Santa Cruz пускат в продажба собствени колела Reserve с карбонови капли

Дани Макаскил тества новия продукт до счупване. Ако ви е интересно какво могат да понесат карбоновите капли и наплетените с тях колела Reserve, гледайте това видео:

Ако си купите такъв комплект и успеете да му причините нещо подобно при нормално каране (т.е. без да стигате до крайности като Дани), Santa Cruz ще ви го подменят безплатно в съответствие с доживотната гаранция на продукта.

Американската компания твърди, че Reserve са най-здравите колела на пазара. Дали наистина е така, е трудно да се каже, но е сигурно, че здравината и издръжливостта са били основен приоритет при създаването им, което е потвърдено от многократни лабораторни/машинни тестове, включително деструктивни, а и от практическите занимания на Дани Макаскил (а и на други спонсорирани карачи и отбори).

Когато започват проектирането на каплите, които в случая са най-важният елемент от колелата, Santa Cruz провеждат серия от деструктивни тестове на наличните в онзи момент на пазара продукти от този тип. Съществен детайл при тези експерименти е, че за разлика от повечето други подобни опити, при които се симулира удар върху двата борда на каплата, т.е. тя поема натоварването равномерно с цялата си конструкция, тук колелата са били подлагани на удари, насочени само върху единия борд, които са по-близо до срещаните в реални условия инциденти. При тези опити Santa Cruz установяват някои важни неща – не само това, че каплите рано или късно се чупят при такива натоварвания, може би по-лесно от очакваното, но и че често спиците късат каплата при отворите за тях, заради огъването на каплата и създаденото от него силно изтегляне на някои от тях. Резултатите дават на екипа яснота относно две неща:
1. Бордовете на каплите трябва да са достатъчно здрави, за да издържат силен удар, съсредоточен само върху единия от тях.
2. В областта около отворите за спиците каплата трябва да е подсилена.

Следват още много проектиране, проби, счупвания и промени, докато накрая резултатът е налице.

Лесно е да се види, че около отворите за спиците стената на каплата е удебелена. Други производители правят това по цялата окръжност, но Santa Cruz са добавили материал само там, където е необходим. Спестеното е инверстирано в бордовете, които са с около 1 мм по-дебели от поечето други капли на пазара. Така е постигната допълнителна здравина и устойчивост и в тази област, без всичко това да се отразява на теглото.

И още нещо –  постигнатата здравина не означава, че колелата са некомфортно корави. В тях е заложена достатъчна податливост, така че да осигурят приятна возия.

Има и още един важен аспект – колелата Reserve са наплетени със „стандартни“ части, което ще рече качествени главини DT Swiss или Industry Nine, класически спици с J-образна извивка и нипели, които са достъпни за притягане без да сваляте гумата и бандажната лента. Santa Cruz изтъкват, че по този начин клиентите им лесно ще могат да намират части за колелата си навсякъде по света и няма да се нуждаят от специални/нестандартни инструменти за сервизирането им.

Реклама

Разновидности

Наплетените колела Reserve ще могат да бъдат закупени чрез дилърите на Santa Cruz, а може да се сдобиете с тях и като част от окомплектовката на готов велосипед на марката.

Потребителите ще имат избор между следните разновидности:

Цената на комплектите е $1599 USD с главини DT350 и $1899 USD с главини Industry Nine Torch.

https://www.santacruzbicycles.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>