Байк на фокус: Стоян „Стуц“ Денчев | Pivot Firebird

Pivot e марка, която е достатъчно „бутикова“ дори и по западните стандарти. Като се започне от това, че неин създател е Крис Кокалис, който преди това стоеше зад Titus и е един от всепризнатите специалисти на американска земя по отношение на планинските велосипеди, и се стигне до окачването DW-Link на Дейв Уигъл, за което нееднократно е ставало дума и което се смята за една от най-успешните и най-добре балансирани системи на пазара. В България е още по-трудно да видите такъв велосипед, но все пак има няколко и един от тях ще ви представим в следващите редове.

Стоян Денчев е познат на повечето хора просто като „Стуц“ и в голяма степен прилича на своя байк по това, че е ярка личност в байк средите. Можете да го срещнете като продавач-консултант в един от големите столични магазини, но опитът му с велосипедите се простира далеч назад във времето и много от приятелите му едва ли дори могат да се сетят кога и как точно са се запознали с него, но ще потвърдят, че са малко нещата, които той обича повече от колоезденето. Неговият Pivot Firebird потвърждава това впечатление! 

Описание*

Рамка: Pivot Firebird “S”size, модел 2017

Заден амортисьор: FOX Float X2 Factory 2-Position Lever

Вилка: Rock Shock Lyric RCT 3 180 mm

Кормило: Race Face Atlas 750 mm

Лапа: Easton Heaven 55 mm

Ръкохватки: ODI Elite Pro 130 mm

Спирачки: Shimano Deore XT M785 със спирачни лостчета: Shimano Saint 820

Команда: Shimano Deore XT M8000 11 spd

Заден дерайльор: Shimano Deore XT M8000 GS 11 spd

Курбели: Shimano Deore XT 785 170 mm

Преден венец: Hope Oval 104 32t

Средно движение: Shimano PressFit M800

Верига: KMC DLC 11 11 spd

Задна касета: Shimano Deore XT M8000 11-42t

Педали: DMR Vault Brendog sig. series

Капли: DMR Zone Alu 32H 28inner Diam.

Предна главина: WTB Laser Disk 15х100 mm

Задна главина: HOPE Pro 4 boost 12х148 mm

Спици: Mach 1 Plus

Предна гума: Maxxis Minion DHF 3C TR Max Terra Exo 2,3×27,5

Задна гума: Maxxis Minion DHR 3C 3C TR Max Terra Exo 2,3×27,5

Седалка: WTB Volt comp 265/142

Кол за седалка: Crank Brothers Hihgline internal 1x remote

Тегло: 14.7-14.8 кг в зависимост от гумите

Реклама

Интересното в историята на Стуц и неговия Firebird e, че първоначално той е търсел съвсем друг велосипед, но два пъти се разминава с него и след втория път решава, че явно това не е неговият велосипед и започва да се оглежда за нещо друго. Заради окачването и заради това, че е по-различен от „масовката“ на пазара, Стоян се спира на Pivot и избира модела Firebird със 170 мм ход на задницата. Вилката е със 180 мм и по този начин байкът се превръща в „брутална фрийрайд машина“, както изтъква със задоволство неговият собственик.


Въпреки дългия ход на окачването, Firebird-ът се се справя изненадващо добре при изкачванията. „Кара се като добър ендуро велосипед, окачването не се люшка и е учудващо стабилно“, споделя Стуц. Освен това шокът разполага и с платформа за педалиране, която при нужда може да се включи. През 2017 г. Стоян успешно завършва с него Обиколката на Витоша.


Въпросният заден амортисьор идва стандартно с рамката и е тунингован от производителя специално за нейните харакетристики. Стоян е добавил две дистанционни втулки, за да си осигури още повече прогресия, макар че такава има заложена и в самата кинематика на окачването.

Рамката е закупена отделно  и е събрана в готов велосипед част по част, като някои от компонентите са от предишния байк на Стуц, а други са купени специално за този.


Колът за седалка е последното поколение на Crank Brothers със 125 мм ход. Засега Стоян няма никакви забележки към този важен компонент и е особено доволен от командата за него, защото е закрепена чрез става тип „ябълка“ и това позволява много прецизна настройка за максимално удобно опериране. За мен беше изненада да видя ексцентрикова скоба на седалковата тръба, а още повече се изненадах, когато разбрах, че рамката идва стандартно с нея. (Много производители избягват такъв тип скоби при карбонови рамки, за да не бъдат случайно пренатегнати от невнимателни потребители.)

Спирачките са Shimano XT, но с лостчета Saint. До това положение се стига, след като Стуц чупи едното лостче и не успява да намери никъде същото. Тогава купува направо Saint, за които казва, че са му малко по-удобни. Всъщност купува едно, а другото е „събрано“ от три счупени, но работи безупречно. След монтирането на лостчетата Saint спирачките стават още по-силни.


Интересна подробност е, че задното колело е с ос 12х148 мм (т.нар. Boost), защото така налага рамката, но предното е 15х100 мм.

За гумите Стуц залага на Maxxis, като това на снимките е „универсалният“ му комплект. Освен тях вкъщи той има и Shorty, Minion SS и High Roller II, които монтира при по-специфични условия или терени (а и в зависимост от сезона). Засега кара с вътрешни гуми (за протокола – 26-цолови!), но напролет смята да пробва и с безкамерни. Стоян е от хората, които не ги мързи да сменят често гумите си според условията. „Те са едно от най-важните неща във велосипеда, защото осигуряват контакта с терена.“, обяснява той и добавя „От гуми, спирачки и каска не се пести!“.


Скоростната система е с един венец отпред (32 зъба, овал) и 11 предавки отзад (11-42). Веригата, както виждате от снимките, не е избрана случайно. 🙂

Дискретните калници са постоянно монтирани на велосипеда, а не само за зимния сезон.


Велокомпютърът на кормилото е рядко срещано явление при велосипеди от такъв тип, а този специално е бил все още прототип, когато Стоян се сдобива с него от Sigma Sport по време на изложението Евробайк. Този нов продукт на германския производител е базиран изцяло на GPS технология, т.е. няма датчик за скорост, кабели и т.н.



Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>