Rock Shox 2019: Sektor, Reba, Judy и др.

Sram обяви подробности за много от вилките си през 2019 г. Става дума за няколко модела – както от начален, така и от среден и дори висок клас. Общото между всички тях е обновената, модерна визия, като дори по-евтините вилки (с едно изключение) използват черното покритие на горните тръби, наречено Fast Black, което наред с графиките им придава още по-излъскан и качествен външен вид. Засега прес-изявлението не съдържа пълни технически данни и тегло на вилките, но ето информацията, с която разполагаме:


Sektor RL

Своеобразен флагман на обновлението е АМ моделът Sektor, който е един от най-използваните в средния клас – както от производителите за вграждане в готови велосипеди, така и от потребителите, които търсят по-достъпна цена, но без компромиси в конструкцията и без сериозни недостатъци в работата.

Трудно е да се отрече, че новият Sektor изглежда по-добре от всякога. Черните горни тръби (алуминиеви) му придават много по-класен вид, а новите ботуши са с 15 мм Boost проходна ос.

Rock Shox изтъкват като значително подобрение преминаването към пневматична пружина DebonAir™. Не че досегашната Solo Air е била проблемна или лоша, но DebonAir™ би трябвало да е още по-отзивчива и усъвършенствана, извайки директно от високия клас продукит на марката (припомням, че тя за първи път бе разработена за задните амортисьори, но след това бе създаден и вариант за вилките).

Реклама

Регулаторите също са нови, а патронът за амортизация е Motion Control™ RL, при който може да се настройвасъпротивлението при ниска скорост на сгъване, като крайното положение заключва вилката. Това може да става и дистанционно от кормилото чрез команда OneLoc™.

Цените за европейския пазар ще варират от 479 до 549 евро, като се очаква първите бройки да се появят в продажба още през март 2018 г.

Reba RL

Reba открай време е една от най-универсалните леки вилки на Rock Shox. През годините тя е имала много вариации – както модели, които са от най-висок клас и се ползват в състезания от СК, така и по-достъпни разновидности. И при все, че теглото винаги е било приятно ниско, конструкцията на вилката е солидна и покрива широк спектър от каране – от ХС състезания през любителски разходки до технично каране с леки АМ велосипеди.

В представения тук вариант Reba стои по-скоро в средния клас. Вилката използва амортизация Motion Control™ с нискоскоростна компресия + заключване, съвместим с командата OneLoc™, а цената за Европа е €549-629. Нови графики, черни горни тръби, Boost – някои от тези неща дори не са нови за модела.

Rockshox Recon RL

Recon със сигурност е добре познат модел в България, защото достъпната му цена го прави чест избор за производителите на велосипеди, а и не само. Именно при него виждаме за пръв път покритието Fast Black, приложено върху стоманени горни тръби. От Rock Shox твърдят, че конструктивно те са комбинирани с корона и ботуши, заимствани от модела Revelation, което позволява горните тръби да са по-къси и така теглото на вилката е по-ниско спрямо предишното поколение. Патронът Motion Control™ също вече е стандартен за модела, което е чудесна новина. В комплект с него вървят и нови регулатори – дали ще са по-удобни, ще се разбере скоро. И тук е предвидена съвместимост с дистанционното заключване OneLoc™.

Цената на Recon RL ще варира от 279 до 349 евро.

Rockshox Judy Gold

Judy e един от най-старите модели на Rock Shox, който в настоящото си поколение бе представен през 2018 г. Затова при него промените са по-скоро козметични – обновени графики, които са в унисон с тези на останалите вилки, нов върток за компресията и нова капачка за вентила на въздушната пружина. Цената остава без промяна от миналата година – €419-499.

Rockshox Judy Silver

По-съществени са промените при варианта Silver, който е на границата между начален и среден клас и през миналата година се предлагаше само като продукт за вграждане. Сега тази разновидност също може да се похвали с черно покритие на горните тръби (които са стоманени), но в дясната стои патрон за амортизация TurnKey, който е съвместим с команда за дистанционно заключване PopLoc™. Цената на Judy Silver ще бъде €329-369.

Rockshox 30 Gold

Много хора възприемат модела 30 на Rock Shox като евтина вилка заради по-малкия диаметър на горните тръби – 30 мм. В действителност обаче с цена €389-489 и амортизация Motion Control™ този продукт по-скоро е типичен представител на средния клас. Тъй като една от основните цели при него е постигане на по-ниско тегло за нуждите на ХС велосипедите, производителят е заложил 30 мм алуминиеви тръби с  Fast Black покритие.

Rockshox 30 Silver

Това е единствената вилка в статията, която е със сребристи стоманени тръби, а не с Fast Black покритие. Това, както и амортизацията TurnKey™ lockout я ситуират в началния клас – 30 Silver е една от най-евтините вилки на марката с цена €189-229. Срещу тях обаче можете да очаквате съвсем прилично работеща вилка, макар във визуално отношение и като характеристики да отстъпва на повечето от представените дотук.

Rockshox PIKE DJ

За любителите на Dirt скокове отдавна има специална разновидност на Pike и тази вилка също е включена в общото обновление на продуктите. Новите графики и Fast Black покритието са ясни, но съществените разлики са вътре. Патронът за амортизация Charger™ е със специфични настройки за Dirt Jump/Slopestyle (т.е. с повече от обичайното съпротивление при сгъване). Прогресивност е добавена и във въздушната пружина Solo Air™, като тя може да бъде и допълнително тунингована с дистанционни втулки.

Rockshox Bluto RCT3 и RL

Вятърът на промяна не е подминал и моделите за фетбайкове. Техните специфични пропорции са предопределени от съвместимостта с гигантски гуми, но по конструкцията няма съществени промени. Визуално вилките са осъвременени в тон с останалите, а вариантите, в които ще се предлагат, се различават по настройките. RCT3 (компресията се регулира чрез три степени – отворена, платформа за педалиране и заключена) е с цена 769 евро, а RL е малко по-скъпа – 799 евро. И в двата случая патронът е Motion Control™, като при RL е съвместим с дистанционно заключване OneLoc™.

www.sram.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>