Commencal Supreme DH вече и с 29-цолови колела

Поредната 29-ка за спускане идва от Commencal и това затвърждава тенденцията за навлизане на големия размер колела и в тази дисциплина. Компанията от Андора обаче не залага изцяло и само на този размер – тя запазва и 27.5-цоловия вариант, като набляга на това, че изборът трябва да принадлежи на потребителите, тъй като според тях дали на човек ще му е удобен по-големия или по-малкия диаметър на колелата, зависи от ръста, стила на каране, предпочитаните терени и трасета и т.н.


Supreme DH 29 запазва системата на окачване HPP, което е съкратeно от High Pivot Point (висока опорна точка). Става дума за окачване с реална опорна точка, която е разположена високо, за да осигури движение на задната ос назад и нагоре (но във всички случаи доста по-назад от повечето други конструкции). Това би трябвало да осигури по-добро преодоляване на препятствията, особено на разни остри ръбове, защото сгъването на окачването съответства на посоката на въздействието, т.е. отпред-назад и нагоре, а не само нагоре. За да се преодолее вроденият недостатък на такава кинематика, а именно увеличеното ритане в педалите заради „удължаването“ на веригата, близо до главната става е интегрирана и ролка, през която да минава веригата, за да не се влияе толкова от движението на колелото назад. Тази концепция бе внедрена преди 2-3 години в четвъртото поколение на Supreme DH и засега Commencal явно са доволни от резултатите.

Реклама

Използването на по-големи колела влече със себе си неминуеми промени в геометрията, така че да се запазят характеристиките, които са важни за спускане, и да се използват максимално предимствата на големите колела. Данните можете да видите в таблицата долу, но като цяло Supreme DH 29 е един дълъг, агресивен и стабилен велосипед, който е направен за каране с висока скорост по силно пресечени терени (което бе потвърдено нагледно от Амари Пиерон с второ място във Вал ди Соле 2017).

Именно Пиерон е „рекламното лице“ на новия DH байк във видеоклипа, посветен на него:

Commencal използват новия модел, за да направят някои промени, които по-нататък вероятно ще бъдат пренеси и към рамката за 27.5-цолови колела. Така например Supreme DH 29 използва от новите метрични задни амортисьори (250х75 мм), при това и с нов хардуер откъм кобилицата, включващ 10 мм ос и по-широки втулки. Това увеличава коравината на конструкцията и изолира задния амортисьор по-добре от усукванията по време на работа. Променени са и ушите за задната ос, като поставката Post Mount за задната спирачка вече е за диск 200 мм. Може би най-важно от всичко е това, че е ревизирана самата кинематика на окачването, така че да се промени кривата на прогресивността, за да се намали „продънването“ при силни удари и да се осигури повече поддръжка в средната част на хода.

Supreme DH 29 ще се предлага в два варианта:
– Като готов велосипед с вилка Fox Factory 49 Float (модел, който официално все още не присъства в сайта на Fox, но вече се произвежда за марките, които предлага 29-цолови DH велосипеди), заден амортисьор Fox Factory DHX2, скоростна система Sram GX DH (1х7 предавки) с курбели, средно движение, задна касета и водач за веригата E.13, колела Е.13 и спирачки Sram Code. Теглото на байка е около 16.5 кг, а цената за Европа – 5399 евро.
– Като комплект от рамка, вилка, водач/предпазител за веригата и наплетени колела с интегрирана към задното венец-касета на цена 4599 евро.

https://www.commencal-store.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>