Байк на фокус: Тодор Киров | Drag Swoop

 

Тодор Киров е добре познато име в спускането, а от 2017 г. е в отбора на Drag Racing. За съжаление тежко падане още на началото на състезателния сезон доведе до счупвания и на двете ръце, а като част от възстановяването си и докато възвърне напълно силата в ръцете си за грубиянските DH трасета, Тошо реши да се пробва в едно-две ендуро състезания и този формат също му се услади. Така той започна да създава доста работа за новия си ендуро байк – Drag Swoop.


За разлика от велосипеда на съотборника му Димитър Мънев, който като цяло е базиран върху сглобката Swoop Pro 2017, този на Тодор Киров е много по-близо до окомплектовката Swoop TE 2018, в която българският производител е решил да заложи по-висок клас компоненти, за да отговори още по-добре на изискванията на сериозните АМ/ендуро карачи. TE е съкращение от Team Edition, т.е. лесно можете да видите връзката между този състезателен велосипед от 2017 г. и предлаганият в търговската мрежа модел за сезон 2018. Има, разбира се, и доста компоненти, които са строго индивидуални и на тях ще наблегнем повече след описанието на велосипеда.

Описание

Рамка – Drag Swoop със заден амортисьор X-Fusion O2 Pro RL с дължина 216 мм. Четиризвенна система на окачване с реална опорна точка и 155 мм ход на задната ос. Тройно изтънени, хидроформовани тръби. Средно движение PressFit. Вътрешен път за жилата. Размер: 21 инча (53 см).

Вилка –  Rock Shox Lyrik, 180 мм ход

Заден дерайльор – Shimano Deore XT RD-M8000-GS, Shadow Plus, 11-скоростен

Команда – Shimano Deore XT SL-M8000, 11 скорости

Курбели – Shimano Deore XT FC-M8000-1, един венец с 34 зъба

Касета – Shimano SLX CS-M7000-11, 11-42 зъба

Верига – Shimano CN-HG601

Педали – Time Atac Z Strong, с автомати

Капли – Mach1 Klixx

Гуми – Bontrager G4 Team Issue 27.5×2.35

Спирачки – Shimano Deore XT BR-M8000

Лапа – COX Revo 50 мм, 0°

Кормило – COX Revo 780 мм

Ръкохватки – DMR Deathgrip

Кол за седалка – KS eTen с дистанционно командване

Седалка – COX Strike Pro

Тегло: около 15 кг

Реклама

Рамката е напълно стандартна, размер L, тъй като Тодор е доста висок. За нея той споделя: „Окачването е много отзивчиво, поддържа много добре сцеплението на задната гума. Даже се наложи да забавя разгъването почти до края, защото иначе ми идваше прекалено пъргаво.“ В периода между фотосесията и написването на статията, Тошо е добавил чашки и втулки за шока с изместване, с което е намалил челния ъгъл и е направил средното движение още по-ниско.

Вилката Rock Shox Lyrik e негов личен компонент и е логичен избор за ендуро велосипед без никакви забележки към работата ѝ. (Интересно е, че за модела TE 2018 Drag също са заложили на Rock Shox, само че малко по-достъпния като цена модел Yari).

„Държах на определени неща, които са важни за мен“ – обяснява Тошо и привежда като примери спирачките Shimano XT и кормилото и лапата за спускане Cox Revo, за които добавя: „Cox e българска марка, създадена от Веломания, а продуктите са много добри. Кормилото е с много удобни ъгли, а аз съм доста взискателен към това.“

Ръкохватките DMR Deathgrip са модел, разработен съвместно с Брендан Феърклоф. Те използват основа само с един болт и имат висок ръб от вътрешната страна, който да осигурява допълнителна опора за вътрешната част на дланта. „Много са ми удобни с тези „стоперчета“, а и частта с лентичките е много мека и с тях не ми се е случвало да усещам протриване на палеца, което при някои други.“

„Тези педали са за мен като стари кецове – може вече да са протрити, в случая малко разбити, но си ги обичам и са ми много удобни. С автомати карам и в спускането, така че в ендурото се чувствам повече от добре с тях.“

Гумите на Тошо са типичен DH модел, двуслойни. Това не е учудващо, като се има предвид досегашния му опит. „Тежки са, усеща се при по-равните участъци и изкачванията, но когато стане стръмно и имам нужда от добро сцепление и спиране, мога напълно да разчитам на тях.“ Кара ги с вътрешни гуми, при това доста дебели, защото го мързи да сменя спукани.

За сравнението между спускане и ендуро Тодор казва следното: „От гледна точка на забавление при карането, ендурото е по-лесно. Велосипедът е по-лек, много по-маневрен – неща, които при спускането биха изисквали повече скорост и сила, тук се случват много по-леко. Мисля, че за всеки спускач е полезно да има и едно такова колело и наистина чувствам, че то ми помага да си възвърна темпото и уменията след контузията. Затова благодаря на Drag Zone, че ми го предоставиха тази година да карам и да тренирам с него!“.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>