Обновената линия Reign на Giant за 2018 г.

В една скорошна статия за няколко продукта на Giant споменахме, че марката е доста популярна в България, макар да няма официален представител тук. Причините за това са поне две: първо, в световен мащаб това е най-големият велопроизводител, който прави рамките и на много други марки, знайни или незнайни у нас; второ, много български карачи се сдобиха в последните години с „гиганти“ на добри цени от европейските онлайн магазини, където тези байкове често могат да се намерят в рамките на изгодни промоции. Със сигурност един от най-популярните в това отношение модели е АМ/ендуро велосипедът Reign, за който дори има доста полезна тема във форума на МТБ-БГ. Всичко това е предостатъчен повод да ви запознаем с новостите в линията Reign за 2018 г., тъй като те в никакъв случай не са незначителни, макар байковете да не са променили много силуета си.


Обновено окачване Maestro

Новите рамки за моделите Reign (карбонова и алуминиева) се възползват максимално от новите „метрични“ задни амортисьори с палцово захващане, което позволява от по-малка дължина на шока да се „извади“ по-голяма дължина на буталото. Това води до съществени предимства – по-малкият коефициент на окачването подобрява чувствителността към дребните неравности и общата работа на задния амортисьор, а също така намалява натоварването върху него. Според Giant това подобрява и ефективността при педалиране, наред с цялостната кинематика на окачването. Допълнителен плюс от по-късия шок е и това, че седалковата тръба позволява използването на по-дълъг кол за седалка, което е особено важно с оглед на регулируемите модели, които не могат да бъдат отрязани.

Променена е и кобилицата – новата е карбонова и Giant твърдят, че с нея увеличават коравината, добавят здравина и намаляват теглото.

Обновена геометрия

Досегашният Giant Reign в никакъв случай не се славеше като къса рамка, даже обратното. Новият обаче е още по-дълъг!

Агресивният челен ъгъл 65° е комбиниран с ъгъл на седалковата тръба 73° – на фона на много други производители последната стойност изглежда сравнително ниска, но опитът на Giant с техните ендуро състезатели сочи, че подобен ъгъл е напълно достатъчен.

Пълните данни за всички размери на велосипеда можете да видите в следната таблица:

Boost отпред и отзад

Новият Reign, както може да се очаква, използва по-широко разстояние за главините – 110 мм отпред и 148 мм отзад, което обаче не го прави 27.5+ велосипед, макар че гумите, с които е оборудван, са широки и с голям балон (2.5). Причината да заложат на Boost стандарта е предимно увеличаване на коравината и стабилността.

Рамките

На първо място, Giant изтъкват не без основание факта, че правят рамките си сами и имат пълен контрол върху този процес от чертожния екран на компютъра до най-малкия детайл в производството. Малко компании в бранша могат да се похвалят с това, защото (както споменахме) някои от тях произвеждат най-важната част от велосипедите си именно във фабриките на тайванския производител.

Разликата между карбоновата и алуминиевата рамки е най-вече в материала на предния триъгълник и теглото, защото двете споделят обща геометрия и, доколкото е възможно, общи детайли. Такива са конусовидната челна тръба OverDrive, вътрешното окабеляване, четвъртито оформената масивна долна тръба Megadrive, средното движение с широчина 92 мм и цялата масивна част около него, наречени Powercore, и други елементи, които вече споменахме като новости. 

Карбоновата рамка се предлага и като отделен продукт, докато алуминиевата е само в цели велосипеди.

Реклама

Окомплектовките

Говорейки за велосипедите, в новата линия Reign има два вариант с карбонова рамка (ще ги познаете по добавката Advanced в името) и пет с алуминиева, като правим уговорката, че тук ви представяме стандартните окомплектовки, докато за отделни държави те може да включват и някои различни компоненти.

Reign Advanced 0

Карбонова рамка Advanced с окачване Maestro със 160 мм ход

Вилка RockShox Lyrik RCT3 Solo Air 160 мм ход Boost проходна ос

Заден амортисьор RockShox Super Deluxe Coil RT

Задвижване SRAM X01 Eagle 1×12

Спираки SRAM Guide RSC

Reign Advanced 1

Карбонова рамка Advanced с окачване Maestro със 160 мм ход

Вилка Fox 36 Performance Elite 160 мм ход Boost проходна ос

Заден амортисьор Fox Float DPX2 Performance

Задвижване SRAM GX Eagle 1×12 с курбели Truvativ Descendent

Спирамки SRAM Guide RS

Reign 1

Алуминиева рамка ALUXX SL с окачване Maestro със 160 мм ход

Вилка RockShox Lyrik RC Solo Air 160 мм ход Boost проходна ос

Заден амортисьор RockShox Super Deluxe Air RT Remote

Задвижване SRAM GX Eagle 1×12

Спирачки SRAM Guide RS

Reign 1.5 GE

Алуминиева рамка ALUXX SL с окачване Maestro със 160 мм ход

Вилка Fox 36 Float Performance 160 мм ход Boost проходна ос

Заден амортисьор Fox Float DPX2 Performance

Задвижване SRAM GX Eagle 1×12

Спирачки SRAM Guide RS

Reign 2

Алуминиева рамка ALUXX SL с окачване Maestro със 160 мм ход

Вилка RockShox Yari RC Solo Air 160 мм ход Boost проходна ос

Заден амортисьор RockShox Deluxe RT

Задвижване Shimano Deore 1×10

Спирачки Shimano Deore

Reign 2 GE

Алуминиева рамка ALUXX SL с окачване Maestro със 160 мм ход

Вилка RockShox Yari RC Solo Air 160 мм ход Boost проходна ос

Заден амортисьор RockShox Deluxe RT

Задвижване Shimano SLX 1×11

Спирачки Shimano Deore

Reign SX

Алуминиева рамка ALUXX SL с окачване Maestro със 160 мм ход

Вилка RockShox Lyrik RCT3 Solo Air 170 мм

Заден амортисьор RockShox Super Deluxe Coil RT Remote

Задвижване Shimano SLX 1×11

Спирачки SRAM Guide RS

https://www.giant-bicycles.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>