Shimano представи STEPS E7000 – по-достъпна система за електрически планински велосипеди

Технологиите на Shimano за електрически велосипеди ще станат достъпни за повече хора чрез новата група от компоненти SHIMANO STEPS E7000, която включва нови команди, мотор, дисплей и възможности за настройка през смартфон. Ако се следва логиката на номерата в имената на сериите и компонентите, това електрическо задвижване би трябвало да е от класа на групата SLX.

Както повечето системи на пазара, STEPS E7000 подпомага педалирането на колоездача до скорост 25 км/ч, което е максимално допустимото според европейското законодателство. Новата група е проектирана специално за нуждите на планинските колоездачи, но за разлика от по-скъпата STEPS E8000, тази е разработена за по-любителско каране, макар че едва ли някой ще се ограничи в употребата ѝ само до такова.

Един от най-интересните нови компоненти в групата е командата с два бутона за избор на режим за каране. Тя е предназначена за лявата ръка и е проектирана за пълна съвместимост с всякакви други компоненти, монтирани на кормилото, включително дистанционен контрол за кол за седалка. Дизайнът ѝ е пределно опростен, размерите са много компактни, а режимите, които можете да избирате, са пет – Off (изключен), Eco, Trail, Boost и Walk Assist (за подпомагане при бутане на велосипеда). За дясната страна на кормилото е предвидена команда със същия дизайн за скоростна система Di2 (т.е. с електрическо превключване на скоростите, също с бутони) или стандартна команда за механични скоростни системи.

Информационният дисплей, който също се монтира на кормилото, визуализира всички данни от системата – избраният режим, запасът от енергия в батерията, скоростта на движение. За колоездачите, ползващи скоростна система Di2, на същия дисплей се показва и избраната предавка.

Освен всичко друго, дисплеят има и свой бутон за смяна на режимите на каране, така че можете дори да си спестите командата с бутони – въпрос на удобство и предпочитания, а също и на това колко често искате да сменяте режимите, тъй като за да го направите от дисплея, трябва да пуснете кормилото с едната ръка, докато при ползване на командата това не се налага.

STEPS E7000 може да поддържа безжична връзка и с външни устройства като GPS, велокомпютри и смартфони. Тя се осъществява чрез компактния конектор EW-EN10, който предава информацията. Този компонент също е снабден с бутон, чрез който можете да сменяте режима на работа, както и с индикатор за нивото на батерията. 

Електромоторът е компактен и запазва стандартно разстояние между курбелите (т.нар. Q-фактор, който при някои други системи е по-голям), за да осигури естествено, удобно и ефективно педалиране. Пиковата му мощност е 500 вата, номиналната 250 вата, а въртящият момент е 60 Nm. Както стана дума, максималната скорост, до която моторът подпомага колоездача, е 25 км/ч. Shimano твърдят, че дори когато е изключен, моторът има минимално вътрешно триене, така че да не затруднява допълнително колоездача и да запази нормалното усещане при педалиране.

Реклама

Освен трите режима за каране (Eco е за най-леко подпомагане и най-голямо пестене на батерията, Trail балансира между по-силното подпомагане и икономичността, а Boost осигурява най-много мощ, но при по-висок разход на енергия), за всеки от тях можете допълнително да настроите характеристиките на работа, като изберете между Explorer, Dynamic или индивидуална настройка.

Компонентите от новата серия STEPS E7000 ще бъдат на пазара през месец септември 2018 г., а приложението за смартфони ще е достъпно за изтегляне от сайта Shimano E-TUBE още през юли.

www.shimano.com

www.shimano-steps.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>