DUB™ – нова платформа от Sram за средното движение и курбелите

Не е тайна за никого, че сред планинските велосипеди в момента има няколко (може би твърде много) стандарта за средното движение. Трудно е да се каже дали новото системно решение DUB™ на Sram добавя още един или тъкмо обратното, защото то хем е по-различно в някои отношения, хем е съвместимо с почти всички рамки на пазара досега и в обозримо бъдеще. Преди да пристъпим към техническите детайли, може да започнем с малко видео-маркетинг:

В клипа нарочно не е акцентирано върху размерите и конкретните детайли около новата технология, но стават ясни няколко неща:
– DUB™ е система, засягаща конструкция, размерите и съвместимстта  между курбелите и средното движение.
– DUB™ осигурява съвместимост с почти всички съществуващи стандарти за средното движение при рамките – BSA 68, BSA 73, BSA 100, PF89.5, PF92, PF121, BB30 73, PF30 73. изключение е само един размер на Cannondale – BB30Ai.
– DUB™ акцентира върху постигането на по-добра защитеност на лагерите, повече издръжливост, по-ниско тегло и/или повече коравина.

Време е да разберем как е постигнато всичко това…

Основни детайли

Името  DUB™ идва от Durable Unifying Bottom Bracket.

Казано най-просто, при DUB™ курбелите са с алуминиева ос, закрепена неразривно към левия курбел. Нейният диаметър е 28.99 мм , т.е. малко по-малък от широко разпространения размер 30 мм и значително по-голям от по-стария 24 мм стоманена ос, който все още се използва при доста продукти, включително и на Sram. Предимствата на по-големия диаметър на оста (спрямо системите с 24 мм вал) са ясни – повече коравина, а благодарение на алуминиевата сплав и по-ниско тегло. Спрямо системите с 30 мм ос DUB™ има почти същите якостни характеристики и малко по-ниско тегло.

Логичният въпрос е: кому е нужна тази разлика от 1.01 мм? Sram твърдят, че този размер е получен след многобройни изпитания, прототипи и анализ на различни варианти и е свързан с втория елемент на системата – т.нар. ос-касета, т.е. самото средно движение (лагерите). Характерно за DUB™ е, че един и същи комплект курбели могат да се монтират на почти всички рамки, които в момента са в употреба, а вероятно ще могат и на всички нови в следващите няколко години. Това става чрез няколко възможни ос-касети, като потребителят си избира тази, която е подходяща за неговата рамка. Ако се наложи да прехвърли впоследствие курбелите на друга рамка, в най-лошия случай ще смени само касетата.

Друга важна характеристика е, че при всички ос-касети като първостепенен приоритет е изведена защитата на лагерите чрез по-добри и по-големи като размер уплътнения. Именно това налага използването на малко по-тънка ос, за да се освободи място за такива уплътнения, тъй като при някои от стандартите няма как лагерите да бъдат изнесени в чашки извън рамката.

Ако обобщим, при DUB™ курбелите са абсолютно еднакви за всички стандартни рамки (с или без Boost размер на задната ос), различни са само ос-касетите. При всяка от касетите се използва различна конструкция (приоритетно целта е била лагерите да са изнесени извън рамката, за да са по-големи и с по-добри уплътнения) с различни дистанционни втулки и т.н., но дължината на оста е една и съща, т.е. не се налага да се ползват различни курбели.

При досегашните стандарти това не е така – обикновено всяка една от системите има свои специфични размери – диаметър на оста 24 или 30 мм (без да броим още по-старите типове, където оста е още по-тънка) и различна дължина на оста в зависимост от различната конструкция на ос-касетата (с лагери в самата рамка или изнесени в чашки извън нея).

Стандартно новите курбели с технологията DUB™ се предлагат с линия на веригата, съобразена със задно колело с размер Boost (т.е. за линия на веригата 52 мм). Чрез монтиране на венци с различно изместване обаче можете бързо да ги трансформирате за по-стари рамки, които са без Boost (т.е. за линия на веригата 49 мм). Освен за стандартни рамки (с или без Boost), някои от курбелите и средните движения DUB™ се предлагат и в размери за фет байкове.

DUB™ е система, разработена изцяло за нуждите на системите 1Х и особено 1Х Eagle (с 12 предавки отзад), така че всички курбели, които ще се предлагат с новата технология, са от такъв тип.

Реклама

Курбели и средни движения с технологията DUB™

Тук можете да видите всички модели курбели и четирите варианта ос-касети, които ще използват новата технология. Под снимките е посочена препоръчителната им цена за Европа, а в таблиците ще видите техните основни характеристики. Няма да ги разглеждаме в детайли, тъй като повечето от тях имат същите основни характеристики като аналозите им за досегашните системи. Изключение прави топ-моделът XX1 EAGLE DUB SL, при който теглото на комплект курбели и средно движение е намалено с цели 80 грама и така той се превръща в най-лекия сериен продукт на пазара – само 498 грама. Важно е обаче да отбележим, че това понижение не идва само от новата система DUB™, а и от още по-лекия преден венец SL. При някои от другите модели курбели също е постигнато понижение на теглото, при други не. Това е така, защото курбелите от различните серии използват различна алуминиева сплав за оста и различен метод на съединяване между оста и лявото рамо:
XX1 – DUB™ SL свръх-лек вал със спойка
X01 – DUB™ вал със спойка
Desc C/Stylo C – DUB™ вал от алуминиева сплав от серията 7000, пресован в рамото
GX – DUB™ вал от алуминиева сплав от серията 7000, пресован в рамото
Desc 6k/Stylo 6k – DUB™ вал от алуминиева сплав от серията 6000, пресован в рамото

XX1 EAGLE DUB SL CRANKSET

€570 – €585

X01 EAGLE DUB CRANKSET

€540 – €550

GX EAGLE DUB CRANKSET

€150 – €205

DESCENDANT CARBON DUB CRANKSET

€290

DESCENDANT 6K DUB Crankset

€115

STYLO CARBON DUB CRANKSET

€290 – €345

STYLO 6K DUB CRANKSET

€115

Средни движения (ос-касети)

Спецификации:

Цената на средните движения (ос-касетите) варира от 38 до 52 евро.

www.sram.com


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>