Четвъртото поколение Nukeproof Mega – вече и с карбонови модели

Ако следите Световните ендуро серии, вече знаете като минимум това, че новият карбонов Mega 275c достигна върха на подиума в ръцете на Сам Хил, който спечели сериите през 2017 г. Вероятно всеки производител си мечтае за подобно доказателство, когато представя пред публиката нещо съвсем ново, каквото е за Nukeproof лансирането на първата им карбонова рамка. И макар че тя е безспорният флагман за 2018 г., останалите модели от линията Mega също са променени, за да отговорят на последните тенденции, стандарти и желания на производителя, състезателите и обикновените любители.

Малко история

Името на модела Mega е тясно свързано с даунхил маратона Megavalanche във франция. Тази култова надпревара е емблема на ендуро/АМ карането и през 2009 г. Nukeproof създават модела Mega с идеята той да бъде предназначен за такова именно каране. Компанията твърди, че нито едно поколение или разновидност на Mega не влиза в серийно производство, преди прототипите да бъдат тествани от спонсорирани състезатели по дългото трасе във Френските Алпи, редом със стотици състезатели, повечето от които яхнали топ-велосипеди от всякакви марки.

Затова не е учудващо, че едно от първите предизвикателства за новия карбонов 275с бе именно Megavalanche 2017. Интересното в случая е, че за пръв път в състезанието участваше не само карбоновият велосипед на Nukeproof, но и ездачът му – DH легендата Сам Хил, който през 2017 г. се превърна и в ендуро легенда, спечелвайки Световните ендуро серии в типичния си агресивен и бърз стил, карайки с платформени педали (в дисциплина, в която може би над 90% от топ-карачите използват автомати). Заради спукана гума в квалификацията, лоша стартова позиция и грешка в самото начало на състезанието, Сам не успя да покаже в Mega Valanche най-доброто от себе си като класиране, но със сигурност за велосипеда му това състезание, както и половината кръгове от EWS бяха отличен, дори брутален тест, преминат съвсем успешно. Можете да се убедите в това, ако отделите време за видеоклипа от това участие:

След всички състезания, подиуми и тестове през 2017 г., за сезон 2018 карбоновият Mega 275 официално е в продажба и в следващите редове ще ви разкажем повече за него и за алуминиевите му събратя.

Карбон и други новости

Вероятно за всеки производител е вълнуващо, но и предизвикателно, да започне да работи с нов материал. Скрита от очите на незапознатите, развойната дейност около карбоновата рамка на Mega продължава цели четири години, като едва през 2017 г. велосипедът бе официално показан и ползван в състезанията по цял свят. С оглед на постигнатите резултати, компанията няма как да не е доволна от работата си.

Основната полза, която носят въглеродните нишки за модела Mega 275с, е по-ниско тегло. При това е редно да отбележим, че карбонов е само предният триъгълник, докато задницата остава алуминиева. Наред с олекотяването обаче, композитният материал допринася и за това рамката да е по-здрава и по-корава, така че всеки карач (от любители до състезатели) да може без колебание да я подложи на най-сериозното каране, на което е способен. В тази връзка е добре да знаете, че повечето от новостите, за които ще стане дума, са общи за цялата линия Mega, която включва и алуминиеви велосипеди – както с 27.5, така и с 29-цолови колела.

Така например всички рамки са оптимизирани за използване на скоростна система с един венец отпред. Към това се добавя и преминаването към Boost дължина за осите на предното и задното колела. Всичко това е дало на проектантите достатъчно място, за да могат да вкоравят допълнително конструкцията на рамката в областта на средното движение и задния триъгълник (чрез по-големи оси и лагери на окачването).

Между другото тръбата за средното движение е с резба, дори и при карбоновата рамка – Nukeproof не са единственият производител, който предпочита този класически подход, за да избегне евентуални проблеми с поява на скърцане и прочие, а също и за да осигури възможност за по-лесно сервизиране.

Прави впечатление също така, че при алуминиевите рамки окабеляването е външно – бъдете сигурни, че това не е направено от съображения за по-ниска цена, а за повече удобство при обслужването на байка. За понижаващия кол на седалката обаче е предвиден вътрешен път за жилото/маркуча. При карбоновата рамка всички брони и маркучи минават вътрешно.

Не са малко промените и в областта на окачването. Четвъртото поколение на модела използва от новите „метрични“ размери шокове (в случая 230×65 мм), като Nukeproof са работили в тясно сътрудничество с Rock Shox и Fox, за са бъдат настроени задните амортисьори в пълно съзвучие с кинематиката на рамката. Производителят твърди, че рамките от серията Mega ще работят добре и с въздушна, и с метална пружина. Увеличена е и широчината при захвата на шока към предната част на рамката, а от задната страна лагероването е изнесено в самата люлееща връзка на окачването, като целта е да се увеличи коравината, т.е. да се изолира задният амортисьор от усукванията и да работи още по-плавно и отзивчиво.

Реклама

Геометрия

Малки промени има и в геометрията на велосипеда. Тя остава все така агресивна за спускане (малък челен ъгъл, ниско средно движение, къса задница) и достатъчно удобна и ефективна за изкачване (ъгъл на седалковата тръба 75.5°), но прави впечатление, че двата по-малки размера (S и М) остават по-компактни и не прекалено дълги, докато при двата големи (L и XL) дължината на ефективната горна тръба е увеличена спрямо предишното поколение, за да се осигури още по-добро усещане на високите колоездачи.

За всички рамки и размери е увеличена малко дължината на челната тръба, за да се постигне малко по-голяма (естествена) височина на кормилото. Разбира се, всеки който предпочита по-ниска позиция, може да я постигне чрез избор на конкретно кормило и лапа, но идеята е велосипедите в готов за продажба вид да бъдат съобразени максимално с нуждите и предпочитанията на средностатистическия колоездач.

Следващите таблици показват данните да Mega 275 и Mega 290:

Велосипедите

Няма да се спираме подробно на всеки детайл от окомплектовката, защото тези подробности можете да разгледате направо в сайта на Nukeproof.


Mega 290 Factory | 8 400 лв.

Тук ще обобщим, че при 29-цоловите байкове (Mega 290) има три разновидности, всичките с алуминиева рамка, като най-скъпата (Factory) е с окачване Fox, задвижване и спирачки Shimano XT, колела DT Swiss E1700 Spline и периферни компоненти Nukeproof, а най-достъпният е с окачване Rock Shox, задвижване Shimano SLX и спирачки Shimano Deore.


Mega 290 Pro | 7 300 лв.


Mega 290 Comp | 5 200 лв.

При 27.5-цоловите има два модела с карбонова рамка: 


Mega 275c RS | 10 100 лв.

275c RS е топ-моделът за 2018 г. с вилка  Rock Shox Lyrik RCT3 170 мм, заден амортисьор Rock Shox Super Deluxe RC3, колела Wheels DT Swiss XM1501 Spline 1, задвижване Sram X01 Eagle 12 speed, спирачки Sram Code R, кол за седалка Rock Яhox Reverb Stealth и периферни компоненти Nukeproof.


Mega 275 Factory | 9 100 лв.

275 Factory не е много по-далеч като ниво на окомплектовката – по-точно е да се каже, че е по-различен, т.е. ориентиран е към феновете на окачване Fox (вилка 36 Float Factory 170 мм, заден амортисьор Float X2 Factory) и задвижване Shimano (XT M8000, 11 Speed), каквито са и спирачките.


Mega 275 Pro | 7 300 лв.


Mega 275 Comp | 5 200 лв.

Другите два модела (Pro и Comp) са с алуминиева рамка, като най-евтиният отново е с окачване Rock Shox, задвижване Shimano SLX и спирачки Shimano Deore.

http://nukeproof.com/

http://industrial-bg.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>