Нови педали и обувки от Shimano за каране надолу

Още през лятото на 2017 г. Shmano представи няколко нови продукта за сезон 2018, които ще допълнят и без това голямата гама от обувки и педали на компанията. Сред новите модели има както такива за любителите на платформени педали, така и за автомати. Макар че японският производител е сред пионерите в „закопчаването“ и през годините винаги е наблягала на този тип продукти и на технологията SPD (Shimano Pedalling Dynamics), сега обръща сериозно внимание и на тези, които предпочитат да карат с платформени педали.


При карането надолу, което е съществена част от поне няколко дисциплини (спускане, фрийрайд, ендуро, форкрос), човек има нужда от максимално сцепление, стабилност, защита и комфорт. Точно това ще постигнете, ако комбинирате новите обувки AM9, AM7, GR9 или GR7 с педалите M820 (SPD), M828, M8040 и GR500. Преди всичко това обаче, Shimano поставят на първо място доброто прилягане към крака. В това отношение те споделят максимата, че „най-добрата обувка за теб е тази, която най-добре пасва на крака ти“ и се гордеят със своя повече от 25-годишен опит, благодарение на който са научили какви калъпи, размери, стелки и конструкция са най-добри за планинските колоездачи. Компанията продължава да усъвършенства качествата на обувките си в партньорство със спонсорирани атлети на най-високо ниво като семейство Атертън и много други. Точно чрез подобни отзиви и тестване са създадени и новите продукти, които ще ви представим в следващите редове.

АМ901 (АМ9)

Името на този топ-модел акцентира върху широката му приложимост (за всеки, който в карането си поставя акцента повече върху спускането, отколкото върху изкачването), но в по-тесен смисъл АМ901са насочени към любителите на спускането и ендурото. Моделът е SPD, т.е. за педали с автомати, но въпреки това подметката е от каучукова смес с отлично сцепление, за да се подобри ходенето и контакта с педалите.

Специалният канал пред и зад отворите за монтиране на скобите подобрява контакта с педалите, особено когато човек не е успял да се закопчае. Казано най-просто, този канал позволява закопчаващият механизъм да се мушне в него и подметката с плоските си части от двете страни на улея да легне стабилно върху допълнителната платформа на педала. Излишно е да казваме, че обувките и педалите на Shimano са проектирани като система, т.е. пасват си най-добре.

Горната част също е подобрена в много отношения, като в сравнение с предишните модели е увеличена водоустойчивостта, а също и защитата. Подметката е повдигната от външната страна, пръстите са защитени с корава връхна част, а за глезена вътрешната част около него е повдигната, така че да предпазва кокалчето от съприкосновения с рамката или педалите.

За бързо и удобно връзване се използва системата Speed Lacing с шнур и специална катарама, но тя остава почти невидима под допълнителния велкро-ремък и големия капак, който предпазва тази част на обувката от вода и мръсотия.

Теглото на АМ901 е 400 грама (за една обувка, №42).

АМ701 (АМ7)

За разлика от АМ901, малко по-евтиният вариант AM701 (408 грама), който също вече е за SPD (досега АМ7 беше за платформи), няма капак за връзките и използва стандартни такива, а не системата  Speed Lacing. Въпреки това велкро-ремъкът е налице, за да фиксирате свободните краища и да подсигурите допълнително обувката срещу разхлабване.

Затова пък около глезена виждаме ластична яка, която е изключително полезна за предпазване на обувката от навлизане на пясък, камъчета, листа и всякакви други елементи от пътеката. В този смисъл АМ701 ще е особено подходяща за хора, които често карат в рохкави почви, в шубраци и пущинаци и други подобни условия. 

АМ701 има също така и малко по-корава подметка (ниво за твърдост 6, докато при АМ9 то е 5), което ги прави по-подходящи за АМ и ендуро карачи, при които ефективността при педалиране е от по-голямо значение.

Освен в сравнително неутралния сив цвят, АМ701 се предлага и в крещяща зелена разцветка (lime-green) за тези, които искат да изпъкват по пътеките. 

GR900

Изцяло нови за 2018 г. са двата модела за платформени педали, като този е по-скъпият. В много отношения той прилича на разгледания вече АМ901 – горната част е почти същата, със системата Speed Lacing и капак върху нея, но липсва велкро-ремъкът. От вътрешната страна стената при глезена е повдигната, за да го пази.

Разликата, разбира се, е в подметката, която е проектирана за максимално сцепление както с педалите, така и с терена. За тази цел в предната и задната част виждаме секции с грайфери, които да подпомагат ходенето, докато в областта за стъпване върху педала шарката е по-плитка и по-ситна, така че да има хубава, равна повърхност, в която да се забият шиповете. От съществено значение е и каучуковата смес, от която е изработен външният слой на подметката – за нея Shimano разчитат на доказаните специалисти в тази област Michelin.

Освен всичко, GR900 са и по-леки – 365 грама (за една обувка, №42).

GR700

Както и при АМ линията, по-достъпният модел GR700 е без капак за връзките, което има и плюсове (подобрява охлаждането и обувката изглежда по-подходяща за ежедневието), и минуси (улеснява проникването на вода и замърсяването).

Тук също виждаме защитната ластична яка около глезена, която пази крака от навлизането на всякакви досадни елементи от пътеките.

GR700, освен в две разцветки за мъжете, се предлагат и в дамски вариант.

Реклама

PD-M820

Зачислени към серията Saint, тези педали са типичен продукт за спускане, но това означава, че и много ендуро карачи биха заложили на тях, особено ако търсят по-голяма платформа около автомата. PD-M820 са точно с такава и са проектирани да работят най-добре с обувките АМ901 и АМ701.

Тялото им е с голяма площ, но с тънък профил, за да не се удрят излишно в камъни и други препятствия по и около пътеката. За допълнително сцепление са добавени четири шипа, които са регулируеми на височина.

Shimano обещават, че хром-молибденовата ос, макар и тънка, е достатъчно здрава, за да издържи карането и на най-добрите спускачи в света. Можете също така да разчитате на качествени лагери и уплътнения.

PD-M828

Техният събрат без автомати също е част от групата Saint, което означава, че те ще са на върха в каталога на Shimano сред продуктите за спускане и ендуро. Те се отличават с широко и масивно тяло, което е леко вдлъбнато и освен това има т.нар. „виртуална вдлъбнатина“, постигната чрез използването на по-дълги шипове отпред и отзад и по-къси в средата. По този начин педалът се доближава до естествената извивка на крака.

Шиповете са общо 12  на брой и можете както да регулирате височината им, така и генерално да изберете между по-къси или по-дълги.

Теглото на чифт педали PD-M828 е 493 грама.

PD-M8040

Вторият продукт от този тип са педалите PD-M8040, които стават част от серията Deore XT. Най-важното при тях е, че ще се предлагат в два размера – SM (малък до среден) е подходящ за хора, носещи обувки от 36 до 44 номер, а ML (среден до голям) е за тези, чиито крака отговарят на 43-48 номер обувки. Разликата е в размерите и площта на платформата (съответно 100х105 мм и 110-115 мм), която и като форма е съобразена с пропорциите на съответния размер ходила.

От всяка страна има по десет шипа, както и леко вдлъбната форма на тялото, като и тук можете да избирате между 3 и 5 мм дължина на шиповете.

Позиционирането им в групата ХТ насочва към това, че PD-M8040 са най-подходящи за АМ/ендуро карачи.

Теглото е съответно 460 грама за SM и 503 грама за ML.

PD-GR500

Най-накрая стигаме и до един продукт, който е наследник на модела PD-MX80 и е по-достъпен като цена, без да му липсва здравина. И тук платформата е вдлъбната, шиповете са по 9 от всяка страна, но се сменят и регулират откъм обратната страна. Наличен е в два цвята (черен и сив), а теглото за чифт е 533 грама.

http://www.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>