Shimano SLX 2017 – пълна серия

Преди две години вносителят на Shimano за България ни предостави за тестване пълна серия компоненти Deore. През 2017 г. дойде ред това да се случи и със серията SLX, чието ново поколение бе представено през 2016 г. и влезе в продажба за настоящия сезон. Това също е една от най-важните групи на Shimano по отношение на българския пазар, защото обикновено предлага достъпна цена, но при нея новостите от горните класове идват по-бързо. Така например тестваните тук компоненти за скоростната система са с 11 предавки, докато при Deore те все още са десет, дори и при най-новото поколение, което бе представено за 2018 г. Така че SLX е ориентирана към планинските колоездачи, които хем искат да оптимизират максимално харчовете си, хем държат да са в крак с повечето най-нови технологии, макар и с известно изоставане спрямо XTR и Deore XT.


Както знаете, в последните години Shimano наблягат на разнообразието и възможностите за избор. Новата група SLX илюстрира напълно този подход, като включва в себе си 11-скоростни венец-касети, комбинирани с един или два венеца отпред. С други думи, японският производител казва „Да, не отричаме предимствата на задвижването 1Х и предлагаме добри компоненти за него, но също така вярваме в скоростните системи с два или три венеца отпред и продължаваме да ги подобряваме“. В какво се изразяват подобренията, какви са характеристиките на отделните компоненти и какви са впечатленията ни от тях, ще разберете в следващите редове.

Длъжен съм да отбележа, че този път повече от всякога компонентите са тествани от няколко човека. Реално аз съм ги карал най-малко, но пък ги карах след другите изпитатели, така че имах възможност да усетя дали има някакво износване, влошаване в работата и т.н. Отсега ще ви кажа: нямаше и помен от такова нещо – работеха си като нови! Тъй като нямаше как да ги монтирам на моя основен велосипед, те първоначално бяха монтирани върху твърдака на брат ми, а по-късно и върху АМ велосипеда му. Освен от него и от мен, бяха карани от поне още 2-3 човека, с което покрихме целия спектър умения – от начинаещи до напреднали карачи. Пробата им продължи общо 7 месеца, в които компонентите навъртяха в планински условия над 500 км, включващи и Перпендикулярната вселена, и каране в байкпаркове, и някои ХС карания по различни терени, и приятни леки разходки насам-натам, а отделно от това и немалко километри в градски условия, които обаче не сме отчитали.

Ще представя впечатленията ни от всеки компонент поотделно, включително плюсове и минуси, а в заключението ще се върна отново към цялата група. За съжаление нямаше как да измеря компонентите преди монтажа им, така че по отношение на теглото мога да посоча единствено данните от производителя, сверени на места с информация от интернет.

Важно! Тъй като дистрибуторът на Shimano за България не определя препоръчителни цени за продуктите на марката, в статията са посочени ориентировъчни цени, изготвени чрез бързо проучване в родната търговска мрежа. Тези цени не обвързват по никакъв начин дистрибутора или друг търговец.

Курбели FC-M7000-11-2

Цена: 199 лв.


Задна касета CS-M7000

Цена: 109-139 лв.


Това са двата компонента, които в най-голяма степен илюстрират идеята на Shimano за два венеца отпред и 11 скорости отзад, украсена с търговското наименование DYNA-SYS11.

Посоченото от производителя тегло за курбелите е 740 грама и доколкото успях да намеря информация от независими източници в интернет, то отговаря на действителното. То включва курбелите с оста (неразделна част от десния) и двата венеца, но не включва средно движение, защото понастоящем този продукт се продава без такова. Можете да го комбинирате с всяко средно движение, съвместимо с Hollowtech II курбели, каквито са и SLX.

Задната касета е с 11-42 зъба и според данните на производителя тежи 467 грама. Има я и във вариант 11-40 зъба. Може да се ползва както с един, така и с два венеца отпред.

Във всички случаи по-интересно е какво стои зад думите DYNA-SYS11. На първо място, това са размерите венците. При курбелите можете да избирате между три варианта, но общото е, че при всички разликата между двете плочи е 10 зъба. Тестваният от нас комплект беше с 24-34 зъба, има също така с 26-36 и 28-38 зъба. Тези размери са подбрани с оглед на двете възможни венец-касети и стъпките между техните венци, така че в крайна сметка да се получи скоростна система, при която разполагате с 22 предавки с доста малка стъпка между тях (особено в комбинация с по-малката касета 11-40 зъба). Предимствата на такава система са, че позволява да поддържате плавен и постоянен каданс при педалиране, независимо от наклона, и да имате достатъчен набор от предавки, за да не се налага твърде често да превключвате предните скорости, макар че тази възможност е налице при нуждата от рязка промяна в предавателното отношение. По-малките размери на предните венци в комбинация с по-голяма касета са съобразени и с по-големите размери на колелата при съвременните велосипеди – 27.5, 27.5+, 29 и дори 29+, защото при равни други условия по-големите колела предразполагат към по-ниски предавки при изкачванията.

Важен и съществен детайл е оформянето на зъбните колела – в близък план можете да видите, че те са изрязани от всички страни по специфичен начин и целта е да се осигури както гладко превключване в двете посоки, така и добро задържане на веригата. Shimano наричат тази технология Dynamic Chain Engagement.

Как се пренася всичко това към реалното каране? При първата проба тази част от изпитателите, които бяха свикнали с класически три венеца отпред или с два венеца от стария тип (например 22-36), усетиха известна „странност“ в предавките, т.е. трябваха им едно-две карания, за да свикнат с новите комбинации от скорости и с това, че могат да карат на големия венец далеч повече, отколкото преди. DYNA-SYS11 определено им хареса, защото имаха на разположение както много ниски предавки за най-стръмните изкачвания, така и достатъчно високи за по-скоростни спускания. Аз лично нямах никакви проблеми да се приспособя към скоростната система SLX буквално от първото завъртане на педалите, тъй като заради честата смяна на тестови велосипеди нямам утвърдени навици, т.е. нямам дългогодишна база, спрямо която да усетя DYNA-SYS11 като нещо по-странно.

Компактните размери на предните венци определено паснаха на моя тип каране. Първо, защото не съм най-силния в краката и по-ниските предавки бяха добре дошли при изкачванията. И второ, защото така шансът да ударя някъде големия венец, беше по-малък. В началото на статията споменах, че тестовата група SLX бе карана във всякакви условия, включително по доста технични пътеки, но засега няма никакви поражения по предните зъбни колела. Няма и никакво съществено износване както при тях, така и при задната касета.

Определено мога да кажа, че веригата стои стабилно и няма склонност да пада, но установихме категорично, че това зависи не само от формата на зъбите, но и от задния дерайльор и стабилизатора на рамото му. Имаше един случай, когато изпитателят бе забравил да включи стабилизацията на рамото, и тогава веригата падаше при спускане по силно пресечен терен.

+

Размерите на двата венеца отпред в комбинация с 11-скоростната касета отзад осигуряват голям обхват, набор от разнообразни предавки и плавен преход между тях.

Скоростната система пасва добре на съвременните велосипеди с по-големи колела.

Заден дерайльор RD-M7000-11-GS

Цена: 115-120 лв.

RD-M7000 e заден дерайльор за 11 предавки, предвиден да работи както с един, така и с два венеца отпред. Рамото му е със средна дължина, а капацитетът е 41 зъба. Съвместим е с касети 11-42 зъба (при два венеца отпред) и 11-46 зъба (при курбели с един венец), т.е. казано най-общо – предвиден е най-вече за скоростните системи на Shimano. Теглото му е 323 грама – спомням си времената, когато това би било високо тегло, но уви, в наши дни конструкцията на дерайльорите се промени много и мога да кажа, че е съвсем нормално и конкурентно.

Дерайльорът от групата SLX включва всички актуални технологии на японския производител, т.е. е от типа Shadow RD+ с възможност за директен монтаж. Последното означава, че при определени рамки, които са с уши за такова директно закрепване, трябва да се махне един малък елемент, наречен B-Link, в чиито край е болтът за монтаж към ухото на рамката. В нашия случай и двата велосипеда бяха със стандартни уши, така че тази пластина си остана на мястото и дерайльорът бе монтиран по стандартния начин.

Shadow RD+ означава няколко неща. На първо място, дерайльорът е с тънък профил, т.е. не стърчи навън и е по-трудно да го закачите или ударите в нещо край пътеката. На второ място, движението на тялото му (т.е. и на целия дерайльор) напред е блокирано, така че няма как то да се удря в рамката, а освен това и веригата стои по-опъната. Третият важен елемент е стабилизаторът на рамото, който допълнително затруднява движението му напред-назад, но без да го блокира. По този начин веригата стои още по-стабилно, защото дерайльорът не се люлее излишно, но все пак обира ефективно хлабината. Всичко това, уверявам ви, не са само твърдения на маркетинговия отдел. Вече споменах по-горе, че при едно от каранията един от изпитателите бе забравил да включи стабилизацията на рамото, и тогава веригата започна да пада при спускане по техничен терен. А защо изобщо е предвидено да се включва или изключва? За да може при изключен стабилизатор да извадите лесно задното колело, защото иначе дерайльорът се съпротивлява и пречи.

Настройката на скоростите е лесна, но с изненада открих, че заради модерния дизайн местата на винтчетата за реглаж са малко по-различни спрямо старите дерайльори, с които бях свикнал. Веднъж настроен, RD-M7000 работи като швейцарски часовник – никой от изпитателите не се оплака от проблеми със скоростите, нямаше излишни шумове, прескачане и други подобни неща. Смяната на няколко предавки в посока към по-ниска не е проблем и се случва почти толкова лесно и плавно, колкото и при смяната само на една скорост.

Не мога да коментирам здравината му, доколкото не се е случвало да го ударим или да я тестваме по друг начин, но нямам причини да се съмнявам в издръжливостта му при нормална експлоатация.

+

Надеждна конструкция с компактен и прибран дизайн, предпазваща дерайльора от удари и съприкосновения.

Отлична стабилизация на веригата.

Много добро, прецизно и леко превключване на предавките.

Команди SL-M7000-11-IR

Цена: 50 лв. (за брой)

Нека започнем с това, че в групата SLX има цели три модела команди. Различават се по начина на закрепване към кормилото. Единият вид са с класическа гривна с болт, т.е. монтират се самостоятелно и независимо от спирачните лостчета. Вторият вид са предназначени за комбиниране със спирачните лостчета чрез системата I-Spec B. Третият вариант също се комбинират със спирачните лостчета, но чрез най-новата система на Shimano, наречена I-Spec II. Тя не е съвместима с по-старите подобни системи. Тестваните от нас команди бяха именно от третия тип, I-Spec II.

Няма да разглеждам в детайли разликите между системите за закрепване, тъй като това би изисквало най-малкото доста снимки на отделните елементи или пък направо видеоклип. В интернет можете да намерите достатъчно нагледни разяснения, а и аз си запазвам правото да отделя на това самостоятелна статия. Shimano твърдят, че I-Spec II e по-проста конструкция, по-лесна за регулиране и обслужване, заема по-малко място на кормилото, а на всичкото отгоре е и с 10 грама по-лека. Всичко това наистина е така. Скобата за кормилото е по-тясна, но по-висока от предишното поколение – изглежда масивна, дори създава (визуално) впечатление за нещо тежко, но то е измамно – всяка от двете команди тежи около 120 грама, а самата скоба е всъщност част от спирачните лостчета и в нея просто се поставя една специално оформена пластина от командата и двата компонента се стягат заедно.

Важно е да отбележа, че командите SLX с I-Spec захващане (и двата вида) имат възможност за регулиране в посока ляво-дясно, за да ги настроите перфектно спрямо ръкохватките и спирачните лостчета. За да промените позицията им обаче, може да се наложи да демонтирате командата – това обаче е по-лесно, отколкото при предишното поколение. При командите със самостоятелна гривна такъв реглаж липсва, защото се очаква, че там ще нагласите позицията им чрез преместване по самото кормило.

Командите са от типа Rapidfire Plus, което ще рече, че освобождаващото палче е с двупосочно действие и можете както да го натискате с палец, така и да го изтегляте с показалец. По навик с командите на Shimano съм свикнал да ползвам и двата пръста, но при SLX ми се случи няколко пъти да работя и само с палеца – може и да се лъжа, но ми се струва, че има подобрение в ергономията от гледна точка на такова именно ползване, защото при по-стари команди просто не ми беше удобно да натискам освобождаващото лостче с палец, докато тук като че ли ми идваше по-интуитивно.

Както вече казах, превключването на 2-3 предавки наведнъж (в посока към по-ниска) не е проблем. Предната команда е само за две скорости – ако сте с един преден венец, тя очевидно е излишна. Цялостно работата на командите е отлична – няма излишна хлабина в лостчетата, действието им е бързо и прецизно, достатъчно отчетливо, но без палчетата да са трудни за натискане.

За някои хора проблем може да е липсата на оптичен дисплей за предавките. Ако сте от тях, вариантът със самостоятелна скоба за кормилото има такъв дисплей.

+

Компактни, ергономични и леки.

Превключването е удобно, леко и прецизно.

I-Spec II предлага няколко подобрения спрямо предишните системи за комбиниране.

Преден дерайльор FD-M7025-11-H (или D)

Цена: 60 лв.

В групата SLX има много видове предни дерайльори, от които ние пробвахме два модела, защото различните рамки, на които монтирахме скоростната система, налагаха това. За едната рамка вършеше работа стандартният преден дерайльор с гривна от горната страна, т.е. с долно люлеене – FD-M7025-11-H. Другата рамка беше с директен захват, така че при нея сменихме дерайльора с FD-M7025-11-D.

Разлика в работата на двата компонента няма – тя е еднакво добра. Оптимизирани са за работа с два венеца и по-специално за технологията DYNA-SYS11 с размер на големия венец от 34 до 38 зъба. Не зная дали ще работят безпроблемно на други 2Х системи, но тук се справяха отлично. Дерайльорът с директен монтаж е с десетина грама по-лек – 145 грама срещу 155 за другия, по данни на производителя.

Техническите параметри на компонента включват: горно люлеене; двупосочно теглене на жилото (отгоре или отдолу, в зависимост от пътя за него по рамката); капацитет 18 зъба; максимален размер на предния венец 42 зъба; линия на веригата 50 мм; ъгъл между седалковата тръба и стойките на веригата – 66-69°; скобата за монтаж е съвместима (чрез допълнителни подложки) и с трите размера седалкови тръби – 28.6/31.8/34.9 мм. Теглото му е 147 грама (+10 грама за подложката, ако се ползва.

+

Напълно безпроблемна работа.

В групата SLX има голямо разнообразие от предни дерайльори – за всеки тип рамка.

Реклама

Спирачки BL-M7000 + BR-M7000

Цена: 139-159 лв. за спирачен лост + спирачен апарат, без диск

Спирачките SLX и до момента бяха чест избор за българския потребител, тъй като са едни от най-достъпните добри спирачки или едни от най-добрите достъпни спирачки – изберете си сами. 🙂

Характеристиките на новото поколение не са се променили много спрямо предходното и това е логично, защото какво да променяш на нещо, което работи добре? Най-съществената новост е скобата за кормилото, която е тип I-Spec II. Горе вече стана дума за тази система – чрез нея можете да монтирате съвместими команди директно към скобата на спирачните лостчета. Добрата новина е, че дори да не го направите, лостчетата са напълно използваеми. Кои команди обаче са съвместими? За жалост само тези от типа I-Spec II, т.е. ако имате от по-старите команди и искате да смените само лостчетата, няма да можете да ги комбинирате. Но пък новата система определено е по-опростена.

Спирачките на Shimano използват като флуид минерално масло, а вътре в лостчетата е реализирана и технологията ServoWave, която спомага за по-бързо задействане на спирачките и за повече спирачна мощ. На SLX определено не им липсва сила – на единия велосипед ги карахме с ротори 180 мм отпред / 160 мм отзад, на другия със 180 мм и от двете страни. Във всички случаи действието на спирачките е осезаемо и вдъхващо увереност – натискате лостчетата без усилие и спирачната мощ веднага е на разположение.

За някои хора спирачките на Shimano минават дори за хапливи, но никой от изпитателите не се оплака от липса на контрол или прекалено лесно блокиране на колелата. Вярно е, че в сравнение със спирачки като Sram Guide например, SLX-а се усеща доста по-рязък при натискане на лостчето, но това не означава, че е трудно да контролирате спирачната мощ. А и много хора предпочитат точно такова усещане под пръстите си – въпрос на вкус е.

Ръкохватките са изключително удобни – много компактни и проектирани изцяло с мисъл за спиране с един пръст. Много ми хареса и външният реглаж за отдалечеността – въртокът е достатъчно голям и се движи лесно, но отчетливо, така че не е никакъв проблем да настроите спирачките дори с дебели колоездачни ръкавици.

Съществен елемент при този клас спирачки на Shimano са т.нар. Ice Technologies. Конкретно при тестваните от нас спирачки те се изразяват в добавените радиатори на накладките, които помагат за по-добро отвеждане на топлината. Както стана ясно, комплектът не включва диск, но ако добавите диск с алуминиев паяк, това допълнително ще подобри охлаждането. Ние ги ползвахме със стандартни дискове (на единия велосипед бях от клас Deore, а ва другия дори от по-нисък) и въпреки това нямахме никакви проблеми с прегряване на спирачките, дори не са се доближавали до такова състояние.

Захващането на маркуча към спирачния апарат е тип банджо, което позволява по-лесен монтаж и по-добър изходящ ъгъл спрямо пътя по рамката.

Засега накладките са далеч от свършване, така че при разнообразно и не прекалено агресивно каране би трябвало да издържат цял сезон. В зависимост от избрания диск можете да ползвате както органични, така и метални накладки.

Според Shimano теглото на комплекта е около 420 грама, което включва и диск. Не са най-леките на пазара, но в никакъв случай не са и тежки. Закрепването на спирачния апарат е Post Mount.

Към края на изпитателния период в задната спирачка като че ли се появи въздух и в определени моменти тя започна да се втвърдява, но дори и в това състояние спирането бе достатъчно добро.

+

Много силни спирачки, без да им липсва  контрол.

Отлично охлаждане.

Много удобни спирачни лостчета.

Възможност за комбиниране с команди от типа I-Spec II.

Много удобен реглаж за отдалечеността, без инструменти.

За жалост лостчетата не могат да се комбинират с команди I-Spec от стария тип.

Заключение

Да си призная, беше ми трудно да напиша тази статия, но не защото има нещо лошо в компонентите SLX… Тъкмо обратното – за цената си те са отлични и всичко работеше толкова безпроблемно, че в крайна сметка май по-голямата част от текста е посветена на общите им характеристики, а не на някакви особености в работата. Това мога да напиша и като заключение – групата SLX работи според очакванията, т.е. много добре. Скоростите превключват прецизно и надеждно, ден след ден, каране след каране; спирачките спират уверено и силно. Няма особености, които да изискват по-дълги обяснения, всичко просто работи добре. Към момента тази серия е логичен избор за всеки, който иска да се възползва от повечето водещи технологии на Shimano, заплащайки възможно най-ниската цена за това.

Струва си все пак да разширя това обобщение още веднъж по отношение на скоростната система. На мен ми харесват задвижванията с един венец и в групата SLX има варианти за такова, но все още има много хора, които не са направили тази стъпка, а с компоненти като SLX 2х11 Shimano определено добавят силен аргумент и в полза на този тип задвижвания. Старомодни? Може би, но до момента, когато някой възстръмен баир се изправи срещу вас и се окаже, че 32/42 или дори 30/42 не е достатъчно, за да накара краката ви да го извъртят догоре. 24/42 звучи другояче, нали? Винаги ще има мнения (крайни) и в едната, и в другата посока. Аз не обичам крайните мнения, но обичам повече да карам и по-малко да бутам, а в това отношение системата с 2х11 предавки на Shimano е една от най-добрите, които съм карал – с голям набор от предавки и плавен преход между тях. Разбира се, привлича ме и простотата на 1Х системите – хубавото е, че задният дерайльор SLX „покрива“ и тях, т.е. в същия ценови клас може да прибегнете и до такова решение. Въпрос на личен избор и е хубаво, че Shimano оставят място за такъв.

За контакти:
BG-EUROTRADE Ltd

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>