Ком-Емине | Нов рекорд на Борислав Йорданов

Борислав Йорданов и Илко Илиев тази година не спряха да ни удивляват! Това е четвъртото подобряване на рекорда за преминаване на Ком-Емине с велосипед, при това в рамките само на два-три месеца. Новото постижение на Боби е 2 дни, 22 часа и 49 минути! Какво повече да кажем…

Ето го и пълното прес-изявление от екипа на „Велоносен поход“:

НОВ РЕКОРД: „Ком-Емине“ за по-малко от 3 дни!!!

Борислав Йорданов измина 600-километровия маршрут с колело за 2 дни и 22 часа и 49 минути

Борислав Йорданов е най-бързият човек, изминавал разстоянието по емблематичния туристически маршрут в Стара планина. Рекордът си Борислав постигна с колело, стартирайки на 10 септември от връх Ком и финиширайки на нос Емине на 13 септември сутринта. По този начин беше поставен нов стандарт за преминаване на маршрута, показвайки, че време под 3 дни е възможно.

„Рекордите са временни. Те са за това – за да бъдат подобрявани.“ – каза Борислав, който поставя трети рекорд за скорост по планинския маршрут. „Чувствам голямо удовлетворение, че успях и че това предизвикателство приключи.“ – бяха едни от първите думи на рекордьора при пристигането му на нос Емине.

Предизвикателството на Борислав (второ за тази година), наречено „Велоносен поход“, макар този път да не беше обявявано предварително, получи широка подкрепа от колоездачната общност. По различни етапи от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях са триатлонистът Емил Стойнев, който е световен вицешампион по крос триатлон, националният шампион по крос-кънтри колоездене Александър Алексиев от Мъглиж, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други. По най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, взе участие и Антония Григорова. Първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине, подкрепи Борислав, като го придружи, тичайки редим до него по ключовия участък от трасето. „В един разговор наскоро Боби ми каза – „Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си.“ Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина.“- разказа Антония на връх Ботев.

Освен счупен рекорд, по билото на Стара планина имаше и една счупена ръка и един счупен автомобил. Калин Русев – основател на клуб „Велораптор“ и организатор на „Велоносен поход“, пострада при тежко падане в деня преди финала. Той счупи кост на ръката си и му се наложи да продължи да кара още час и половина докато стигне автомобил, който да го закара в болница за наложилата се операция. Броени минути преди финала пострада и един от придружаващите автомобили на екипа, който спука картер. На самия финал имаше и друг инцидент – един от придружаващите колоездачи колабира и беше откаран по спешност в болница.

Въпреки всички перипетии, които преживя екипът, за пореден път беше показано, че „Ком-Емине“, най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, има реален потенциал да бъде превърнат и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв. Това е и една от основните цели на „Велоносен поход“ – повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Повече информация можете да намерите на страницата „Велоносен поход“ във фейсбук: https://www.facebook.com/velonosenpohod/.

Реклама

Допълнителна информация:

Борислав Йорданов е на 31 г. и представлява клуб „Велораптор“.  През 2014 г. той постави рекорд за преминаване на маршрута „Ком-Емине“ с велосипед без поддържащ екип. Времето, за което измина 600-те км, без да е планирал рекорд, е точно 5 дни и 4 часа. На 4 август 2017 г. Борислав отново постави рекорд по маршрута – 3 дни и 9 часа, този път с поддържащ екип.

Калин Русев е на 45 години и е основен организатор и инициатор на „Велоносния поход“. Той е създател и председател на клуб „Велораптор“. Кара колело в планината вече повече от 20 години, като през последните 3 и половина участва активно в състезания и е печелил само призови позиции в своята категория.

Партньори и спонсори на предизвикателството са: клуб „Велораптор“ в лицето на неговия основател Калин Русев, който е основен организатор на похода; хранителните и спортни добавки Sponser; здравословната и питателна храна от Edo Sushi; навигационната система от Karta.bg; рехабилитацията и кинезитерапията от Rehabilitator.net и Калин Стоянов; енергийните десерти с пълнеж Leya; експертите по хранене от Run.bg; RAM Bikes и магазини Bike center с тяхната колоездачна екипировка; DIEM sport и специализираните спортни облекла, които произведоха специално за „Велоносен поход“; all6, които отговарят за фейсбук отразяването и цялостната комуникация на предизвикателството и други.

Снимка: VNickolov Adventography
Комуникации и фейсбук отразяване: All6

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>