Тодор Киров за перипетиите около DRAG Lokorsko Enduro Cup 2018

Когато взимахме първото интервю с Тодор Киров относно планираното за края на април ендуро състезание над Локорско, не предполагахме изобщо, че няколко дни след това то ще бъде отложено и че по този повод интервюто ще има и настоящата втора част. Датата на събитието бе променяна два пъти – първия път не беше за добро, втория път новините като цяло са положителни. И макар че състезание ще има, ситуацията със сигурност не бе от най-приятните, особено за организаторите. Затова се срещнахме с Тодор отново, за да хвърлим малко повече светлина върху всичко това.

МТБ-БГ: Първоначално не обявихте всички подробности около отлагането на състезанието. Сега искате ли вече да го направите?

Тодор Киров: Няма да навлизам в абсолютни детайли за това как се разви ситуацията – вместо да обвиняваме този или онзи, по-добре е да погледнем ситуацията по-общо и да стигнем до някакво разбирателство. Именно липсата на разбирателство доведе то отлагането на състезанието, тъй като хора от местната ловна дружина имат опасения, че ние (колоездачите) гоним и плашим дивеча от района, което може и да е възможно в някаква степен, макар че на фона на моторизираните посетители ние сме направо безшумни. Аз мисля, че колоездачите винаги сме се славили като толерантни и разбрани хора, така че приемам тези опасения като нещо сериозно и бих апелирал на самото състезание всички да следват само маркираните етапи, а и след това да карат основно по тях.

Особено внимание трябва да обърнем на етап 2, който ще претърпи промяна, тъй като там има конфликтна точка – в момента част от него съвпада с туристическа пътека. Това е причината, както може би знаете, преди няколко дни да възникнат някакви търкания между инспектори в гората и колоездачи, които са били предупредени.

Да, но по принцип не е забранено да се кара по туристически пътеки…

В общия случай да, но явно над Локорско има проблем – бяхме предупредени и от Районната инспекция по горите, че това е конфликт и не трябва да навлизаме в туристическата пътека. Ние, разбира се, ще се съобразим с това – както казах, идеята ни е да покажем, че колоезденето е мирен и културен спорт и не сме в гората да убиваме нищо друго освен време.

Състезанието ще се проведе с разрешение от Инспекцията по горите и с подкрепа на местната власт, това е чудесно, но с оглед на всичко казано по-горе, какво трябва да знаят хората, когато карат над Локорско, защото чухме, че е имало дори закани за някакви по-сериозни (или дори враждебни) действия срещу колоездачите?

Мога да препоръчам най-вече обичайните неща от „етикета“ – да не се излиза извън познатите пътеки, да не се вдига излишен шум, да не се оставят следи, различни от маркировката. Т.е. да караме и да се държим културно, защото нито колоезденето, нито ловът са забранени и трябва да има място за всички да правят в планината каквото обичат.

Така е, но за мен парадоксът е, че ние (колоездачите) точно това правим – ние не караме извън пътеките, защото няма къде извън тях; не вдигаме шум, не цапаме… и изведнъж се оказва, че пречим на някого, че едва ли не сме проблем за природата над Локорско? Може би тези хора, които изразяват опасения спрямо нас, просто не са запознати достатъчно?

Има нужда явно като общество да еволюираме в този аспект все още и вярвам, че е неизбежно, тъй като колоезденето набира скорост с всяка година, поне така и се струва.

От наша страна просто трябва да се съобразим, че все пак не става дума за байкпарк, Локорско не е такъв и няма как да бъде такъв на този етап, така че когато ходим да караме там, трябва да се съобразяваме, че в района се ловува и ловците имат право да са там и да намерим начин да практикуваме хобитата си, без да си пречим.

Реклама

Очакваш ли още проблеми до 19-20 май?

Не, даже мисля, че събитието ще е шанс да покажем на местните хора какво представлява колоезденето, какво е лицето на колоездачите.

Сега покрай новата дата има ли някакви допълнителни новости?

Ами мисля, че в крайна сметка се получи „всяко зло за добро“. Получихме много голяма подкрепа от кмета на Локорско Цветелина Гаврилова, искам специално да ѝ благодаря! Именно тя предложи да включим състезанието официално като част от празника на квартала 20 май и мисля, че ще се получи едно интересно смесване и опознаване на културите, тъй като там празникът е доста масов, така че се надявам да им покажем що за хора сме ние байкърите и то в най-добрата ни светлина.

Иначе информацията за етапите я пуснахме отдавна, вече има хора, които са ги карали, получаваме положителни отзиви от тях. Имаше и критики, че някои от скоковете са се размекнали, което е нормално за току що направени препятствия, а и нямаше много дъжд през април, за да стегне сухата почва, но искам да уверя всички, че отново ще правим проверка преди състезанието на всички елементи и ще оправим където каквото трябва, без да нарушаваме законите, разбира се.

Да, може би като финален апел да споменем отново това, че е най-добре да не влизаме в конфликтни ситуации, т.е. ако някой има неоснователни претенции към нас, да не му отвръщаме със същото?

Да, нали се казва, че по-умният отстъпва. Не става въпрос за това да отстъпваме от правата си, защото имаме право да караме в планината, но по-скоро да не влизаме в излишни пререкания и караници, да бъдем ние по-сдържаните, защото не е в интерес на никого подобен конфликт.

Аз това го обясних и в разговора ми с представител на местната дружинка – че там карат не само зрели мъже, но има и деца и младежи по тия пътеки и нали те са бъдещето за всички нас… Мисля, че ме разбраха или поне се надявам!

Всичко актуално за събитието следете във Facebook страницата му: https://www.facebook.com/events/431149617336358/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>