Тодор Киров за предстоящото ендуро състезание в Локорско

Може и да не знаете, но основното движещо лице зад предстоящото на 28-29 април ендуро състезание над Локорско е Тодор Киров, познат на мнозина като състезател по спускане, който от известно време кара и работи за DRAG (затова и те застават зад идеята му да направи такава надпревара на това място). С отговори на няколко въпроса Тошо хвърля повече светлина върху това как се е зародила и развила идеята за DRAG Lokorsko Enduro Cup и какво да очакваме от това събитие.

МТБ-БГ: Предполагам, че доста хора са имали идея за ендуро състезание по тези склонове на Стара планина в близост до София. При теб кога и как възникна тази идея и как се стигна до реализацията ѝ?

Тодор Киров: През сезон 2017 претърпях доста тежка контузия, която ме накара да оставя колелото за спускане и да се насоча към ендурото, докато се възстановя. Участвах в две състезания по ендуро в Петрич и Благоевград и форматът на състезанията ми допадна.

За разлика от състезанията по спускане, ендурото се усеща като приключение. Това ми допадна много и се замислих как би изглеждало перфектното ендуро състезание…

След като моят добър приятел Стиви Гатев ме заведе на пътеките над кв.Локорско, бях вдъхновен от терена и възможностите му. Направи ми впечатление, че някой е положил невероятно много труд по оформяне на трасета и елементи, които буквално са обсипали целия хълм. Другото, което ми допадна много, е самият квартал Локорско. Казах си, че тук може да се проведе най-епичното ендуро състезание.

Реших да започна от точка 1, а именно – да намеря човека, отговорен за всички изкопани елементи в гората… Разбрах, че става дума за Красимир Великов.

Свързах се с него и след 30 минути телефонен разговор, в който прехвърлихме безброй теми, се разбрахме да проведем състезанието по „неговите“ пътеки, като само ги дооформим и изчистим. Наистина, човек трябва да мине през всичките три етапа, за да оцени колко много работа е свършил Краси – наистина заслужава адмирации. След като получих неговата „благословия“, нищо не ме спираше да постигна целта си, а именно – най-епичното ендуро, правено досега… Знам, че звучи малко високомерно за човек с две ендуро състезания зад гърба си, но зная също, че възможностите, които предлага локацията, ще позволят този проект да бъде успешен.

Кои бяха най-големите трудности при подготовката на това събитие?

Като цяло организирането на състезания е изпълнено с безброй трудности, но всичко е преодолимо. Тук бих искал да благодаря и на кметицата на кв.Локорско Цветелина Гаврилова. Тя подходи с разбиране към инициативата и обеща да ни помогне с каквото е необходимо.

Реклама

Защо се ограничихте само до Локорско, а не погледнахте и към някои други места (например Бухово и Желява), където също има популярни пътеки?

Идеята да се ограничим само до трите етапа над с.Локорско е, че всички пътеки завършат в с.Локорско и използват едно и също изкачване. Според мен това ще даде възможност на карачите след всеки етап да могат да презаредят в зоната за шатрите или, ако е необходимо, да извършат ремонт, без да се налага да се лутат измежду различни локации.

Като цяло зоната на площада с шатрите и забавленията е много важна за нас – искаме тя да придаде на събитието по-празничен характер, да привлече не само хора, които ще се състезават, но и всеки, който иска да погледа, да се включи в някоя игра или нещо друго. Затова тази зона играе, наред с пътеките, централна роля в събитието.

През годините Локорско се превърна в основна дестинация за каране край София, но състезанието все пак е нещо различно от обикновено каране след работа. Очаквате ли популярността на пътеките там да доведе повече хора като участници или дори като публика?

Ами след оформянето на трите етапа смятам, че Локорско ще се превърне в задължителна тренировъчна дестинация за всеки ендуро карач. Етапите ще предлагат много елементи с различен терен и физическо предизвикателство. Лично аз възнамерявам да ги ползвам редовно за тази цел.

Нещо друго преди състезанието?

Това, което бих посъветвал всички, които ще карат идния уикенд, а и през седмицата, е да тестват втори и трети етап, тъй като те не са карани, а и след изчистването почвата има нужда от утъпкване. Интересно ще е да се види как ще еволюират линиите до самото състезание.

И моля до началото на състезанието всички каращи да имат предвид, че може да сме по трасето да чистим, маркираме или оформяме даден елемент – апелирам да ни опазят живи! 🙂

GPS следа със състезателните етапи можете да разгледате и изтеглите тук:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>