DT Swiss 535 – цялостен подход към окачването

По време на изложението Евробайк, което тази година се провежда по-рано, DT Swiss представиха два нови продукта – вилка и заден амортисьор с името 535, обединени под рекламния слоган „цялостно окачване“. В следващите редове ще разберете какво имат предвид…

Всъщност най-съществените новости са при вилката. Затова и на нея ще обърнем повече внимание.Тя е предназначена за All Mountain, което си остава най-широкото понятие в планинското колоездене. Това означава, че се очаква този продукт да бъде ползван за всичко и да се справя с всичко – изкачвания, спускания, всякакви терени и условия, всякакви начини на каране. Ходът ѝ е от 130 до 160 мм, във варианти за 27.5 или 29/27.5+.

Вилката, чието пълно име е F 535 One, има смел и интересен дизайн с 35 мм горни тръби и, както може да се очаква от продукт с тази марка, е достатъчно лека – 2020 грама (2090 за варианта 29″).

Най-важното обаче е вътре в тръбите. На първо място, това е системата за амортизация – според производителя за пръв път в уравнението се включва не само амортизация на базата на скоростта на сгъване, но и такава на база позицията от хода, т.е. т.нар. position sensitive damping. Ако тези неща ви звучат чуждо, нека ги преговорим набързо. Повечето вилки и задни амортисьори от висок клас променят амортизацията си в зависимост от скоростта на сгъване. Това ще рече, че ако вилката се сгъне плавно и по-бавно, хидравличната система ще реагира по един начин, а ако ударът е силен и интензивен, ще реагира по друг начин, подходящ за по-голямото натоварване. DT Swiss добавят към уравнението и позицията в рамките на хода. Това означава, че в началото на хода системата ще работи по един начин, в средата по друг и в края по трети, като това не отменя чувствителността към скоростта на сгъване, т.е. този параметър също се взима предвид. Честно казано, не съм сигурен дали F 535 One с нейната хидравлика Plushport е първата вилка, която ползва такава система, защото тези понятия се обсъждаха във форумите още преди десет години и мисля, че тогава имаше продукти, чиито системи за амортизация бяха чувствителни и към скоростта на сгъване, и към позицията. Добре е все пак, че темата се повдига отново по такъв начин.

Реклама

Подобен подход виждаме и при пружината, където DT Swiss комбинират метална пружина, наречена Coilpair, за първите 30 мм от хода (да не се бърка с негативната пружина!) с пневматичната Lineair за останалата част. По този начин се използва отличната чувствителност към дребни неравности на металната пружина, която няма праг на съпротивление като въздушната, а всички останали натоварвания се поемат от пневматичната камера с нейната естествена прогресивност и ниско тегло.

DT Swiss са подходили нестандартно и към регулаторите. При варианта с дистанционен контрол и вентилът, и настройките за сгъването са скрити под капачки, които се махат с ключ Torx T10 и със същия инструмент извършвате регулирането (включително и на разгъването, което е от долната страна на десния крак). При варианта без дистанционен контрол вентилът е скрит, но от дясната страна има лостче, чрез което избирате една от трите позиции за нискоскоростната компресия – отключена, платформа или заключена. На пръв поглед не звучи удобно и това е съзнателно търсен ефект – производителят смята, че веднъж настроена, вилката ще работи достатъчно добре дори и в променящи се условия и терени. Инструментът за реглаж е интегриран в лостчето на проходната ос RWS, така че винаги е подръка.

Вилката идва в комплект и с калник, който е проектиран специално за нея.

Що се отнася до задния аморитсьор, той е значително по-стандартен като технологии и изпълнение, но по отношение на дизайна е разработен в тон с вилката. Предлага се в метрични размери, със стандартен или палцов захват (Trunnion mount), и осигурява три позиции за нискоскоростната компресия, които отговарят на тези при вилката.

Повече подробности за новите продукти можете да видите тук: https://www.holisticsuspension.dtswiss.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>