Santa Cruz Chameleon 2017 – по-универсален от всякога

Твърдакът Chameleon може и да не е най-популярният модел на Santa Cruz, но пък е един от най-достъпните. И макар че през годините той заемаше различни ниши, включително и тази за Dirt Jump, в действителност приложимостта му винаги е била много широка, защото той е преди всичко много пъргав и приятен за каране байк. Сега, с последните промени през 2017 г., универсалните черти в характера му са засилени още повече.

Най-важната промяна е в размера на колелата. Chameleon и досега беше с 27.5-цолови колела, но новото поколение вече може да приеме както 27.5+ (с гуми до 3.0 инча широки), така и 29 (с гуми до 2.5, както е на горната снимка). С такъв размер на колелата байкът очевидно се отдалечава от Dirt Jump парковете (макар че със стандартен размер 27.5 колела и с по-малък размер на рамката той без проблеми може да се преобрази в подходящо средство и за тази цел) и се насочва в по-голяма степен към пътеките и дори към байкпарковете.

Същевременно сменяемите уши за задната ос позволяват да конвертирате рамката от 12х148 мм проходна ос към 12х142 мм, в която конфигурация ушите позволяват и ползване на главини за една предавка (т.нар. singlespeed), т.е. имат възможност за фин реглаж на дължината между средното движение и задната ос, за да може да се обтяга веригата.

Фактът, че говорим за твърда рамка, е достатъчен аргумент в полза на ефективното педалиране, а теглото на целия велосипед (между 12.5 и 13.0 кг в зависимост от окомплектовката) позволява да се наслаждавате на дълги карания и спортно каране, макар моделът да не претендира нито за миг за състезателност.

Данните за геометрията също сочат недвусмислено, че Chameleon е създаден не толкова за потене и ускорение, колкото за лежерно каране и забавление.

Реклама

Рамката е алуминиева и във време, в което повечето модели на Santa Cruz се правят само от въглеродни нишки, това само по себе си може да привлече към този модел и вниманието на хора, които по една или друга причина не желаят да карат карбонов велосипед. Има нещо много приятно за окото в добрите стари заварки, изпипани до съвършенство…

Струва си да отбележим още няколко неща за рамката:
– Съвместима е с вилки с ход 120-140 мм.
– Средното движение е класическо, с резба. Santa Cruz упорито отказват да преминат към вариантите с пресовани лагери и имат добра причина за това – малко са хората, които не са се срещали (в един или друг момент) със скърцания, идващи от PresFit сглобките.
– Окабеляването е комбинирано – маркучът за задната спирачка и жилото/бронята за задния дерайьлор вървят външно от долната страна на горната тръба, докато маркучът/жилото за понижаващ кол за седалката минават вътрешно.
– Макар да е съвместима с използването на преден дерайльор, по всичко изглежда, че рамката е замислена най-вече за скоростни системи с един венец отпред.
– Наличието на два чифта отвори за монтаж на поставки за бидони още веднъж напомня, че този байк няма да се чувства чужд дори и в ХС карания.

Chameleon се предлага като самостоятелна рамка с цена 749 щатски долара и в четири окомплектовки (две с 27.5+ колела и две с 29″), които можете да разгледате в сайта на производителя.

Като обобщение можем да завършим с това, че новият Chameleon отговаря напълно на животинския вид, на който е кръстен. В зависимост от това как решите да оборудвате рамката, той може да се превърне в лек и бърз ХС твърдак с 29″ колела и приятна за спусканията геометрия; в лек и много способен АМ/ендуро твърдак с 27.5, 27.5+ или 29″ гуми; в байк за Dirt Jump, 4X или парково каране; и може би в още много неща, защото този модел на Santa Cruz не е създаден за тесни маркетингови ниши, а за забавление навсякъде и по всеки начин.

https://www.santacruzbicycles.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>