Байк на фокус: Бойко Танчев | Scott Genius

Бойко Танчев е човек, познат в много качества – като един от основателите и главни действащи лица във велоклуб „Мамут“ (и оттам шеф-организатор на ежегодния маратон Купа Мургаш); като един от най-силните български ХС състезатели, оставил своята диря (най-вече под формата на приятелска и ведра усмивка) по много трасета и подиуми; а в най-ново време като собственик на магазин „Паве“ и главен механик в него, на когото мнозина поверяват за обслужване велосипедите си.


Като казах ХС състезател, мнозина веднага си представят някой, който обича само да катери. Бойко е от тези, които още повече обичат да спускат, а участието му в няколко от ендуро състезанията показа, че може да се равнява дори с най-бързите в своята категория. През годините Бокича, разбира се, е имал и повече от един байк едновременно – например състезателен ХС твърдак плюс лек АМ велосипед за по-приключенски карания. Сега обаче, когато покрай магазина му остава по-малко време за каране и затова поддържа един основен велосипед, той може да бъде определен именно като лек АМ байк. Дори и това обаче не е напълно вярно, защото с бърза смяна на няколко компонента Бойко може да превърне своя Genius в ефективен конкурент на повечето ХС байкове в българските състезания.

Описание*

Рамка – Scott Genius 900 SL 2012 г., карбонова, 130 мм ход, четиризвенно окачване с реална опорна точка, заден амортисьор FOX Float RP2 High Volume или DT Swiss Nude 2

Вилка –  FOX Float 32 CTD Factory 130 мм

Заден дерайльор – Sram X0, 10-скоростен

Преден дерайльор – няма

Команда – X0

Курбели – Truvativ X9 или X0

Касета – Sun Race 10sp 11/42 или XTR 11/40 (в зависимост от задното колело)

Верига – Shimano Ultegra 10 speed

Педали – Exustar, с автомати

Капли – Mavic Crossmax ST отпред; Stan’s NoTubes Crest отзад

Главини – Mavic отпред; Black Peak отзад

Гуми – Maxxis Beaver 29×2.25 EXO

Спирачки – Sram Guide RS с дискове Ashima AiRoToR 180/180 или 160/160 мм

Лапа – Truvativ Stylo 60 мм или PRO PLT -10°, 80 мм

Кормило – FSA 777 мм или Syncros Tbar FL1.0 Carbon 720 мм

Кол за седалка – Bontrager

Седалка – Selle Italia SLR

Тегло – 12.3 кг

* Тъй като подготовката на тази статия започна преди няколко месеца, в момента доста от компонентите са различни, защото Бойко обича да пробва нови неща и да експериментира. Ако някой желае да види байка му в най-актуално състояние, най-добре е да намине към магазин „Паве“, където винаги може да получи и съвет, сервизно обслужване или просто ведра усмивка.

Реклама

Бойко Танчев кара този Genius от две години и няколко месеца. Преди това имаше два велосипеда – един състезателен ХС твърдак и един Genius с двойно окачване и 150 мм ход, но след като пробва този 29-цолов Genius, разбира, че с него може да има две в едно.

Защо избра точно този модел за свой единствен велосипед?

Защото е добър за всичко. Производителят също така го представяше навремето и макар че много хора казват за такива велосипеди, че не са достатъчно добри за нищо, аз наистина смятам, че е страхотен за всякакво каране. С него се чувствам еднакво добре навсякъде – дали ще е на DH трасето на Витоша, дали на ендуро състезание, дали в Обиколката на Витоша, или на преход някъде. Това, че е 29-ка, много помага в повечето случаи. 130 мм ход на окачването за моя стил на каране и за моето тегло са напълно достатъчни дори при трудни терени – аз обикновено не правя някакви големи скокове, така че за всичко друго е ОК.


Сега в кое от всичките му превъплъщения го виждаме?

Ха-ха, в момента е във вид за каране на Витоша. Което означава, че е в тежкия си вариант – около 12.3 кг. Но за двайсетина минути може да стане 10.6 кг!

Какво променяш, за да се случи това?

Колелата на велосипеда заедно с гумите са нещото, което се усеща най-ефективно при каране, а и сумарно от тях мога да сваля най-много тегло. Затова имам втори комплект, който е за ХС състезания и за дълги карания по не толкова груби терени. Другите неща, които сменям, са кормилото и лапата – за ХС слагам по-дълга лапа и по-късо кормило – 720/80 мм вместо 780/60 мм, с каквито е в момента.

Понякога сменям и курбелите с предния венец, а в редки случаи дори и задната касета. Например за Обиколката на Витоша карах с 32 зъба венец отпред и 11-40 касета отзад, но стандартно си карам с 11-42 и подменям само курбелите с предната плоча – в момента е с 28 зъба, за да имам по-леки предавки за най-стръмните изкачвания.


Кажи няколко думи и за гумите?

Това в момента са гумите за кал, мокро, за зимата. В по-сухите месеци карам най-често с Maxxis Ikon. Има и една гума, която много обичам, защото е супер бърза и лека – Continental X-King, Race версията. Но тя има и един голям недостатък – много лесно се къса, реже и пробива. И макар че оцелях с такива в TransAlp и Four Peaks, за повечето карания предпочитам нещо по-здраво.

Понякога Бойко слага на велосипеда си оригиналния заден амортисьор, който се връзва за дистанционната команда TwinLoc и по този начин от кормилото може да заключва едновременно и вилката, и шока. Това е много полезно в състезания, където карането е интензивно, а промените в терена са чести и изискват бърза реакция. За карането извън състезания обаче ползва този втори шок, който е с платформа и с нейна помощ е ефективен в по-големия процент от ситуации и терени.


Той споделя също така, че велосипедът е много корав – това е едно от първите неща, които му правят впечатление в него. По този начин изкачванията стават по-ефективни, защото рамката не се усуква при прилагането на повече сила върху педалите и със заключен шок се превръща на практика в твърдак. Освен това рамката е и изключително лека – това е версията SL, т.е. и предният триъгълник, и задницата са карбонови и единствено люлеещата връзка на окачването е алуминиева.

Вярно, че от гледна точка на геометрията, по днешните стандарти байкът по-скоро се доближава до ХС велосипед, защото челният ъгъл е 68.5°, но Бойко е свикнал добре с възможностите му, а и големите колела компенсират донякъде този по-голям челен ъгъл.

Бел. ред. Както вече стана дума, това е един непрекъснато променящ се велосипед. Малко след фотосесията, Бойко подмени скоростната система с 1х11 (команда и дерайльор Sram GX с касета GX 10/42 или Shimano XT 11/42 и верига Sram XX1 11speed), отделно от това тестваше нови гуми (WTB Ranger) и колела с главини и карбонови капли Black Peak.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>