Нови МТБ педали от Look

Знаете ли, че френската компания Look е първата в света, която е разработила педали с автомати? И това дори не е учудващо, като се има предвид, че предвид историята ѝ. Началото на марката е поставено през 1951 г. и в първите десетилетия Look се развива като една от водещите компании в ски-индустрията, която произвежда автомати не само под собствената си марка, но също и за други популярни на пазара имена като Rossignol и Dynastar (които по-късно се обединяват). Неин основен конкурент по онова време е компанията Marker. Сигурни сме, че вече сте се досетили защо именно Look са първите, които се сещат да направят автомати и за велосипедите – през 1984 г. Така се ражда колоездачното поделение на компанията, което бързо заема водещи позиции в шосейното и пистовото колоездене, където марката е лидер и до днес. Тези педали се оказват много по-надеждни и безопасни от използваните дотогава каишки, в които състезателите мушвали обувките си. Вярно, че в планинското колоездене като пионери в това отношение са известни Shimano с тяхната система SPD, но както знаем, те не са единствените, а в по-общ план не са и първите. Както и да е, още един интересен факт: Look са първите, които правят карбонова рамка – това се случва през 1986 година…

Макар че повечето хора познават Look като шосейна марка, компанията и досега произвеждаше педали за планинско колоездене. Те използваха различен от SPD закопчаващ механизъм, доста сходен с този на друга френска марка – Time. Причината е главно в това, че Shimano имаха патент за автоматите SPD и конкурентите им търсеха други варианти (или си плащаха, за да ползват този механизъм). Сега обаче патентната защита изтече и Look решиха да се възползват от това, предлагайки изцяло нова серия педали за планинско колоездене, наречена X-Track, които са съвместими със скоби (парчета) SPD.

Очевидното предназначение на тези компактни и леки педали е ХС карането, но ако топ-моделът Race Carbon Ti е типичен състезателен продукт, то някои от другите са подходящи и за любителски настроени колоездачи, а може да се харесат и на АМ/ендуро карачите, за които приоритет е по-ниското тегло.

Макар да изглеждат силно „изпилени“ откъм тегло и размери, X-Track не са най-леките педали на пазара (някои модели на Crank Brothers например остават недостижими в това отношение). Производителят обаче твърди, че техните продукти имат най-доброто съотношение между пренос на енергия (т.е. ефективност при педалиране) и тегло. Какво ще рече това? Ще рече, че Look са търсили възможно най-добрия баланс между това да осигурят достатъчно опорни точки за ходилото на ключови за прилагането на силата места, запазвайки теглото възможно най-ниско. С тази цел автоматът е захванат към компактно тяло, което не само „води“ крака при закопчаване, но и го поддържа при педалиране.

Самият автомат като конструкция прилича на този при Shimano – както стана дума, принципно той е същият. Механизмът е двустранен и натягането на пружината може да се регулира, така че да направите откопчаването по-лесно или по-трудно. При проектирането на педалите Look са обърнали специално внимание на самоочистването им от кал и други външни замърсители.

Скобите за закопчаване (т.нар. парчета) са със собствен дизайн и Look предлагат два модела от тях – DCS Comp (сребристи на цвят) са разработени за максимално плътен контакт с автомата, т.е. осигуряват по-трудно закопчаване и откопчаване, което ги прави подходящи за състезатели и напреднали колоездачи. DCS Easy (черни на цвят) се откопчават и закопчават по-лесно, така че се препоръчват за хората, които още нямат толкова опит с автоматите или не карат толкова агресивно.

Друг аспект, към който Look са подходили внимателно, е конструкцията на оста и по-специално доброто ѝ уплътняване, за да се спре въздействието на външни елементи като вода, прах и прочие и да се гарантира дълъг живот на педалите.

Реклама

X-Track са налични в четири разновидности:

X-Track Race Carbon Ti

Както личи от името им, тези педали не само са състезателни, но и ползват комбинация от най-леките материали във велоиндустрията. Оста е от титанова сплав, а тялото от въглеродни нишки. Това осигурява тегло 150 грама за педал, а комплект от два педала + скобите за закопчаване тежи 404 грама.

X-Track Race Carbon

При този модел тялото е карбоново, но оста е от хром-молибденова стомана. Това добавя около 20 грама на педал, а общото тегло заедно със скобите е 444 грама.

X-Track Race

С още десет грама по-тежък, този вариант използва друг вид композитен материал (пластмаса, да си го кажем разговорно) за тялото и хром-молибденова ос. Теглото е 180 грама за педал и 464 грама за чифт със скобите.

X-Track

Най-достъпният модел е с алуминиево тяло и стоманена ос. При него и размерите на платформата са по-компактни (350 мм2 срещу 515 мм2 при другите), а теглото е 195 грама за педал и 494 грама за чифт със скобите.

Всички педали на Look са подсигурени с 2 години гаранция. X-Track ще бъдат налични и в България през пролетта на 2018 г. Тогава се очаква да влязат в продажба и още два нови модела, които са насочени към сегмента АМ/ендуро и са с по-голяма платформа около автомата. Те ще се казват X-Track Rage (227 грама на педал) и X-Track Rage Plus (218 грама на педал).

https://www.lookcycle.com/

https://dragzone.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>