Rock Shox 2019: BoXXer

Точно преди първия кръг от СК по спускане в Хърватия SRAM представя новото поколение на своя емблематичен модел Boxxer, който през годините е бил на служба при няколко поколения спускачи, променяйки се заедно с трасетата, технологиите и еволюцията в карането.

Boxxer 2019 е разработен, опирайки се на актуалните технологии на Rock Shox – патронът Charger™ 2 за амортизацията и пневматичната пружина DebonAir™, която е с намалено триене и характеристики, наподобяващи работата на метална пружина. Конструктивно двукоронната вилка е оптимизирана изцяло за големите размери на колелата – предлага се във варианти 27.5 Boost и 29 Boost. За целта са направени промени не само в ботушите, но и в короните, като горната е плоска, за да позволи по-ниско разположение на кормилото.

Новият Boxxer ще се предлага в две разновидности – World Cup и RC.

Rockshox BoXXer World Cup

Като казахме, че новият Boxxer e с пружина DebonAir™, не си представяйте, че тя е едно към едно със същия елемент в някоя от по-късоходовите вилки на марката. Макар да споделят общи конструктивни особености и детайли, във всяка вилка този елемент е модифициран за съответното приложение, ход и т.н. Конкретно при Boxxer целта е била да се постигне максимална отзивчивост в началото на хода, за да наподобява метална пружина, да има линейно усещане, но и поддръжка в средата на хода, а прогресивността може да се регулира чрез познатите дистанционни втулки, които намаляват обема на въздушната камера.

Подобно е положението и в другия крак, където патронът за амортизация Charger™ 2 RC2 осигурява плавно и контролируемо сгъване и разгъване на вилката с настройка на компресията при ниска и висока скорост и връщането.

И тъй като външният вид никога не е без значение, World Cup ще се предлага както в черен цвят, така и в червен, който през годините обикновено е бил водещ за модела, защото такива бяха навремето първите Boxxer-и.

Въпреки двукоронната си конструкция, Boxxer World Cup тежи между 2565 и 2615 грама (зависи от размера на колелата).

Цената за Европа е €1889, а първите бройки ще са на пазара през месец юни 2018 г.

Rockshox BoXXer RC

По-достъпният вариант с цена €1449 използва патрон Charger™ RC от първото поколение и има външно регулиране само на разгъването и на сгъването с ниска скорост. Пневматичната пружина DebonAir™ и конструкцията на вилката са идентични с по-скъпия модел горе.

По отношение на външния вид Boxxer RC също е с новите графики, но ще е наличен само в черен цвят.

Тази вилка е и малко по-тежка, но съвсем малко – 2600 – 2650 грама.

Реклама

Комплекти за надграждане

Rockshox ще предлага и два комплекта за надграждане на бъдещите си вилки (например ако вилката е дошла при вас като стандартно оборудване на велосипед, но не отговаря изцяло на желаните от вас характеристики).

Първият комплект включва патрон за амортизацията Boxxer Charger™ 2 RC2 – това означава, че можете да надградите с него Boxxer RC към Boxxer WC или да го подмените при Boxxer WC, в случай, че сте успели да му сторите нещо лошо. Цената на такова надграждане е €389.

Другият комплект включва въздушна пружина BoXXer DebonAir  чрез него можете да промените хода на всеки Boxxer 2019 на 180, 190 или 200 мм. Тук цената е по-поносима – 47 евро.

www.sram.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>