Shimano добавя 165 мм курбели и четирибутални спирачки в групата Deore XT

Shimano добави два нови продукта в може би най-популярната си група във високия клас, които са насочени към e-bike и ендуро/АМ карачите – новите 165 мм E-MTB Hollowtech курбели (FC-M8050) и четирибутални спирачни апарати (BR-M8020).

Досегашните курбели за групата с електрическо задвижване STEPS бяха във варианти с кухо или плътно рамо и с дължина 175 или 170 мм, но сега японският производител добавя и още по-къс вариант с кухо рамо (Hollowtech). С такава дължина курбелите ще стоят по-далеч от земята и ще осигуряват по-оптимално разпределяне на силата за поддържане на плавен и постоянен каданс. Това, което ги прави подходящи за електрически планински велосипеди, е именно подпомагането от мотора, което намалява нуждата от по-дълго рамо. Разбира се, новият размер курбели ще се хареса и на някои колоездачи с по-нисък ръст, така че е напълно възможно да намерят почитатели и извън средите на „електроколоездачите“. 

Същото може да се каже и за най-новите спирачни апарати с четири бутала (два срещуположни чифта) – BR-M8020. Подобни спирачки, само че от предишни поколения на групата XT, се ползват с почти легендарен статус и са предпочитан избор дори от някои спускачи. Актуалното предложение на Shimano използва всички познати ICE технологии срещу прегряване, както и технологията One-Way Bleeding за по-лесно и качествено пълнене/обезвъздушаване, а спирачните лостчета, при които няма никаква промяна, предлагат реглаж на отдалечеността и на свободния ход. Четирите бутала обаче осигуряват повече спирачна сила спрямо стандартните спирачни апарати с две бутала.

Реклама

Новата разновидност със сигурност ще се хареса много на хората с ендуро/АМ велосипеди, особено на по-едрите сред тях, но също така са подходящи и за е-байковете, където тенденцията е да се ползват по-силни спирачки.

http://www.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>