Байк на фокус: Димитър Мънев | Drag Swoop

Димитър Мънев (Drag Racing) е един от редовните призьори при мъжете в ендуро състезанията през последните 1-2 години. Преди това Митко бе добре познат в спускаческите среди като един от най-бързите състезатели в категорията Hardtail, но откакто се съсредоточи върху ендурото, той премина на подходящия за целта (и съвсем нов по това време) велосипед Drag Swoop.


Байкът на Митко е с доста интересна и смесена окомплектовка. От една страна, в него виждаме като основа много от частите, с които Swoop Pro се предлагаше в търговската мрежа през 2017 г. От друга страна, има и някои тестови компоненти, както и такива, които са си личен избор на Митко. Ето как изглежда пълният списък с части, а след това ще акцентираме върху някои от тях поотделно.

Описание

Рамка – Drag Swoop със заден амортисьор Rock Shox Monarch. Четиризвенна система на окачване с реална опорна точка и 155 мм ход на задната ос. Тройно изтънени, хидроформовани тръби. Средно движение PressFit. Вътрешен път за жилата. Размер: 21 инча (53 см).

Вилка –  SR Suntour Auron, 160 мм ход

Заден дерайльор – Shimano SLX RD-M7000, 10-скоростен

Преден дерайльор – Shimano Deore FD-M618

Команди – Shimano Deore SL-M610, 2×10 скорости

Курбели – Shimano Deore FC-M617, 36/22 зъба

Касета – Shimano CS-HG50-10, 11-36 зъба

Верига – Shimano CN-HG54

Педали – платформени

Капли – Mach1 Klixx

Главини – Formula 142×12 мм отзад; безименна 15х100 мм отпред

Гуми – Maxxis Minion DHF 3C EXO 27.5×2.30, безкамерни

Спирачки – Shimano Deore

Лапа – COX Heli 50 мм

Кормило – COX Heli 740 мм

Ръкохватки – COX Logo2Lock

Кол за седалка – KS Dropzone

Седалка – COX Strike Pro

Тегло: за съжаление при фотосесията не се сетихме да измерим велосипеда, а в момента на писане на статията (2 месеца по-късно) той бе в разглобено състояние и нямаше как да поправим този пропуск.

Реклама


Митко започва да тества прототипа на Swoop преди две години. От 2017 г. вече е със същата рамка, която се използва и при велосипедите в търговската мрежа. „Иска ми се да намаля малко челния ъгъл чрез ъглови чашки. В момента е 67°, което не е лошо, но за състезания ще е по-добре с по-малък. Преди бях пробвал на прототипа с по-къс заден амортисьор и това беше намалило хода и челния ъгъл.“ Митко добавя и няколко думи относно размера на рамката. „Този път избрах L, защото предишната (М) ми беше малко къса. Тази ми е идеална като дължина и единствено ми се иска седалковата тръба да е с 1-2 см по-къса, но и така не ми пречи.“

Задният амортисьор Rock Shox Monarch попадна в тази статия по-скоро случайно – той бе временно монтиран за проба, иначе състезателят на Drag ползва стандартния за рамката X-Fusion O2 Pro RL с дължина 216 мм.

Вилката също е тестова – SR Suntour Auron със 160 мм ход, който може и да се намалява чрез натискането на големия бутон от лявата страна. За нея Митко все още нямаше никакви впечатления, защото тъкмо я бе монтирал, след като в Elevation 999 патронът на оригиналната вилка X-Fusion Sweep се бе счупил.

По задната ос също се е отпечатал тежкият живот на състезателния велосипед – това, което се вижда на снимката, не е някакъв тунинг, а просто счупен ексцентриков лост, имал неблагоразумието да се срещне с някоя скала покрай пътеката.

Митко използва гуми Maxxis Minion DHF и отпред, и отзад. „Бях карал с такава комбинация на твърдака и доста ми беше допаднала. Сега обаче не съм съвсем доволен от задната, като че ли очаквах повече.“ Превърнати са в безкамерни с подръчни средства (бандаж, изрязан от вътрешна гума, и Боро Контакт като уплътняваща течност). „Направих го заради пробата и очаквах, че гумата може да се отлепя при по-сериозно натискане във вираж например, но засега всичко е наред.“

Скоростната система е с 2х10 предавки, което сякаш е нехарактерно за състезателен ендуро велосипед в наши дни. Митко обаче засега предпочита такава конфигурация, сменил е стандартния по-голям венец с такъв за 1Х (с широки/тесни зъби) и няма проблеми с падане на веригата. 

Засега Митко предпочита платформени педали – с такива е свикнал още от твърдака и не намира причини да се „закопчае“. 

Колът за седалка е с лостче под нея, а не с дистанцинно управление. За догодина обаче Митко вероятно ще го смени с дистанционен, защото в състезанията това е съществено предимство.

Рамката на Swoop има вътрешен път за всяко жило или маркуч, за които можете да се сетите, включително и за дистанционно заключване на задния амортисьор, ако решите да ползвате такъв.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>