Защо Coros наричат своята каска Omni умна?

Coros е млада компания, която се опитва да пробие на пазара с иновативни продукти, интегриращи съвременните мобилни технологии с добре познати аксесоари – в случая със задължителната за всеки колоездач каска. Omni e тяхната втора поред „умна“ каска (първата се казва Links, но вече е заменена от по-новия продукт) и сега ще обясня накратко защо производителят я нарича така.

На пръв поглед Omni прилича на всяка обикновена каска тип половинка – олекотена конструкция с 18 големи отвора за добро обдухване на главата при каране. Можете да я ползвате в планината, в града или по шосетата, с или без козирка. Предлага се в четири разцветки, регулира се по обичайния начин. Има обаче и няколко детайла, които остават почти скрити, но именно те я превръщат в продукт от ново поколение.

Водещата „екстра“ при Omni е възможността да слушате музика или да провеждате разговор, докато карате, при това без да губите чуваемост към заобикалящата среда. „Ама в това няма нищо ново!“, ще кажат мнозина. Така е, на пазара има не една и две каски с вградени високоговорители/слушалки, които позволяват да слушате музика, докато карате. Съществената разлика при Omni е, че тази каска използва технология, наречена Bone Conduction (костна проводимост) – при нея малки, висококачествени и силни високоговорители са поместени катарамите на ремъците. Според Coros това озвучаване е достатъчно силно, отчетливо и с приятно качество, но без да заглушава напълно звуците, идващи от пътя или природата. По този начин се осигурява удоволствие и удобство, но без да е за сметка на сигурността.

Можете да използвате озвучителната система на каската както за слушане на музика, така и за провеждане на телефонни разговори. Чрез Bluetooth връзка Omni е свързана с вашия телефон/смартфон и служи като hand-free устройство, а в предната част (над веждите) е разположен високочувствителен микрофон, който улавя и предава гласа на колоездача.

Нещо повече – към каската има и дистанционно управление, което се монтира на кормилото. С него можете да приемате или отхвърляте обаждания, да пускате или спирате музиката, да увеличавате или намалявате звука, а също да контролирате вградените в задната част на каската светлини. Те са още един елемент от „умността“ на Omni и са добавени с цел повишаване на безопасността. Можете да изберете мигащ или постоянен режим.

Собствениците на Omni имат на разположение и мобилно приложение, с което могат за записват и споделят маршрутите си, както и други данни за карането, а също и да получават гласова навигация докато карат по непознат маршрут. Чрез него може автоматично да бъде изпратен на спешен номер и СМС с GPS координати в случай на инцидент.

За захранване на всички тези функции се грижи вградена литиево-йонна батерия с капацитет 700mAh, която по данни на производителя издържа до 8 часа (при постоянно ползване). Зарежда се чрез USB кабел (входът за него е в задната част на каската).

Реклама

Omni покрива основните стандарти за такъв тип колоездачна каска: AS/NZS 2063: 2008, EN1078: 2012+A1:2012, C.P.S.C 16 CFR Part 1203. Теглото й е 340 грама.

За момента Omni може да бъде закупена само с предварителна заявка чрез кампанията в сайта Indiegogo: https://www.indiegogo.com/projects/omni-the-smartest-safe-cycling-helmet-smartphone-fitness#/

https://www.coros.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>