Rock Shox 2019: SID и TwistLoc

Едва ли има друга вилка, която да е така тясно свързана с дисциплината крос-кънтри, както моделът SID на Rock Shox. Повече от десетилетие този продукт е еталон за ниско тегло, но и за цялостен баланс между него и останалите характеристики, така че да е винаги максимално ефективна за тези, които искат и могат да карат с максимална средна скорост (разбирайте много бързо нагоре, но също и надолу!). След като през изминалите месеци SRAM обяви масово обновление на вилките Rock Shox за 2019 г. (можете да прочетете част 1 и част 2 за повече подробности), беше повече от логично да очакваме подобни промени и в топ-модела за ХС.

Rockshox SID World Cup

Най-скъпата разновидност на SID остава и най-лека (1537 грама) заради карбоновата кормилна тръба (конусовидна) и заради ходът, който е „закован“ на 100 мм.

Както може да се очаква, новостите са най-вече вътре. В левия крак пневматичната пружина DebonAir™ допринася за намаляване на триенето и за още по-гладка работа и по-добра отзивчивост. При нужда от повече прогресивност можете да добавяте дистанционни втулки за намаляване на обема ѝ. В десния крак е разположен новият хидравличен патрон Charger™ 2, който по думите на Rock Shox подобрява и надгражда характеристиките и надеждността на първото поколение. Важно е да отбележим, че освен заключването (с реглаж на компресията) и разгъването, които се регулират външно, вилката разполага и с т.нар. Dig Valve – клапа, която е настроена фабрично и се грижи за поддръжка на вилката в средната част на хода, което при наличие само на 100 мм е доста важно при определени терени и ситуации.

SID World cup ще се предлага във варианти 27.5 и 29, и в двата случая с проходна ос Boost (15х110 мм).

Съвместима е с команди за дистанционно заключване TwistLoc™ и OneLoc™.

Препоръчителната цена за Европа е между 1109 и 1199 евро, като първите бройки се очакват в търговската мрежа още следващия месец.

Реклама

Rockshox SID RLC

Следващият модел в линията SID прави впечатление на първо място с хода си – 120 мм. Може и да не звучи подходящо за състезателен продукт, но Rock Shox се „оправдават“ с това, че ХС трасетата стават все по-технични и трудни в посока надолу, че съвременните ХС велосипеди „смекчиха“ геометрията в полза на спускането, така че това увеличение на хода просто затвърждава тенденцията. За протокола все пак ще отбележа, че има и версии със 100 мм ход – както при 27.5, така и при 29.

И тук са инсталирани пневматичната пружина DebonAir™ и хидравличния патрон Charger™ 2 с Dig Valve. Както можете да се досетите и от съкращението RLC, тази вилка има външен реглаж на разгъването и на сгъването с ниска скорост, както и заключване (включително с възможност това да става дистанционно от кормилото с TwistLoc™ или OneLoc™).

Теглото варира между 1618 и 1637 грама, а цената е от 869 до 939 евро.

Rockshox SID RL

Най-простичкият SID също се предлага във варианти за колела 27.5 или 29, със 100 или 120 мм ход.

И тук за леката и ефективна работа се грижат DebonAir™ и Charger™ 2, само че липсва клапата Dig Valve и настройките са по-ограничени – разполагате с външен реглаж на разгъването + заключване (може и дистанционно).

Заради това теглото е дори по-ниско, отколкото при RLC – между 1596 и 1615 грама.

Цената също е по-достъпна – 669 – 739 евро.

Rockshox TwistLoc

Скоростните системи 1Х (при които Sram са пионери, поне по отношение на масовото предлагане) промениха и продължават да променят велосипедите в най-различни отношения. Една от насоките е, че липсващата команда освободи място върху кормилото за допълнително лостчета за заключване на вилката и/или задния амортисьор, както и за командване на регулируем кол за седалка. При все това много съвременни велосипеди остават малко претрупани в тази област или дори да не са, наличието на стърчащи в една или друга посока джаджи може да е опасно за самите тях или визуално неприятно за потребителя.

С всичко това наум SRAM лансират една нова команда за дистанционно заключване, наречена TwistLoc™. Както подсказва името, става дума за компонент, чиято конструкция е заимствана директно от командите за скорости тип Grip Shift, които пък са запазена марка на SRAM вече повече от 20 години.

Действието на тази дистанционна команда, която е продължение на (или ако предпочитате, част от) ръкохватката (от лявата страна), е съвсем просто – завъртате, за да заключите вилката/шока (или и двете заедно – има и такъв вариант); натискате дискретния бутон, за да отключите. Освен че е удобна за употреба обаче, главното предимство на TwistLoc™ е изчистеният и безконфликтен дизайн – няма нужда да се съобразявате с разположението и/или ъгъла на спирачните лостчета, на командата за кола за седалка или каквото и да е друго.

Като стана дума за понижаващи колове за седалка, TwistLoc™ е съвместима и с много от тях – тя може да замести повечето команди, които оперират с жило.

TwistLoc™ тежи 54 грама и струва 120 евро. Очаква се на пазара през месец юни 2018 г.

www.sram.com

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>