Новият Specialized Stumpjumper – все така универсален, но още по-смел!

В края на април 2018 г. Specialized разкри подробностите за следващото поколение на един от най-популярните си модели – Stumpjumper, който води началото си още от 1981 г. и се смята за първия сериен маунтин байк. Ако сте любители на историята, можете да прочете нашата кратка историческа сводка отпреди 15 години, но сега е време за настоящето, а някои може би биха казали и за бъдещето…

Не и преди да направим още една историческа вметка обаче! По времето, когато се появява първият Stumpjumper, маунтин байкът е бил синоним на универсален, минаващ през всичко велосипед. Почти 40 години по-късно нещата не са се променили чак толкова – вярно е, че в момента маунтин байковете са класифицирани в няколко категории и е трудно да си представим ХС каране с DH велосипед (и обратното), но тази тясна специализация е по-скоро за състезателите, докато масовият планински колоездач (Иван, Джон, Жан или Хуан) най-често залага на т.нар. All Mountain велосипед, какъвто именно е Stumpjumper. Интересното е, че през изминалото десетилетие (че и повече) тази категория маунтин байкове еволюираха най-много по отношение на технологиите, но най-малко по отношение на основната идея, залегнала в планинското колоездене – те остават в най-голяма степен верни на концепцията един велосипед да е способен на всичко, да върви достатъчно леко нагоре и да ви води уверено по пътеките надолу, където „стрелката на радостомера“ на повечето хора започва да бие в червеното поле.

Новият Stumpjumper запазва напълно тази универсалност, като в същото време се стреми да отговори в пълна степен и на дребните „капризи“ на потребителите, т.е. да предложи на всеки най-подходящия за него вариант. Това ще рече, че байкът се предлага в три разновидности – базовият Stumpjumper e със 150 мм ход на окачването, Stumpjumper ST (от short travel) е със 130 мм ход, а Stumpjumper EVO (който все още не е в продажба) ще отиде направо към категорията ендуро с още по-агресивна геометрия за спускане и и може би по-голям ход на окачването. Добавете към това и два размера за колелата (27.5 и 29, като при втория рамките са с 10 мм по-малко ход на окачването) и се получава меню с богат избор, но подчинено на основната идея за едно балансирано като вкус ястие, което да задоволи изискванията и на най-претенциозния клиент.

И макар да запазва традициите в толкова много отношения, новият Stumpjumper е и доста смел по отношение на дизайна. Първото, което се набива на очи, е асиметричното разположение на задния амортисьор – той стои от едната страна на рамката, подобно на модела за спускане Demo. Как и защо се е стигнало до такова решение? Някои биха казали, че то е просто проява на екстравагантност и на желание за нещо, което да отличава байка от останалите. Може и така да е – в крайна сметка водещите световни марки са такива именно заради прилагането на подобни решения, които не са като всички останали. Според Specialized тази конфигурация е продиктувана от основния приоритет, който те са поставили пред новата рамка – да бъде максимално корава. След редица тестове се установило, че такава конструкция дава най-добър резултат по отношение на коравината, а на всичкото отгоре е и с около 100 грама по-лека. Според компанията коравината е най-важното качество при каране, защото е свързана с обратната информация, която колоездачът получава от терена и засяга неговото собствено въздействие върху велосипеда. Затова те са като разработили собствена методика за тестване и чрез нея установили (за предходното поколение), че при по-големите размери има нужда от засилване на коравината в предната част, докато при малките нещата били добре. Изобщо, новият Stumpjumper е оптимизиран от тази гледна точка както цялостно, така и на ниво размер на рамката и размер на колелата, т.е. всеки един вариант е проектиран отделно и много внимателно.

Промени са направени и в кинематиката на окачването, за да бъде новият байк още по-добър, по-гладко и балансирано работещ, а за това допринася и допълнителното тунинговане на шоковете (RX tune) – отново специфично за всяка разновидност и размер. Голяма новина в това отношение е, че с новия Stumpjumper компанията изоставя подхода със специфични размери на задния амортисьор и използва напълно стандартни метрични шокове, което значи, че можете при желание да монтирате и такъв от друга марка, без това да променя геометрията.

Реклама

На ниво детайли карбоновата рамка FACT 11m (има и алуминиеви, разбира се) изобилства от интересни неща. Вътрешното окабеляване в наши дни е стандарт, но за някои е и главоболие – при новия Stumpjumper за всяка броня или маркуч от вътрешната страна на рамката има отделен „тунел“, така че прокарването и обслужването е пределно лесно – мушкате от единия край и изваждате от другия. Забележително е завръщането към средно движение на резба – не само Specialized, но и други производители изоставят концепцията за пресовани средни движения, въпреки по-голямата коравина, защото явно класическата конструкция се оказа най-безпроблемна и лесна за обслужване. Задницата на байка може да поеме гуми с широчина до 3 инча, т.е. можете да ползвате т.нар. Plus размери, ако смятате, че ще ви дадат някакво предимство. Новият протектор за веригата според производителя намалява драстично шума от нея и вероятността за падане и заклещване, а при предния венец е добавен и водач за веригата за максимална сигурност дори и по най-груби терени. Виждаме налична и системата SWAT за удобно съхранение на дребни аксесоари като мултиинструмент, лепенки и резервна гума – на практика в долната тръба, под/към поставката за бидон, е интегрирана кутия с ремонтен комплект.

И това не е всичко! Няма как да пропуснем геометрията на велосипеда, макар че в това отношение няма някакви революционни новости. Напротив, Specialized отдавна са преценили като важни неща късата задница и ниското средно движение, така че те са факт и при моделите Stumpjumper. Малкият челен ъгъл и големият ъгъл на седалковата тръба са норма при съвременните АМ велосипеди, а по отношение на дължината бих казал, че е в едни разумни и балансирани стойности, така че да осигури стабилност, но и достатъчна игривост на велосипеда. В таблиците долу можете да видите данните за геометрията на Stumpjumper с 27.5 и 29-цолови колела.

27.5

29

При моделите ST челният ъгъл е с един градус по-голям, а за EVO подробностите още не са обявени, но се очаква там да е по-малък. Освен това можете да променяте геометрията в малки граници (половин градус за челния ъгъл и 6 мм височина на средното движение) чрез специалните втулки при единия захват на шока.

Що се отнася до окомплектовките, ще ви оставим да ги разгледате сами в сайта на Specialized, където новите модели вече са в продажба.

Все още не знаем кога новите Стъмпита ще са в България, но дочухме, че настоящото поколение скоро ще бъде пуснато с доста намалени цени, така че очаквайте повече информация по този въпрос.

https://www.specialized.com/

https://www.bikecenter.bg/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>