Addix – новото поколение каучукови смеси на Schwalbe

Най-голямата новина около германския производител Schwalbe за 2017 г. е лансирането на изцяло нови каучукови смеси за МТБ гумите от линията Evolution, т.е. най-високия клас в каталога, в който се предлагат най-популярните модели на марката. Новите материали носят името Addix, засега има четири различни варианта и компанията твърди, че с новите формули е постигнала много по-добър баланс между качества като сцепление, ниско съпротивление при търкаляне и износоустойчивост в сравнение с всички досегашни смеси.


Новите каучукови смеси са разработвани в продължение на две години, започвайки от нулата, т.е. те не са еволюция на досегашните. Ключова роля в създаването им има Волфганг Аренц, който е един от всепризнатите специалисти на тази тема и е с богат опит в разработването на материали за някои от другите марки на пазара.

Подобряването на сцеплението, търкалянето, омекотяването, теглото и износоустойчивостта винаги са били основни цели за производителите на гуми, но тези цели се ограничават една друга. Подобряването на едно от тези качества често е за сметка влошаването на друго. Това е положение, от което никой не може да избяга, но всеки се опитва да постигне възможно най-добрите компромиси, така че с оглед на предназначението на гумата тя да има възможно най-пълен набор от тези свойства и евентуално да надминава конкуренцията ако не във всички, то поне в повечето от тях. В този смисъл Schwalbe не твърдят, че са открили някакъв магически материал, който да е превъзходен в абсолютно всяко отношение. Вместо това те са разработили материали, които превъзхождат досегашните поне малко в някои области и повече в други. Едно от основните предимства на всички видове Addix е повишената износоустойчивост, т.е. независимо дали говорим за по-меки или по-твърди смеси, можете да очаквате по-дълъг живот за новите гуми от серията EVO. Друг аспект, в който гумите имат сериозно подобрение, са ниските температури – новите смеси запазват качествата си дори на студено.

Реклама

Важно е да отбележим, че зад името Addix се крият много неща, при това високо специализирани и част от тях пазени в тайна. На първо място, това са съставките на всяка каучукова смес и прецизното съотношение между тях. Не по-малко важен обаче е и процесът на производство на гумите – в технологично отношение Schwalbe са изградили заради Addix изцяло нова поточна линия, за да постигнат много по-прецизно създаване на смесите и на самите гуми.

Тези от вас, които са карали с гуми Schwalbe от серията Evo, знаят, че сред тях имаше такива с двукомпонентни и трикомпонентни протектори, т.е. използващи повече от една каучукова смес. При новите гуми със смеси Addix сащо ще се ползват подобни технологии, но те не са изведени на преден план, а напротив – дори са „засекретени“ за момента. Schwalebe се фокусират върху цялостното предназначение на гумата, без да навлизат в подробности относно всички детайли по отношение на конструкцията.

Новите смеси Addix идват в четири варианта, на които съответстват и четири цвята, за да могат потребителите лесно да ги разпознават:

– Addix Speed, червен цвят: новата смес за ХС приложения се търкаля още по-добре от досегашната PaceStar и има значително по-дълъг живот от нея.

– Addix Speedgrip, син цвят: това е най-универсалната каучукова смес на Schwalbe, с най-широко приложение сред моделите от линията Evo. Идеална е за ХС и АМ гуми. В сравнение с PaceStar сцеплението е увеличено с 35%, а износоустойчивостта с 62%.

– Addix Soft, оранжев цвят: тази смес се използва както при АМ/ендуро продуктите, ориентирани към максимално добро представяне надолу, така и при гуми изцяло за спускане и фрийрайд. Въпреки предназначението си, Addix Soft има много добро търкаляне и отлично смекчаване, а качествата ѝ се запазват и при ниски температури.

– Addix Ultrasoft, лилав цвят: това е сместа, осигуряваща максимално сцепление. Чувствително са подобрени качествата ѝ при ниски температури (в сравнение с VertStar).

Следващата таблица показва кой модел с кои смески Addix ще се предлага:

Гумите Schwalbe с Addix вече са налични в търговската мрежа.

https://www.schwalbe.com/addix-compound/

https://dragzone.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>