Борислав Йорданов отново е по маршрута Ком-Емине

Това лято рекордите по маршрута Ком-Емине не издържат дълго… След като Илко Илиев премина маршрута за респектиращите три дни и 18 часа, Борислав Йорданов започна своя „Велоносен поход“ и свали времето на три дни и девет часа. В края на август Илко отново подобри рекорда, преминавайки билото на Балкана за феноменалните три дни и 3 часа. Сега Боби също е за втори път по маршрута в опит да свали границата на възможното още по-надолу, вероятно под заветните три денонощия.

Двама рекордьори по „Ком-Емине“

Борислав Йорданов и Антония Григорова изминаха заедно част от маршрута по билото на Стара планина

Борислав Йорданов, който в началото на август постави колоездачен рекорд по маршрута „Ком-Емине“, отново е на билото на Стара планина. Този път с него е още един рекордьор – Антония Григорова – дамата, пробягала разстоянието за най-кратко време.

Антония реши да подкрепи Борислав в новия му опит за рекорд. Малко повече от месец след като измина трасето с дължина над 600 км с велосипед и постави рекорд, Борислав реши да потегли отново от Ком към Емине. „След като успях да измина повече от 600 километра точно за 3 дни, 9 часа и 1 минута, разбрах, че всъщност мога да го направя и много по-бързо. Аз и екипът ми научихме много уроци от последното предизвикателство в Стара планина и нямахме търпение да се опитаме да се справим още по-добре. Рекордите са временни. Те са за това – за да бъдат подобрявани.“ – каза Боби, стартирайки от връх Ком с цел да финишира на нос Емине на 13 септември преди обяд.

Неговото предизвикателство, наречено „Велоносен поход“, този път не бе обявяве предварително, но отново получи широка подкрепа. По най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, реши да се включи и Антония Григорова. Първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине, подкрепи Борислав, като го придружи тичайки редим с него по ключовия участък от трасето. „В един разговор наскоро Боби ми каза – „Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си.“ Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина в ролята на негов пейсър по маршрута.“- разказа Антония на връх Ботев.

 

Освен дамата ултрабегач, опитът за рекорд на Борислав Йорданов решиха да подкрепят и някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях е триатлонистът Емил Стойнев, който е носител на историческия за България сребърен медал от Световното първенство по крос триатлон в Сардиния през 2015 г., както и призьор в много други международни състезания в различни дисциплини. Емил се включва като велосипедист в участъка от връх Ботев до Шипка. С подкрепа по маршрута се включва и Александър Алексиев от Мъглиж, който е един от най-успешните състезатели по планинско колоездене в България, както и Калин Русев – основател на клуб „Велораптор“ и организатор на „Велоносен поход“. Те, заедно с други опитни колоездачи, се включват за втори пореден път като подкрепящи Борислав пейсъри, които да му помогнат за постигането на нов рекорд.

Реклама

Освен спортното постижение и подкрепата на колоездачната общност в страната, Борислав и екипът му имат и друга цел с това поредно предизвикателство – повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България. Според Борислав и екипа на похода, „Ком-Емине“, най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

Ходът на предизвикателството може да се следи на фейсбук страницата „Велоносен поход“: https://www.facebook.com/velonosenpohod/, както и чрез линка за gps проследяване: https://goo.gl/FxdkqQ.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>