Crosser – обновени компоненти за 2018 г.

Преди време Cross създадоха своя марка за компоненти и аксесоари, наречена Crosser, която води началото си още по-назад – от времето, когато собствените им капли и наплетени колела получиха такова брандиране, включително и като част от окомплектовката на велосипедите им. Основната идея при тези продукти е да предложат добро качество в рамките на достъпна цена и до момента чрез магазинната мрежа на Cross или онлайн през Velosiped.bg можете да купите немалко изгодни продукти с тази марка – като се започне от наплетени колела и периферни компоненти и се стигне до дребни неща като накладки, скоби за седалковата тръба и др.

През 2016 г. тествах три такива компонента – кормило 720 мм, лапа 70 мм и кол за седалка. Макар че имах някои забележки, за цената си продуктите бяха много добри. Сега обаче има отлична новина – тези компоненти Crosser бяха обновени за 2018 г. и при все че запазват достъпната си цена, са усъвършенствани в някои насоки, така че много от дребните недостатъци, които тогава открих, вече са в миналото. 

Алуминиево кормило Crosser

Изработено от алуминиева сплав 6061, това кормило с двойно изтънени стени и диаметър в зоната за захват 31.8 мм вече се предлага в три разцветки – синьо, сиво и червено, като във всички случаи основният цвят е черният, а цветните графики са дискретни и ненатрапчиви.

Цветовете са си цветове, но съществена новост при това второ поколение кормила е фактът, че трите дължини, в които се предлагат, са в унисон с модерните тенденции – 680, 740 и 780 мм. (При първото поколение най-широкото кормило беше 740 мм.) Освен това в двата края са добавени указатели за отрязване, които помагат лесно да скъсите кормилото до желаната от вас дължина, ако тя не съвпада с фабричната.

Друго важно подобрение е добавянето на графични маркери за центриране на кормилото в зоната за захват. Това позволява много по-лесно регулиране и монтиране.

Промени има и в геометрията на кормилата – издигането вече е 20 мм (вместо 15), а извивките нагоре и назад са съответно 3 и 6 градуса.

Най-широкото кормило, от което вече имам една мостра за тестване, тежи 356 грама. Цената е 25.40 лв. за двата по-къси варианта и 26.30 лв. за най-дългото кормило.

Реклама

Алуминиева лапа Crosser

Лапата от първото поколение беше достатъчно добра – с 4 болта от неръждаема стомана при скобата за кормилото и два при скобата за стержена – така че новата не се различава съществено. Променен е най-вече дизайнът на графиките – както и при кормилата, той е по-дискретен и е наличен в три разцветки, но ненатрапчиви, така че лесно да можете да я комбинирате с всеки велосипед.

Струва си да отбележим, че изборът на дължини се е увеличил и в двете посоки – най-късият вариант вече е 60 мм (което е чудесно с оглед на актуалната геометрия при велосипедите; ако не ви се струва достатъчно къса, не забравяйте, че говорим за продукт с ХС предназначение), а най-дългият достига 120 мм. Ъгълът е 7°, а теглото на най-късата е 120 грама.

Цената е 24.90 лв.

Кол за седалка Crosser

Новият кол за седалка запазва конструкцията на скобата с два болта, което е чудесно в този ценови клас. Вижда се обаче, че за разлика от първото поколение, тук има леко изместване назад – може би с 10 мм, макар че на самия кол е отбелязано нулево изместване.

Съществено подобрение е добавянето на разграфяване за височината на седалката, при това с доста голям обхват – цели 150 мм. Още по-добре е, че това не се отразява на цената, която остава много достъпна – 23.90 лв.

Засега новият кол се предлага само с диаметър 31.6 мм и в две дължини – 350 и 400 мм. Теглото на по-късия вариант е 351 грама.

Наплетени колела Crosser

Обновен е и дизайнът на комплектите от готови колела. Продуктите с нови графики ще започнат да се продават след изчерпване на наличните количества от досегашния дизайн.

Комплектите, базирани върху профилите X-3 и X-6 (който Cross определят като подходящ за All Mountain каране), ще се предлагат във всички размери (26, 27.5 и 29) в три цветови схеми – черна основа с червен, син или сив (моно) стикер.

При Х-6 профилът е с вътрешна широчина 21 мм и външна 27 мм, двойностенен и с обшивка/капси на отворите за спиците, само за дискови спирачки.

Наплетените колела са с 36 черни спици (което допринася за по-красив външен вид), т.е. в тях е заложена много добра товароносимост, но още по-добра новина за някои хора е това, че противно на модерните пазарни тенденции, този продукт продължава да се предлага не само във варианти 29″ и 27.5″, но и в размер 26″. Главините са марка JY и са за дискове с шест отвора.

Ще има и колела с бели капли X-3 26″ пак с червен, син и сив (моно) стикер.

Всички останали профили и размери, различни от горепосочените, ще се предлагат само в един от новите варианти – черни със сив (MONO) стикер.

Ще имаме и колела с небоядисани (raw material) капли, т.е. с натуралния цвят на алуминиевата сплав. Те ще са с профилите X-1 20″ предна и задна, X-1 26″ предна и задна и X-2 28″ предна и задна.

https://velosiped.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>