar-lace-clip-blackgrey.html#/77-razmer_obuvki-44 (за автомати)
http://scott.bg/bg/obuvki-za-koloezdene/10632-505-obuvki-za-koloezdene-scott-mtb-ar-lace-blackgrey.html#/77-razmer_obuvki-44 (за платформи)


Каска Scott Groove Plus

И защо да не завършим с най-важното – сигурността. Groove Plus е типична All Mountain каска с увеличено покритие на тила, с добавена система MIPS (за по-добро абсорбиране на усукващи натоварвания при падане), с ниско тегло (280 грама) и отлична проветривост.

Конструкцията е класическа – InMould отливка на поликарбонатната черупка върху абсорбиращата основа от EPS пяна. Scott обаче са се постарали да придадат на каската малко по-разчупен и стилен дизайн, така че да не прилича на всяка втора по пътеките.

Предлага се в два размера, а системата за реглаж позволява да я настроите фино по главата си за максимален комфорт.

http://scott.bg/bg/nachalo/10564-317-kaska-scott-groove-plus-dark-grey.html#/61-razmer_atr-m_l

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>