Goodyear излязоха на пазара и с велосипедни гуми

В планинското колоездене новите марки и компании не са рядкост, но конкретно по отношение на гумите като че ли има едно „статукво“, състоящо се от утвърдени с години производители, в което рядко намира място някой нов играч. Дали е въпрос на доверие или на технологии, не мога да кажа, но повечето производители на МТБ гуми (или изобщо на велосипедни) не са от вчера в бранша. Затова винаги е интересно, когато се появи някой нов.


В конкретния случай, макар да са „новаци“ по отношение на велосипедните гуми, Goodyear са един от най-известните производители на гуми за моторни превозни средства, така че определено не им липсва опит и те разчитат именно на него, за да превърнат дебюта си в успешна инвестиция. Според изявление на компанията, макар велосипедните гуми да се правят в Тайван, каучуковите смеси и някои други технологии са разработени изцяло от Goodyear и няма да ги намерите другаде.

Затова може би е добре да започна именно с няколко общи думи за конструкцията, материалите и технологиите, използвани в четирите МТБ модела на марката:

Tubeless Complete – всички гуми за планинско колоездене на Goodyear са подходящи за ползване като безкамерни, т.е. имат необходимия тип борд и каскас, за да прилепнат добре към каплата и да задържат въздуха.

Каучукови смеси Dynamic – за МТБ моделите си Goodyear използва няколко каучукови смеси с различни характеристики, като повечето от тях са с различна плътност в една или друга зона, така че да се постигне желаният баланс от качества. Dynamic:A/T e подходяща за всякакви терени и условия, като акцентът е върху ниското съпротивление при търкаляне, комбинирано и с добро сцепление. Казано по-просто, това е материалът за повечето ХС и АМ гуми на компанията. Dynamic:R/T също е доста универсална формула, балансираща между доброто сцепление, добрата износоустойчивост и ефективността при търкаляне, но тази смес намира приложение в гумите за по-агресивно каране – АМ, ендуро и спускане. Dynamic:RS/T е още по-мека смес, предназначена за хората, които търсят максимално сцепление, като са готови за тази цел да пожертват лекото търкаляне и износоустойчивостта.

Платове за каркаса – Goodyear използва два основни вида плат за стените на гумите си. Premium е с възможно най-балансирани качества – здрав и надежден, достатъчно гъвкав и с приемливо тегло. Ultimate е олекотен плат с по-голяма гъстота на плетката и по-тънки нишки – той се използва в моделите, при които теглото е приоритет.

Конструкция на каркаса – независимо от използвания плат, гумите на Goodyear имат различна конструкция, в зависимост от предназначението си. Освен стандартния еднослоен каркас, има също така подсилен каркас EN, който се води 1.5-слоен, защото двата слоя се припокриват, но без да са изцяло дублирани. Така стените стават по-здрави и корави, но и теглото остава в разумни граници. При DH конструкцията здравината е изведена като основен приоритет, затова каркасът е двуслоен от борд до борд и са добавени бутилови вложки в стените на гумата. Освен това всички МТБ гуми на компанията включват странична защита Wall, която е два вида – при M:Wall в стените е интегрирана издръжлива платнена лента, която ги предпазва от срязвания и пробиви, а при A:Wall има и бутилов слой, който прави стените и по-корави.

Реклама

И така, Goodyear започват с четири модела, но поне още няколко се очакват в скоро време. Тогава компанията вероятно ще започне да си партнира и с някои отбори в елитните състезания, които обикновено са най-доброто място за реално тестване и популяризиране на такива продукти. Можем още отсега обаче да кажем, че представените четири гуми изглеждат обещаващо.

Peak

Това е крос-кънтри модела на Goodyear, който се отличава с объл профил на протектора, сравнително гъсто разположени грайфери с малък размер и височина и с лек, гъвкав еднослоен каркас (Premium или Ultimate) със защита M:Wall. Гумата се предлага в размери 27.5 и 29, и в двата случая с широчина 2.25 инча. За сцеплението и доброто търкаляне се грижи и каучуковата смес Dynamic:A/T. Различните варианти тежат от 645 до 772 грама.

Escape

Гумата за All Mountain приложения, което я прави и най-универсалната сред наличните предложения. С по-малката широчина 2.35 можете да я ползвате дори и на ХС велосипед, ако го карате по-агресивно, докато в по-широкия си вариант 2.6 Escape отива към модерните Plus байкове. Няма да е грешка, ако я монтирате и на ендуро велосипед, особено като задна.

Шарката изглежда доста универсална и добре балансирана. Освен по размери (споменатите две широчини с диаметър 27.5 или 29), можете да избирате и между доста варианти за каркас и каучукова смес. Казано най-общо, по-леките варианти с еднослоен каркас Premium или Ultimate използват леко търкалящата се смес Dynamic:A/T, докато подсилените EN разновидности залагат на Dynamic:R/T.

Теглото варира от 695 до 1175 грама.

Newton

Това е един от двата модела, предназначени за спускане и ендуро. Гумата е с шарка, подходяща за широк кръг условия, и се виждат доста сходства с най-добрите в бранша. Размерите са 27.5 или 29 в диаметър и 2.4 или 2.6 на широчина. Основната каучукова смес е Dynamic:R/T, но има и варианти с най-меката Dynamic:RS/T. При този модел вече се срещат и гуми с двуслоен DH Ultimate каркас, наред с 1.5-слойните EN Premium и EN Ultimate. Всичко това обаче се отразява и на теглото, което започва от 955 грама и стига до 1367 грама.

Newton ST

Сходна като предназначение, само че още по-агресивна – Newton ST има шарка, която наподобява гумите за кал, но с по-малка височина на бутоните. Подходяща е за рохкави и нестабилни почви, а размерите и техническите спецификации, включително и теглото, са като при Newton.

https://www.goodyearbike.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>