Новият YT Capra 2018

Ендуро велосипедът Capra със сигурност е един от най-продаваните модели на германския производител YT Industries. Основната причина за това е достъпната му цена (марката е един от успешните примери за бизнес-модела с директни продажби онлайн), но освен нея, налице са още много добри качества, които го правят предпочитан избор за хиляди потребители по света. След няколко години успешни продажби, YT явно са решили, че е време за обновление, и представиха малко преди началото на сезона новото поколение на Capra, което вече ще се предлага не само с 27.5, но и с 29-цолови колела.


Между другото, ако не сте гледали видеоклипа, посветен на новия велосипед, струва си да го видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/video/5951-video-2018-return-of-the-goat.

Основни промени

Външно новата рамка на Capra демонстрира приемственост в дизайна. Линиите като че ли са смекчени и по-заоблени спрямо досегашното поколение, но в общ план старата и новата рамки имат доста прилики. Съществена промяна има между седалковата и горната тръба, където преди имаше напречна „греда“, а сега двете тръби „преливат“ една в друга, освобождавайки още повече място при обкрачване на велосипеда, т.е. при новата рамка горната тръба е още по-ниско спрямо тялото на колоездача.

Освен че има рамки за двата размера колела, всяка от тях се предлага в карбонова и алуминиева версия. Във всички случаи, независимо от материала, рамката е подсилена на ключовите места като челна тръба, седалкова/горна тръба, средно движение. Навсякъде, където има непосредствена опасност за рамката, са добавени предпазители – на долната тръба, на задния триъгълник около предния венец и веригата и др. Ставите на окачването са добре уплътнени, за да се удължи животът на лагерите и да се намали необходимостта от сервизирането им. Както може да се очаква, рамката е в унисон със съвременните стандарти като Boost размер за проходните оси на колелата, метрични размери на шоковете и т.н.

Окачването Virtual 4 Link (V4L) е добре познато на много потребители със своя сравнително прогресивен характер. Неговите основни харакетристики са запазени, като YT твърдят, че са подобрили допълнително кинематиката по отношение на ефективността при педалиране и са добавили още повече поддръжка в средната част на хода. И макар производителят да уверява, че байкът катери като планинско коза, не бива да забравяме, че неговият основен фокус е спускането – както по диви пътеки и склонове, така и в байкпарковете. В този смисъл основни приоритети при окачването на байка са добрата отзивчивост и възможността за поемане на големи натоварвания. В сравнение с предишното поколение, ходът е увеличен с 10 мм, достигайки 180 мм (при 27.5 колела).

Реклама

27.5 или 29?

Досега Capra се предлагаше само с 27.5-цолови колела и нещата изглеждаха лесни. Сега повечето потребители ще имат пред себе си труден избор между 27.5 или 29 цола. Изглежда YT са преценили, че търсенето на 29-ки в сегмента ендуро е достатъчно голямо, за да предложат и такъв вариант.

Capra 27.5


Най-лесна като че ли остава дилемата за колоездачите с по-малък ръст, тъй като 29-цоловия байк не се предлага в размер S. Останалите обаче ще трябва да избират според своите предпочитания, преобладаващи терени за каране и всякакви други фактори. Казано най-просто, при 29-ката предимствата са още повече стабилност и скорост по трасета, които са с груб терен, но без прекалено остри завои. И обратното, при 27.5 получавате малко повече ход на рамката (180 срещу 170 мм) и по-добра повратливост.

Capra 29


Във всички случаи обаче геометрията и на двата байка е оптимизирана за бързо и агресивно каране, с малък челен ъгъл и дълго междуосие. Средното движение е средно високо – 350 мм, което все пак при 180 мм ход на 27.5-цоловия велосипед е разумен баланс от гледна точка на това да има и достатъчно разстояние между препятствията по терена и рамката/предния венец. Ъгълът на седалковата тръба е 75°, за да осигурява добро разпределение на тежестта при изкачванията. Важно е да отбележим, че 29-цоловата рамка е с т.нар. flip chip, т.е. обръщаема вложка при една от ставите на окачването, чрез която могат да се правят дребни промени в геометрията. Ето ги данните за двата варианта на велосипеда:

Capra 27.5

Capra 29

Оборудване

Всеки от двата основни варианта на Capra (27.5 или 29) се предлага в седем окомплектовки, сред които пет с карбонова рамка и два с алуминиева. Цените и компонентите са почти еднакви, като изключим специфичните части, предопределени от размера на колелата, и започват от 2499 евро за най-достъпния алуминиев байк, за да достигнат до 5199 евро за най-скъпия карбонов модел.

Няма да изреждам всички детайли и разновидности – можете да ги проверите в сайта на YT. Само ще отбележа, че в някои отношения компанията залага на по-нестандартни компоненти – например при задвижването на някои модели виждаме предимно компоненти E*THIRTEEN, включително задна касета  TRS+, която е с 9-46 зъба и 11 предавки, постигайки по този начин сходен напълно конкурентен обхват на 12-скоростните Eagle системи на Sram.

https://www.yt-industries.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>