Omsight – още един български производител на екипировка

Има поне няколко повода точно сега да ви представим българската марка Omsight и част от техните продукти. Единият е, че тази компания, базирана във Враца и създадена от група приятели, обединени от общи хобита и интереси, на практика бе организатор и спонсор на чудесното събитие Гарванец Ендуро, което се надяваме да се превърне в една хубава традиция. Другият повод е, че по време на Дните на предизвикателствата ще можете да разгледате и пробвате продуктите на Omsight на техния щанд извън залата за прожекции. Най-важната причина обаче е, че техните колоездачни (МТБ) продукти вече са готови за продажба и могат да бъдат поръчани чрез сайта им.


Защо казвам „вече“? Защото панталоните Rockit като прототип са готови поне от една година и оттогава се тестваха усилено както от карачите на Omsight, така и от техните близки и многобройни приятели от Shturkur, а това и в двата случая означава доста сериозно и нещадящо каране. Наскоро обаче, най-вече покрай Ендуро Гарванец, разбрахме, че Omsight вече са преминали от тестването към серийното производство и продажбите.

Преди да ви покажем продуктите, нека все пак кажем още няколко думи за тази млада българска компания. Както стана ясно, тя е основана във Враца от няколко човека, с които аз лично се познавам покрай много карания из дивните български планини, например Перпендикулярна вселена и други подобни приключения. Казано най-просто, Вальо и Стоян (основните лица зад този проект) са сред най-активните планински колоездачи във Враца с дългогодишен опит по тамошните много стръмни и технични пътеки. Освен с планинско колоездене обаче, те се занимават също и с катерене, пешеходен туризъм, зимни спортове – ако сте стъпвали поне веднъж във Врачанския Балкан, лесно ще разберете, че няма и как да е другояче. Затова, когато бе поставено началото на Omsight през 2014 г., екипът започна с производство на дрехи за катерене и туризъм, но още тогава вече бяха разчертани и кройките на бъдещата колоездачна екипировка. Сега част от нея вече е готова под формата на два панталона.

Rockit

Здрав, удобен и функционален – така е проектиран първият МТБ панталон на Omsight, вдъхновен и проверен от приключенията на самите създатели на марката. Подходящ за целодневни карания в пущинаците и планините, Rockit е ушит от много здрави и устойчиви на протриване и скъсване синтетични платове, които въпреки леко „грубоватия“ си вид, всъщност са леки и достатъчно меки при носене, за да осигурят необходимия комфорт при дългите часове на седалаката или около нея. От вътрешната страна на бедрата е използван още по-износоустойчив плат. Материите са бързосъхнещи, третирани са да отблъскват водата до някаква степен и имат специални подложки в задната част, които са водонепропускливи, за да опазят Д-то ви сухо в дъждовните дни, в които не ви се стои вкъщи (или които са ви заварили в планината, без да желаете точно това).

Кройката на панталоните е свободна и отпусната, така че да позволява леко движение във всички посоки и ползване с наколенки. Лесно можем да кажем, че това са типични ендуро панталони, но и без тази „вълшебна“ думичка е ясно, че това е продукт, подходящ за широк кръг карачи, които най-общо казано ке екипират повече за спускането, отколкото за изкачването. И все пак, понеже все някак трябва да стигнат до върха на планината, Omsight са предвидили ципове за проветрение.

Еластичният пояс се регулира с велкро-лепенки и позволява бърза промяна, която да отговори на нарастването на талията, което често се наблюдава при колоездачи, завършващи каранията си в местната кръчма, пресушавайки запасите от бира. Закопчаването отпред е подсигурено с цип и велкро-лепенка, която го покрива. Всички ципове са YKK.

Освен двата класически джоба над бедрата, Rockit разполага и с малък джоб с цип, в който можете да държите по-ценните неща като пари, телефон и др.

Rockit X

Макар външно този панталон да се различава от другия най-вече по крещящия оранжев цвят (доста полезен при каране в мъгла или в месеците на ловния сезон, а също и за да изпъкнете на снимките), има една съществена разлика и тя е, че платът, от който е изработен, е водоустойчив (10 000 мм воден стълб). Това го прави още по-подходящ за онези есенно-зимно-пролетни карания, при които влагата е чест спътник на планинските колоездачи, а слънцето не е достатъчно силно, за да изсушава бързо дрехите и пътеките.

Кройката и повечето детайли са сходни с тези на Rockit, затова няма да ги повтаряме отново. Тъй като и цената е същата, на практика изборът между двата модела се свежда до това дали имате наистина нужда от водоустойчивост и дали обичате да се „набивате на очи“ или предпочитате по-прикрития и неутрален цвят.

Реклама

Термобельо Woolverine

Макар да не са само колоездачи, а подходящи за всякакви активности на открито, тези леки и качествени облекла, служещи като основен слой, са подходящи не само за настъпващия зимен сезон, но и през цялата година.

В серията има една класическа блуза с дълги ръкави, една блуза с качулка и един дълъг клин. Всички тези дрехи са изработени от фин и качествен вълнен плат (95% мерино и 5% ликра), стоят близо до тялото, но са и лесно разтегливи, топлят много, съхнат бързо и не задържат неприятни миризми.

И понеже зимата наистина чука на вратата, не пропускайте да разгледате и колекцията от шапки на Omsight.

За момента сайтът на Omsight е ориентиран най-вече към продажби в чужбина, затова и описанията там са на английски език. И макар че цените са достъпни, можете да закупите продуктите им в България на още по-добри цени, ако се свържете с тях чрез съобщение през Facebook страницата им: https://www.facebook.com/omsight/.

http://omsight.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>