Canyon 2018: Изцяло нови Torque и Spectral, алуминиев Sender

Наскоро пред очите ни попадна изцяло обновеният модел Torque на един от най-популярните производители в света в последните години – германската компания за директни продажби Canyon. Това ни подтикна да надникнем в сайта на марката и там видяхме още няколко интересни неща – за всички тях ще стане дума в следващите редове.


Torque

Torque e модел с дълга история, който в предишните си поколения бе предназначен основно за спускане и фрийрайд, макар че в някои варианти можеше да се ползва и като по-тежък и дългоходов ендуро байк. В последните години обаче той сякаш бе засенчен от появата първо на ендуро велосипедите в серията Strive, а след това и от новия спускачески байк Sender. За 2018 г. обаче Torque се завръща по-лъскав от всякога, а вероятно и по-способен и универсален от своите предшественици. Със 175 мм ход на задното окачване и обещания за добро педалиране и още по-добро поведение при спускане, съвременна геометрия, атрактивен (дори леко футуристичен) дизайн и поносимо тегло, този нов велосипед е готов за всяко каране, в което преобладава спускането – можете да го заведете в байкпарка, можете да изследвате непознати, диви и технични пътеки, можете да чертаете линии по голи склонове… можете да правите всичко, което ви хрумне, а Torque може още повече!

Рамката се предлага във варианти от въглеродни нишки или алуминиева сплав 6066 (и в двата случая задният триъгълник е от алуминиеви тръби), като е нормално повечето погледи да са приковани в карбоновия байк, но пък е още по-вероятно повечето български потребители да си направят сметката за някой от алуминиевите. Ние все пак ще се съсредоточим върху карбоновата. Вече стана дума за това, че дизайнът е леко футуристичен заради специфичната линия между слизащата ниско горна тръба и тръбата за седалката, която впрочем изглежда достатъчно дълга, за да приюти без проблеми всеки регулируем кол за седалка. Може много да се говори за детайлите по рамката, но може и кратко да се обобщи – модерна рамка с всички съвременни стандарти (конусовидно чело, Boost, Post Mount отзад, метричен шок), а по отношение на окабеляването Canyon са приложили много интересен подход – броните/маркучите са притиснати между долната тръба (където за тях има предвидени канали) и един защитен пластмасов капак, който е захванат с болтове към рамката. По този начин хем външният вид е максимално изчистен, хем жилата и маркучите са защитени, хем го няма досадното тропане от удрянето им във вътрешните стени на рамката, а на всичкото отгоре и сервизирането е по-лесно.

Без съмнение едно от най-важните неща при всяка рамка с окачване е… окачването. Torque е с многозвенна четириставна конструкция с виртуална опорна точка и визуално е лесно да се проследят заемките от DH модела Sender. Макар че са се стремили да постигнат кинематиката, наименована маркетингово Triple Phase Suspension (трифазно окачване), при Torque Canyon не използват т.нар. MX-link, т.е. конструкцията е по-опростена. Във всички случаи обаче производителят твърди, че тя е сметната да осигурява максимална отзивчивост и добро педалиране в първата част от хода, достатъчна поддръжка в средата и прогресивност в края – именно това са трите фази в работата на окачването.

По отношение на геометрията е важно да се отбележи, че при карбоновите рамки има четири размера (S, M, L, XL), докато при алуминиевите има и пети, още по-малък (XS). Пропорциите и стойностите са съвременни във всяко отношение – може да се каже, че предният триъгълник на Torque като цяло е дълъг, но не от най-дългите; кореспондират му къса лапа (40 мм), широко кормило (780 мм) и сравнително къса задница. Като стана дума за периферните компоненти, те са разработени за Canyon и носят името G5 – комбинация, с която производителят маркира предназначението на байка като такъв за спускане по изключително трудни терени с множество препятствия, големи скокове и т.н. Пълните данни за геометрията можете да видите в следващата таблица.

Както споменахме, Torque се предлага в няколко окомплектовки, само с 27.5-цолови колела – три с карбонова рамка и четири с алуминиева (едната от тях дамска), като цената варира от 4999 евро за Torque CF 9.0 Pro (вилка Fox 36 Factory, задвижване Sram X01 Eagle, колела Mavic Deemax Pro, тегло 14.1 кг) до 2199 евро за Torque AL 5.0 (заден амортисьор Rock Shox Super Deluxe R, вилка Rock Shox Yari RC, задвижване Sram NX, колела DT Swiss E1850 Spline, тегло 15.3 кг). Предлага се и комплект рамка (само карбонова, с включен заден амортисьор Fox Factory Float X2, кол за седалка и чашки) на цена 2499 евро.

Единственото, което остана, е да гледате видеоклипа, посветен на новия модел:


Реклама

Sender AL

Тъй като вече няколко пъти споменахме модела за спускане Sender, новост при него за 2018 г. е алуминиевата версия на рамката. Макар Canyon да са се постарали визуално, а и като геометрия, тя да прилича максимално на карбоновата, има една съществена разлика в окачването – липсва т.нар. MX-Link – допълнителните ставни връзки, чрез които инженерите на компанията са моделирали прецизно коефициента на окачването в трите фази на хода – начална, средна и крайна. Въпреки опростената конструкция обаче, при алуминиевият Sender също са заложени подобни характеристики – отзивчивост в първата част и нарастваща прогресивност в средата и особено към края на хода. Впрочем цялостно окачването на алуминиевата рамка е с повече прогресия, защото тези велосипеди се предлагат с метална пружина на шока, докато при карбоновите той е пневматичен.

Алуминиевите DH байкове са два, на цени 2999 евро и 2499 евро.


Spectral

Изцяло обновен за 2018 г. е и АМ моделът Spectral, даже той бе представен седмица по-рано от Torque.

Създаден с помощта на ендуро състезателя Джо Барнс и Dudes of Hazzard, байкът има съвременна геометрия, 150/140 мм ход отпред/отзад и е създаден за атакуване на най-хубавите и разнообразни пътеки, като в същото време е лек и ефективен за изкачванията до тях. 27.5-цоловите колела са „обути“ с големи гуми (2.4 или 2.6 инча балон), което допълнително подобрява сцеплението, стабилността и комфорта. 

Веднага се вижда, че както дизайна на рамката, така и окачването са в „стилистиката“, въведена с DH модела Sender. В този смисъл Spectral прилича много и на Torque, само че елементите на окачването му са по-компактни (най-вече връзката между стойките на седалката и седалковата тръба).

И при Spectral има пет размера за алуминиевата рамка и четири за карбоновата. Данните можете да видите в таблицата долу – те подсказват, че велосипедите от тази серия няма „да се чувстват неудобно“ на никоя пътека, дори да е от най-трудните.

Няколко варианта за готов карбонов велосипед и няколко за алуминиев, както и комплект рамка плюс кол за седалка и чашки – това ще намерите в сайта на Canyon. При Spectral обаче „цифроманията“ в горния ценови сегмент е по-голяма, защото се гони (и постига) по-ниско тегло. Топ-моделът CF 9.0 LTD тежи само 12.5 кг и е оборудван с вилка Fox Factory 34 Float, заден амортисьор Fox Float DPS Factory, задвижване Sram XX1 Eagle и колела Enve M60 с карбонови капли, но за такава окомплектовка ще трябва да се разделите с 6999 евро.

Затова пък най-евтиният велосипед с алуминиева рамка струва 2199 евро, а най-скъпият (на снимката горе) 2699 евро.

https://www.canyon.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>