Pulse Cycles – нов сайт и нови модели

За читателите на Форума отдавна не е тайна, че Pulse подготвят три нови модела планински велосипеди за 2018 г. (плюс два градски) – някои от основните им характеристики вече бяха разисквани там, но от компанията-производител искаха да запазят пълната информация за момента, в който ще е готов новият сайт на марката. Сега това вече е факт и можем да отгърнем широко завесата.


Преди всичко…

Новите модели са готови за представяне, но преди да пристъпя към него, искам да обърна внимание на някои важни новости.

Може би най-голямата новина е това, че Pulse вече ще се продават не само онлайн, но и в реални магазини. На пръв поглед звучи като отстъпление от първоначалната концепция, но аз бих го нарекъл по-скоро разширяване на замисъла и адаптиране към българския пазар. В крайна сметка, ако някой желае да дава оценки, на първо място е важно да се запита – добре ли е това за потребителите? Очевидният отговор е ДА, защото те ще могат да видят на живо продуктите на Pulse на повече от едно място, ще могат да получат и адекватен съвет по отношение на тях, а и може би не всеки харесва идеята да си купи велосипед онлайн, дори и през 21 век. В тази връзка е важно да знаете, че Pulse няма да се продават навсякъде – тъкмо обратното! Компанията много внимателно е подбрала търговските обекти, с които да си партнира по отношение на продажбите, и макар че списъкът може и да се увеличи в бъдеще, той винаги ще включва само магазини, които отговарят изцяло на критериите на Pulse за отношение към клиента.

Другата новост е по отношение на външния облик – при новите модели виждаме нови цветове (черен и жълт „фадрома“), които са матови и графиките са добавени чрез висококачествени и много тънки стикери, които буквално стоят като част от боята, въпреки че всъщност са над нея. Запазва се и възможността за избор на друг цвят срещу доплащане, като вариантите са доста, така че може да се очаква да виждаме по пътеките все по-голямо разнообразие от Pulse-ове.

Важно е да знаете и това, че никоя от трите нови рамки, върху които са базирани моделите в тази статия, не е изцяло „каталожна“ – да, ползвани са такива като основа, но Pulse са поискали промени във всеки детайл, който са сметнали за важен и в който са намерили вариант за подобрение. А това ги приближава с една крачка напред към създаването на изцяло тяхна рамка, което все ще е рядко срещана практика сред българските производители.

Реклама

STR

Най-логичното продължение в линията от твърдаци на Pulse е моделът STR, в който последната буква добавя акцента Race, тъй като този байк е достатъчно лек, за да карате с него и в ХС състезания. Когато правиш приятни и доста изгодни твърдаци като моделите ST, неизбежно е да се появят запитвания и за велосипеди с подобни предимства (добра геометрия, добра окомплектовка и изгодна цена), но от по-висок клас. А когато има такива запитвания, логично е да им отговориш и Pulse правят това с модела STR.

Алуминиевата рамка, върху която е базиран, е за 29-цолови колела и изглежда доста „барната“ и модерна. Задната проходна ос е Boost (148х12 мм), жилата и маркучът за задната спирачка са вътре, а челната тръба е конусовидна, което е съществена разлика спрямо ST. И нещо важно с оглед на ХС предназначението – два чифта отвори за пренос на бидони за вода. 

Моделът се предлага в два варианта – STR1 (2999 лв.) и STR2 (2099 лв.). Те демонстрират нагледно това, че рамката може да се ползва както с един, така и с два венеца отпред. По-скъпата версия е с вилка Rock Shox Reba RL, спирачки Shimano SLX и задвижване 1х11, изградено предимно с компоненти от групата Deore XT на Shimano. При по-евтиния байк скоростната система е Shimano Deore с 2х11 предавки, спирачките са от същата група, а вилката е Rock Shox Recon RL, отново със 100 мм ход.

Shimano не е единствената нова марка, която виждаме в окомплектовките на Pulse. Към нея можем да добавим и главините Novatec и периферните компоненти Control Tech.

Не мога да пропусна и геометрията – дългата горна тръба и челен ъгъл 68.5° (нали не забравяйте, че говорим за 29-цолов ХС твърдак!) са основните показатели, които я дефинират като съвременна и които би трябвало да осигурят на велосипеда стабилност и добро поведение дори на по-трудни и стръмни терени.

TS+

Със същите цени ще се предлагат и двата модела TS+, които като че ли отразяват представата на Pulse за максимално универсален твърдак. Това е така, защото благодарение на големите Plus гуми (27.5х2.80), 140 мм ход на вилката и агресивната геометрия с 67° челен ъгъл и сравнително дълъг преден триъгълник, комбиниран с къса лапа и широко кормило, този байк се усеща като АМ велосипед по пътеките надолу, и в същото време е достатъчно лек (около 13 кг), за да се изкачвате с удоволствие и до началото им. Няма какво да заключвате отзад – просто натискате здраво педалите и се радвате на лекото ускорение. Концепцията за Plus велосипедите може и да не се харесва на всеки, но е факт, че за някои видове каране това е много добра и универсална формула.

За това, че TS+ е един All Mountain твърдак, свидетелства и подготовката на рамката за регулируем кол, като при по-скъпия вариант (TS+1, 2999 лв.) даже е монтиран такъв. Този байк блести също така с вилка Rock Shox Revelation, скоростна система 1х11 и спирачки Shimano SLX, а при колелата и периферните компоненти Pulse са направили добър микс от компоненти (някои брандирани със собственото им лого), за да осигурят леко и удобно поведение на байка.

TS+2 (2099 лв.) също не е за пренебрегване – тук вилката е Rock Shox Recon RL (отново 140 мм ход), а задвижването и спирачките са съответно Sram NX (1х11) и Sram Level TL (с дискове 200/180 мм, което още веднъж свидетелства за това, че байкът не е направен просто за любителско ХС каране). Тук понижаващият кол за седалка липсва, но както казах, винаги можете да добавите такъв впоследствие.

TSA

Pulse решиха да не отлагат дълго навлизането си в сегмента на е-байковете и още при тестването на прототипа за модела TSA останаха доста въодушевени от възможностите му. Вярно е, че в България много хора все още гледат скептично на планинските велосипеди с електродвигател (било заради цената, било заради някаква гордост), но на по-развитите пазари този тип продукти вече формират един немалък дял от продажбите и българската компания, бидейки ориентирана в голяма степен и навън, няма как да гледа отстрани.

TSA следва да се чете като TS Amplified, т.е. общият замисъл е за универсален твърдак с Plus размер на гумите, който обаче да „подсилва“ мускулите на краката ви за онези стръмни участъци и изнурителни изкачвания, които в нормалния случай биха ви накарали да бутате, да заобикаляте или просто да пропуснете още едно качване. Такава е идеята на е-байковете, включително и на TSA – да ви позволят да изкачвате по-стръмни и технични терени (защо не направо по пътеката?), да ви осигурят 1-2 спускания повече и ако всичко това носи повече удоволствие и не наранява нечия гордост, мнението на околните не би трябвало да има кой знае какво значение.

Както и да е, няма да превръщам статията в такава за или против е-байковете. Ако този тип велосипеди ви привличат, с цени 5999 и 5299 лв. моделите TSA1 и TSA2 са едни от най-достъпните, които сме виждали. Компанията използва доказаната система за задвижване STEPS M8000 на Shimano, която при по-скъпия вариант е комбинирана изцяло с SLX компоненти (1х11), а при по-евтиния задният дерайльор и касетата са от серията Deore (1х10). Разлика има и във вилките (Revelation срещу Recon, но и в двата случая със 140 мм ход) и спирачките (SLX срещу Deore). TSA1 е окомплектован фабрично и с регулируем кол за седалката.

Както стана дума, концепцията е същата като при TS+. Гумите са 27х5х2.8, а челният ъгъл е само с половин градус по-голям (67.5°). Пълните данни за геометрията можете да видите в таблицата:

Още…

Всичко описано дотук, както и още много снимки и информация, можете да намерите в новия уебсайт на Pulse на адрес www.pulse-cycles.com . Не пропускайте секцията блог, която компанията ще поддържа интересна и актуална.

Пак в техния сайт можете да разгледате и двата градски велосипеда на марката – MRT (мъжки) и LRT (дамски). При тях Pulse залагат директно на концепцията е-байк, вероятно съобразявайки се с релефа, характерен за много от българските градове, а още повече за техните околности (ако човек пожелае да се разходи из тях).

*На горните снимки градските велосипеди са снимани преди поставянето на калници и други аксесоари, които са стандартна част от окомплектовката им.

www.pulse-cycles.com

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>