Акценти от колекцията на DRAG за 2018 г.

Новата година наближава и все по-често ще поглеждаме към предложенията на българските производители за следващия сезон. В колекцията на DRAG със сигурност не липсват новости, но тук няма да правим изчерпателен преглед на всички модели, а само ще поставим акцент върху някои от тях. За други компанията вероятно ще подготви самостоятелно представяне по-нататък, а и винаги може да има втора част на статията. 😉

Kink Pro

Първото, което прави впечатление при тази окомплектовка за 2018 г., е цветът. Чудесен е! Някои може би ще предпочетат яркия сигнално-жълт цвят, познат от състезателните велосипеди, който остава наличен при варианта Comp, но на нас тази маслинена разцветка ни харесва много повече и сякаш придава на байка по-скъп вид.

Иначе рамката е същата, която печели призови места в българските състезания с Теодор Мавродиев, и е трето поколение за този модел. Припомняме набързо, че Kink започна като по-тясно профилиран фрийрайд велосипед по времето, когато в каталога на DRAG имаше и отделна рамка за спускане Black Hawk. В следващите години обаче тенденциите в индустрията се промениха и Kink ги последва, превръщайки се в тази трета генерация в типичен DH велосипед, който може да се ползва и за фрийрайд, разбира се.

Един поглед върху таблицата горе потвърждава визуалното впечатление за модерна и агресивна геометрия – челният ъгъл е само 62.5°, средното движение е достатъчно ниско, хоризонталният обхват (reach) и ефективната горна тръба са достатъчно дълги, за да осигурят максимална стабилност и възможност за пренасяне на тежестта напред-назад в по-големи граници. Както можете да видите от данните, Kink се предлага в три размера – два от тях са с еднаква височина, но различна дължина, третият е хем по-висок, хем по-дълъг.

Ето какво казва самият производител за велосипеда си:

Kink e създаден, за да бъде претендент за подиума на разумна цена. Ниският център на тежестта и линейното окачване помагат да завивате със стабилност и да преминавате през най-тежките участъци с лекота. Линейните характеристики на окачването означават, че може да настроите работата и усещането на колелото директно чрез задния амортисьор . Малкият челен ъгъл и ниското средно ще ви накарат да усетите колелото залепено за земята, а 190 мм ход на задницата са достатъчни, за да преминете през всяка секция на всяко трасе, като своевременно колелото се усеща много отзивчиво и игриво – характеристики, с които Kink е добре известен.

В здравината на рамката едва ли някой се съмнява – дори само фактът, че тя издържа цял сезон карането на Тедо, е показателен. Kink залага на изпитания подход с алуминиеви хидроформовани тръби, тройно изтънени за намаляване на теглото, и солидни заварки, като в областта зад конусовидната челна тръба горната и долната тръби са слепени , за да се получи максимална здравина и коравина в тази част. Задният триъгълник и кобилицата изглеждат не по-малко масивни.

Окомплектовката на варианта Pro можете да видите в следната таблица:


Реклама

Icosanona

Този велосипед със странно име е най-новото карбоново ХС оръжие в арсенала на DRAG. От компанията взимат повод от името и казват, че „съдбата на тази крос-кънтри машина е да се превърне в икона за крос-кънтри колоездачите“. Странното наименование всъщност означава 29, като е съставено със заемки от два класически езика – Icosa (от гръцки – двадесет) и Nona (от латински – девет).

Icosanona ще се предлага в три нива на оборудване, като тук виждате най-скъпия вариант TE – той е със спирачки и задвижване (1×11) Shimano Deore XT, колела Mavic Crossride и вилка Rock Shox Reba. С други думи, търсен е балансът между високо качество, ниско тегло и все пак поносима цена.

Периферните компоненти са Cox Heli – на пръв поглед някой може да подскочи като ужилен, защото това по принцип е серия за АМ/ендуро и дори спускане, но кормилото и лапата всъщност са достатъчно леки и с високо ниво на изпълнение, така че няма причини да не вършат работа и при ХС велосипед. Още повече, че DRAG са заложили в окомплектовката лапа 70 мм, което е похвално и отразява  актуалните тенденции при 29ките за крос-кънтри.

Същото може да се каже и за геометрията – виждаме челен ъгъл 69.5°, стандартно оразмерена горна тръба, средна дължина на задния триъгълник. Единственият недостатък засега изглежда това, че рамката се предлага само в два размера – L и XL. Това обаче не е някакво недоглеждане, а има връзка с концепцията, която DRAG прилагат при размерите на моделите си – големите размери да са с 29-цолови колела, а малките с 27.5. И доколкото Icosanona е 29ка по дефиниция (и по име), логично е при такъв подход да се предлага само в L и XL.

Монококовата карбонова рамка е модерна във всяко отношение – проходна ос отзад, конусовидно чело отпред, вътрешно окабеляване и Post Mount закрепване на задния дерайльор в рамките на задния триъгълник. Може да се ползва както с един венец отпред, така и с повече – има директен захват за преден дерайльор, както и място за две шишета. Като че ли единственото, което липсва, е стандартът Boost 148 – всеки може да си прецени доколко това е важно и съществено за него.


Hardy TE

Ако се върнем към темата с размерите, при Hardy те са цели пет – три с 29″ колела (М, L и XL) и два с 27.5″ (S и М). Подробностите за тях можете да видите в таблицата с геометрията:

Моделът Hardy се предлага и в пет различни окомплектовки, като TE е втората отгоре надолу като ниво на оборудване. Затова в нея виждаме скоростна система Shimano Deore/SLX и вилка Rock Shox 30 Gold:

Иначе рамката е добре позната на българския пазар и някои потребители дори са запознати с еволюцията ѝ. В момента тя е с конусовидна челна тръба, вътрешен път за жилата, задна спирачка в задния триъгълник. Тръбите са хидроформовани и двойно изтънени.


C1 TE

Друг класически модел на DRAG, даже с по-голям стаж от Hardy, е легендарният C1. Тази рамка е извоювала статута си не с някакви невероятни новости, а най-вече с практичността си – здрава, многофункционална и достъпна са все характеристики, с които много хора са я свързвали години наред. През 2018 г.  С1 се завръща с нов цвят и отново ще бъде един универсален твърдак за всеки, който иска да се забавлява на колелото.

Ако не знаете, по родословие C1 е велосипед за Dirt Jump, макар че заради здравината си и компактните размери още в първите години хората започнаха да го ползват за сглобяване на всевъзможни „бойни“ твърдаци, които днес биха били класифицирани като АМ, ендуро, FR и дори DH. Честно казано, дори сега да кажем отново, че основното му предназначение са забавленията по скокове, пъмп-тракове и други подобни терени (което е видно от 26-цоловите колела, геометрията и окомплектовката по-долу), ниската и късичка рамка с челен ъгъл 68° ще подтикне много хора с по-скромен бюджет да разширят приложението му и за каране по пътеките.


Shift Enduro Pro

И като говорим за „бойни“ твърдаци, може би най-добрият пример за такъв в колекцията на DRAG, е моделът Shift, който се предлагаше през 2017 г. в три варианта, включително този на снимката, чиято окомплектовка е фокусирана най-вече върху ендуро карането.

За 2018 не сме нанесли промени върху дизайна, защото Shift e толкова здрав и надежден, че просто няма какво да променим в него.

Това казват от DRAG за своя байк, така че не ни остава друго, освен да припомним някои ключови елементи за този модел.

На първо място, това е хром-молибденовата рамка с конусовидна челна тръба и регулируемо междуосие (чрез подвижни уши за задната ос). Последното дава възможност за многостранно приложение, включително и за скоростна система само с една предавка (singlespeed). Известни са предимствата на стоманата по отношение на здравината (най-вече по-малката умора на материала) и возията (по-добро абсорбиране на вибрациите) и не е учудващо, че в последните години този материал отново намира доста поддръжници, особено при твърди рамки.

Към качествата на материала DRAG добавят агресивна геометрия, подпомагаща карача надолу – 66.5° челен ъгъл, 413 мм стойки на веригата (chainstay), нисък преден триъгълник, но с адекватна на съвременните тенденции дължина.

Може би най-изненадващото нещо в Shift е размерът на колелата – 26″. Няма да навлизаме в религиозни спорове на тази тема – всеки от трите размера има своите поддръжници и противници, но е факт, че ако харесвате ползите от 26-цоловите колела, Shift е един от малкото велосипеди, при които можете да ги намерите.


C2 Fun

Завършваме с още един твърдак от тази порода, като ще цитираме направо анонса на DRAG:

Базиран на легендарния C1, C2 Fun е за тези, които искат да учат трикове… Той е с още по-нисък център на тежестта, както и с по-къса задница – всички тези промени спрямо C1 помагат за по-лесното заучаване на нови трикове, както и за по-добър контрол във въздуха.

И този велосипед е 26-цолов, което в комбинация с много ниската и компактна рамка (а и доста здрава) го прави подходящ не само за хората, които ще търсят тясната му специализация, но и за младежи/подрастващи, за които пропорциите ще са удобни, а окомплектовката достатъчно надеждна за каране по планински терени.

Цялата колекция на DRAG за 2018 г. очаквайте в сайта им: https://dragbicycles.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>