WTB Convict TSC Light/High Grip 27.5×2.5

Convict e един от най-новите ендуро/DH модели гуми на WTB и е пример за актуалните тенденции за още по-голям балон – в случая с широчина 2.5 инча, които са съвсем реални. Шарката също е доста агресивна, което прави гумата обещаваща от пръв поглед, особено като се има предвид двукомпонентният протектор  Gravity DNA с по-твърда каучукова смес (60а) в основата на грайферите и по-мека за външната им част, контактуваща с терена. През изминалите няколко месеца имах възможност да пробвам тази гума (като предна) във всякакви условия, включително почти всички кръгове от Българските ендуро серии, и да проверя дали „обещанията“ са истински.

Продукт: Гума WTB Convict TSC Light/High Grip
Размер: 27.5×2.5
Тегло: 1040 грама
Цена: 99 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 980 км

С Convict отпред АМ велосипедът ми доби внушителен, направо заплашителен вид. Много хора даже ме питаха дали това не е т.нар. Plus размер. За да се „изпъне“ хубаво гума с подобен балон и протекторът ѝ да добие предвидената от производителя форма, добре е да ползвате и по-широки капли. В моя случай това беше карбонова капла Black Peak с вътрешна широчина 29 мм. С нея формата на балона изглеждаше идеална – достатъчно плоска, за да гази гумата добре и да се използва цялата централна линия при спиране, но и достатъчно обла, за да захапват добре страничните бутони при завиване или страничен наклон. Принципно като минимум бих препоръчал капли с широчина 23с, а още по-добре 25 с. Въпреки големия си обем, гумата успя да се побере в арката на моя Rock Shox Pike, която не е от най-просторните.

„Мускулестият“ вид обаче не идва „безплатно“. Convict 2.5 тежи 1040 грама, като това е вариантът с олекотен, еднослоен каркас TCS Light. С тази конструкция гумата е подходяща за превръщане в безкамерна (в началото я карах така) и има защита срещу скъсване и пробиви на стените, но ако сте от по-грубите и агресивни карачи, които често късат гумите, по-добре е да се замислите за варианта TSC Tough с двуслоен каркас, който обаче добавя още 200 грама към теглото. Не звучат приятно тези числа, но напоследък се налага да свикваме с тях, особено с увеличаването на размерите на гумите и колелата на велосипедите ни. За протокола ще кажа, че третият вариант, в който засега се предлага Convict, е TSC Tough/Fast rolling – при нея протекторът отново е двукомпонентен, но са използвани други каучукови смеси и в по-различна конфигурация – твърди централни грайфери за по-добра износоустойчивост и по-леко търкаляне и по-меки странични за повишено сцепление в завоите.

Аз все още не мога да се пречупя и да сложа гуми с тегло 1.2 – 1.3 кг на велосипеда си, но изглежда все някога ще трябва да го направя, защото в последните два сезона няма нито една гума (от олекотените със защита на стените), която да не съм успял да скъсам – това в крайна сметка се случи и с тествания тук Convict. Бидейки предна, с голям обем и безкамерна, позволявах си да я карам с налягане около 1.3-1.4 бара, но по време на тренировките за Home Mountain Enduro 2017, на пътеката от хотела зад Копитото към Бояна, бях отпуснал спирачките и с около 40 км/ч подскокнах от едни корени и се приземих върху едни остри камъни, като чух отчетливо удар чак в каплата и познатото съскане след това… Ударът бе толкова силен и съсредоточен, че дори отчупи парченце от дебелото лаково покритие на каплата, а гумата бе буквално перфорирана – една малка дупка до самия борд на каплата (от нея излизаше въздухът с уплътняващата течност) и един по-голям срез при бутоните, който забелязах едва по-късно. Въпреки този инцидент, който ме принуди да премина към вътрешна гума, за себе си бих избрал този по-лек вариант на Convict (и бих си напомнял да държа налягането малко по-високо) – гумата всъщност изглежда доста здрава (през цепката при бутоните се вижда как под каучука има допълнителен слой – самият каркас, който не е скъсан), но в случая просто я нацелих прекалено добре…

Преди да премина към поведението ѝ, ще вметна, че монтирането и демонтирането на Convict 2.5 върху карбоновите капли Black Peak (които са от типа hookless, т.е. с прави бордове) се оказа доста трудна задача, особено ако е намесена и уплътняваща течност. Причината обаче е по-скоро в каплите, а не в гумата, която все пак е със сгъваеми бордове. При ваденето на гумата след описания инцидент, докато се отлепи, буквално ми излязоха пришки на пръстите, но след почистването на течността тази операция започна да става по-лесна, макар в почти всички случаи да прибягвах до ползването на щанги.

Реклама

Усеща ли се теглото на Convict при каране? Вероятно да, но в моя случай не мога да го твърдя, защото карбоновите капли олекотиха колелата ми, така че в крайна сметка въртящата се маса преди и след монтирането на гумата бе почти еднаква. Convict със сигурност не е шампион по ниско съпротивление при търкаляне и няма за цел да бъде, но все пак не е и абсолютна „котва“ – в интерес на истината, като се имат предвид мекият външен слой и общият вид, гумата всъщност е изненадващо бърза и с добро търкаляне на асфалт и твърди настилки. Заслуга за това имат както скосяванията в предната част, така вероятно и по-твърдата каучукова смес в основата, което не превръща бутоните в подобие на „дъвка“. Но пак казвам, всичко това е в рамките на АМ/ендуро карането, при което катеренето и средната скорост нагоре са много по-назад в списъка с приоритетите. В общ план (т.е. спрямо всички гуми на пазара) този модел е от по-бавните в посока нагоре, спор няма.

Шарката на Convict прилича в много отношения на някои от най-добрите гуми в бранша и е оптимизирана за разнородни условия – от твърди и сухи настилки до рохкава пръст, прахоляк, подвижни камъни и дори влажна или леко кална почва. Централната линия е изградена от редуващи се широк правоъгълен грайфер с канал напречно на движението (за повече сцепление при спиране) и още по-широка двойка бутони, съединени в средата, които са с надлъжни канали за подобряване на завиването. Мога категорично да кажа, че и двата типа грайфери са изключително стабилни и устойчиви, а също и достатъчно раздалечени, за да захапват агресивно по-меките, прашни или песъчливи почви, така че Convict е една от най-добре спиращите гуми, които съм карал, и то във всякакви условия. За мен лично най-добрият атестат в това отношение бе ендуро състезанието на Витоша, където в състезателния ден се изля немалко дъжд, на мен карането ми се влоши максимално, но въпреки това гумата ме удържаше увиснал на спирачките, т.е. спираше дори на места, където повечето други „сухи“ гуми биха се предали.

Страничните бутони също са стабилни, с надлъжни канали, като през един са с обърната Г-образна форма, която ги прави още по-устойчиви. Отстоянието един от друг ми се струва идеално, а между тях и централната линия има ясно изразен канал без преходни грайфери, което в някои условия може да се усети като недостатък (например малко по-лесно, но напълно предвидимо и контролируемо поднасяне при твърди настилки с минимален хлъзгав слой отгоре), но в други е съществено предимство (накланяне на велосипеда в рохкави почви или чакъл, каране по страничен наклон и  т.н.).

Трудно ми е да описвам поведението на гумата на всеки различен терен, защото ще започна да се повтарям – то е отлично в почти всякакви условия. На твърди почви, скали и дори асфалт Convict спира уверено и завива по същия начин. Обикновено можете да я натискате още и още и дори в крайна сметка грайферите да започнат да изпускат, това обикновено не се превръща в падане, защото загубата на сцепление е постепенна и контролируема, гумата започва да приплъзва и „задира“ в твърдата настилка, но без да изчезва изпод вас. Както казах, ако върху твърдата почва има тънък слой от пясък и или камъчета, което е често срещано по пътеките през лятото, тогава при агресивно завиване може да усетите един момент на приплъзване, но той е само докато страничните грайфери захапят изцяло терена – уверените карачи бързо ще опознаят това поведение и лесно ще се доверят на гумата, защото това моментно изпускане на сцеплението е просто преход към хубавото изписване на завоя и то само в конкретни, специфични условия. Върху подвижни камъни, дълбок прахоляк и прясно разорани, меки почви Convict не просто се държи уверено, а сякаш моли да бъде каран с максималната скорост, която смелостта ви отпусне. Можете да спирате, да плъзгате, да лягате и заради всичко това да се влюбите в този модел на WTB. Дори върху най-плашещата за мен настилка – чакъл и подвижни камъни, гумата надхвърля възможностите ми, т.е. държи повече, отколкото аз смея да я натисна, като тук е напълно естествено да приплъзва по време на завиване, но отново го прави контролируемо и това намалява уплахата. Както казах, дори на влажна почва или кал можете да разчитате на предсказуемост и доста прилично спиране и завиване, но все пак Convict е гума за сухо и няма как в дълбока гняс да ви държи „в релси“ по същия начин, по който специализирана гума за кал. Ако подобни карания обаче са рядкост в програмата ви, няма никакъв смисъл да купувате специални гуми за кал – тази ще се справи с епизодични карания дори в такива условия.

Тъй като гумата прекара върху предното ми колело повече от половин сезон, и то най-активната половина, по грайферите вече се забелязват сериозни следи от употреба. Ръбовете им са поизтъркани, но въпреки това на ендуро състезанието в Петрич Convict продължаваше да следва уверено зададените линии и да спира бързо и ефективно за изненадите по пътеките. Износването (поне като предна) е напълно задоволително за почти 1000 км каране (това е предимно по пресечен терен, не броя придвижването в града) и реално човек може да разчита на този продукт за цял сезон, при това без да се лишава от каране.

Заключение

Лесно е: след половин сезон каране, Convict безусловно се нарежда сред най-добрите гуми за спускане, които съм карал. Казвам „за спускане“ не в смисъла на дисциплината DH, макар че във варианта TSC Tough моделът покрива и това предназначение. Аз обаче имам предвид, че това е агресивна гума за АМ/ендуро карачи, чиито приоритет са спусканията, т.е. максималното сцепление при каране надолу. Нагоре ще трябва да „носите“ малко по-високо тегло (или още по-високо, ако изберете варианта Tough), но това е положението, ако искате безкомпромисно и вдъхващо максимална увереност поведение надолу. Convict е точно с такова!

+

Отлично спиране и завиване в широк кръг условия, предимно сухи, но не само.

Предвидимо и контролируемо поведение дори в кал.

Стабилна и здрава конструкция, подходяща за превръщане в безкамерна. 

Сравнително високо тегло, макар и нормално при този размер.

Ако карате много агресивно или с много ниско налягане, може да скъсате каркаса при среща с някой остър камък.

За контакти:

Магазин All Mountain
http://allmountain.bg/

тел. 0877748343
E-mail:[email protected]
Адрес: София, ул. „Сребърна“ 15

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>