Specialized 2018: три байка, които са еталон при АМ/ендуро велосипедите

Показателно е, че Specialized имат модел с името Enduro, преди още тази дисциплина да се превърне в новата икона, пред която всички се кланят. В тази статия дори няма да започнем с него, защото покрай състезанията ендуро велосипедите сякаш станаха по-специализирани, насочени най-вече към по-агресивните спускачи, към посетителите на байкпаркове и, разбира се, към състезателите. За хората, които търсят по-леки и максимално универсални велосипеди, остана категорията Trail/All Mountain, където в наши дни геометрията и технологиите позволяват постигане на комфорт и увереност при спусканията, но в комбинация с приятно тегло и игриво поведение. Изобщо, модата се мени, понякога имената също, но същността остава и е залегнала дълбоко в идеята за планинско колоездене въобще – да не умрем от сърдечен удар при изкачванията и да вземем максимума удоволствие от спусканията.


Specialized имат няколко серии велосипеди, които са създадени, за да служат на тази същност. Във всяка от тях едни или други характеристики са по-силни, но централният приоритет е универсалността – да могат да се справят добре с максимално широк кръг условия и терени. Представяме ви по един велосипед от всяка серия, наличен в България, готов да покорява с вас всяка пътека и всяка планина.

Specialized Camber Comp 29

Ако погледнете теглото и хода на окачването (120 мм), Camber прилича на ХС велосипед. И мнозина вероятно биха го карали именно като такъв. Ако погледнете геометрията обаче, веднага става ясно, че той може и много повече. С големите си 29-цолови колела и с челен ъгъл 68.5°, комбиниран с възможно най-късата задница (437 мм chainstay), Camber с лекота преодолява и по-технични терени. Както твърди самият производител, този велосипед е създаден да поддържа висока средна скорост, а това означава да е достатъчно бърз и нагоре, и надолу!

Camber Comp има и друго важно предимство – това е един от по-достъпните модели с окачване на Specialized. При цена 4799 лв. мнозина биха повдигнали скептично вежди, но нека припомним, че става дума да премиум марка, което върви ръка за ръка с по-високо качество, но и по-висока цена. Specialized винаги са се стараели да бъдат достатъчно разпознаваеми, достатъчно уникални в детайлите и решенията. Окачването FSR с виртуална опорна точка и т.нар. Horst link е тяхна запазена марка от десетилетия, но зад това съкращение стои прецизно проектирана кинематика за всеки модел, за всеки размер, за всяко конкретно предназначение. При Camber приоритет е ефективността при педалиране, за да има байкът максимално леко усещане при изкачванията, но спусканията също не са подценени. Задният амортисьор Fox Float с Rx Trail Tune е настроен и оразмерен специално за рамката на Camber и е с по-особен захват към задницата, който е характерен и за други модели на Specialized. Това са все детайли, които правят дори и по-достъпен велосипед като този напълно отличим от „масовката“. Алуминиевата рамка е с хидроформовани тръби от сплав М5 и, както стана дума, е с Trail геометрия и с други модерни детайли като вътрешно окабеляване, средно движение Pressfit 30 и проходна задна ос 142х12 мм.

По отношение на окомплектовката, Camber Comp има всичко необходимо за сериозно каране в планината, като все пак липсата на регулируем кол за седалката подсказва, че той е ориентиран в по-голяма степен към ХС любителите. Няма никакъв проблем обаче да монтирате и понижаващ кол, ако смятате да карате велосипеда по начин, който изисква такъв. Вилката е RockShox Reba RL, задвижването е с 2х11 предавки (курбели Race Face + компоненти Shimano SLX и XT, а спирачките Shimano Deore имат напълно достатъчна сила дори за АМ/ендуро карания. По отношение на колелата Specialized разчитат на собствени главини, капли и гуми.

Пълната гама от модели Camber, предлагани в България, с цени от 3499 лв., включително и доста дамски модели с 27.5-цолови колела, можете да разгледате тук: https://www.bikecenter.bg/catalogsearch/result/?q=specialized+camber.

Specialized Stumpjumper Comp Alloy 27.5

Преди да посрещнем новия Stumpjumper 2019 в България, нека не забравяме, че все още не сме преполовили сезон 2018, така че ви представяме един все още напълно актуален велосипед, който е и сред по-достъпните в тази серия – модификацията Comp Alloy (5799 лв.) с алуминиева рамка М5 и 150 мм ход на окачването. Последното без съмнение дава пълна свобода при карането надолу – можете да избирате по-груби линии, можете да скачате, да атакувате виражите и неглижирате улеите… Stumpjumper няма да се уплаши от никакъв терен и наклон.

Точно в геометрията на велосипеда обаче все пак е загатнато, че това не е най-агресивният байк в каталога а Specialized. Т.нар. Trail геометрия е с челен ъгъл 67° и къса задница (420 мм), което прави байка доста маневрен и игрив, но без да го лишава от стабилност и увереност при високи скорости или стръмни наклони. За много хора в България този подход би бил дори по-добър, защото дивите пътеки, които не са превърнати в трасета с виражи и скокове, обикновено изискват по-повратливи велосипеди. Към тези характеристики можем да добавим и една умерена дължина на предния триъгълник, без никакво залитане към крайности.

Рамката е изваяна във всяко отношение – хидроформаваните тръби сякаш преливат една в друга, всички жила и маркучи са вкарани вътре, а задният амортисьор RockShox Monarch RT, тунингован специално за Stumpjumper, е свързан към окачването чрез специална удължаваща планка, която пък се свързва с т.нар. ManFu link (специфично оформената за повече коравина къса планка, която предава сгъването от задницата към удължението на шока). Задната проходна ос е 148х12 мм за още повече коравина.

Отпред вилката е FOX FLOAT Rhythm 34, също с Boost проходна ос. Задвижването е с 1х11 предавки (предимно Sram GX, но с курбели Race Face), а спирачната сила е поверена на Sram Guide R. Колелата, гумите и периферните компоненти са със собствените марки на Specialized, което от години е техен предпочитан подход – включително и регулируемият кол за седалка, с какъвто велосипедът е оборудван стандартно.

Моделите Stumpjumper се предлагат както с 27.5, така и с 29-цолови колела, а също и в дамски варианти, като цените започват от 5219 лв.: https://www.bikecenter.bg/catalogsearch/result/index/?p=1&q=specialized+sj.

Specialized Enduro Comp 27.5

Така стигаме и до този емблематичен модел, който въплъщава изцяло идеята за ендуро карането – максимално способен надолу и достатъчно щадящ при изкачванията, дори когато те са дълги и продължителни. Показателен факт е, че през новия сезон с такъв велосипед ще кара шампионът на България в Ендуро дисциплината за последните 3 години Иван Колев. Повече можете да научите тук: https://www.bikecenter.bg/news/predstavjane-shampionat-ivan-kolev-ot-otbora-na-bike-center.

На пръв поглед актуалните модели Enduro не се различават много от предишните. Рамката е с познатия дизайн X-Wing, при който горната тръба всъщност представлява две тръби на кръст. Това прави конструкцията много здрава и в същото време позволява да се спести тегло, защото не е необходимо тръбите да са с голяма дебелина на стените. Макар че рамката използва повечето модерни детайли като вътрешно окабеляване и Boost проходна ос, прави впечатление завръщането към средно движение с резба – изглежда и Specialized смятат, че този стандарт има определени предимства пред пресованите касети.

Задният амортисьор е със специфичен за Specialized размер (не е метричен) и с познатото захващане чрез удължаваща планка, която позволява и малка промяна в геометрията – намаляване на челния ъгъл с половин градус до 66° и на средното движение с няколко милиметра до 324.5 мм.  Иначе стандартната геометрия е с челен ъгъл 66.5°, височина на средното движение 350 мм и стойки на веригата 433 мм. Ъгълът на седалковата тръба изглежда почти екстремен – 66.9°, но като се има предвид големия ход (170 мм) и неговото начално сгъване, тази стойност изглежда резонна с оглед на по-стръмни изкачвания. И тук дължината на рамката остава в разумни граници, без прекалено голям хоризонтален обхват (reach), но все пак в съзвучие със съвременните тенденции (444 мм за размер М).

Откъм компоненти Enduro Comp е с надеждна окомплектовка, но без да е най-скъпата възможна – вилка Rock Shox Yari, задвижване Sram GX 1×11 (с курбели Race Face), спирачки Sram Guide R и множество собствени  компоненти (колелата, гумите, периферията).

Цената на Enduro Comp е 6799 лв., като това е най-достъпният вариант в тази серия. За по-скъпите (включително и с карбонова рамка) можете да погледнете тук: https://www.bikecenter.bg/catalogsearch/result/index/?p=1&q=specialized+enduro.

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>