Още нови колела от DT Swiss – XRC и XMC 1200 Spline

След като наскоро ви представихме серията наплетени колела 1700 Spline на DT Swiss, сега продължаваме с още два модела, които са от най-висок клас и са предназначени съответно за крос-кънтри (XCR Spline) и за All Mountain (XCM Spline). С тях швейцарският производител продължава да отговаря на въпроса „Защо каплите стават все по-широки?“.


Ако погледнем само няколко години назад, всичко във високия клас компоненти за планинските велосипеди, особено при тези с ХС насоченост, се свеждаше до максимално ниското тегло. Сега обаче нещата изглеждат другояче, даже може да се каже, че са напълно променени. ХС състезателите също се ориентираха към по-широк профил на каплите, към гуми с по-голям балон, към по-широки кормила, по-къси лапи и дори към регулируеми колове за седалката…  Един от предвестниците на тези промени бе не някой друг, а световният шампион Нино Шуртер, който през 2016 г. използваше АМ наплетени колела, за да постигне най-големите си победи. Тези колела със сигурност бяха по-тежки от тези на повечето му конкуренти, но дали това ги прави по-лоши? Какво губи и какво печели един опитен карач като Шуртер от тях? Това са въпросите, които не само DT Swiss, но и всеки друг в индустрията си задава през последните години. Да, велосипедите вече не стават все по-леки, долната граница на теглото като че ли бе достигната и в момента байковете дори „пружинират“ обратно към по-високи стойности, но ако питате потребителите или дори състезателите, повечето от тях ще признаят, че съвременните байкове са по-удобни, по-стабилни и по-добри за каране по трудни терени, като в крайна сметка това означава и по-бързи.

И така, обратно към въпроса – защо каплите стават все по-широки? Защото новият състезателен комплект колела XRC 1200 Spline е с вътрешна широчина на каплите 25 мм, а близкия като характеристики АМ вариант XCM 1200 Spline е с 30 мм профил? Защото по-широките капли позволяват каране с по-големи гуми, с по-ниско налягане, подобряват формата им, поддържат ги по-добре в завой. Сцеплението е по-добро, съпротивлението при търкаляне по пресечен терен по-ниско. Да, теглото е по-високо, но ако то вече не е решаващ фактор при „битките“ между най-добрите за Световната купа, още по-малко значение би трябвало да има за обикновения планински колоездач.

Не че новите колела на DT Swiss са тежки! Би било цинично да говорим за високо тегло при 1410 грама за комплект 29-цолови колела XRC 1200 Spline с вътрешна широчина на каплите 25 мм. Толкова е и височината на профила, а броят на спиците е 28.

При XMC 1200 Spline са с почти същите параметри, само че каплите са с широчина 30 мм (вътрешна), височина 30 мм, а теглото на комплекта е 1446 грама при размер 27.5 и 1540 грама при размер 29.

За постигане на такъв резултат швейцарският производител е впрегнал най-добрите технологии, с които разполага, и дългогодишния опит в производството на такива продукти. XRC и XMC 1200 Spline използват много леки карбонови капли, чиито профил е прецизно проектиран и изработен, за да може да осигурява голяма здравина в ключовите за това места. Главините също са изключително леки, с качествени лагери и надежден храпов механизъм (DT Swiss не само са известни от десетилетия със своите главини от висок клас, но снабдяват с храпови механизми и някои от другите реномирани производители на главини). Колелата са наплетени с прави спици AEROLITE® и AERO COMP® (без извивка при главата, за да се премахне това слабо място в конструкцията), които са изтънени и сплеснати за по-добра аеродинамика. Дори нипелите PRO LOCK® SQUORX са доста различни от стандартните – те имат глава за затягане тип Torx, отвътре резбата им със сферична форма, за да могат да прилегнат спрямо ъгъла на спицата, и е добавено специално лепило, което пречи да се развиват своеволно (но не е пречка да се използват повторно). 

Не на последно място, влияние върху качеството на продуктите оказва и фактът, че колелата са наплетени ръчно във фабриката на DT Swiss. Работилницата за тези продукти се казва BPM (Biel Performance Manufacturing) и в нея се правят всички колела за професионалните отбори и състезатели като Нино Шуртер, Флориан Фогел и др., тестват се всички нови концепции и технически решения и се изпитва здравината на прототипите и на редовната продукция.

https://www.dtswiss.com/


Тестване на протопите с Флориан Фогел и Continental


Снимки: DT Swiss и Michael Riehle


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>