Scott 2018 | Изцяло нов Genius

През лятото на 2017 г. Scott представиха изцяло обновения си All Mountain и ендуро модел Genius. Това е велосипед, който от години е сред най-успешните в каталога на марката и винаги е бил синоним за универсален и способен на всичко байк – новото поколение не е изключение!


Фокусът при Genius 2018 е поставен върху три неща: гъвкавост (от гледна точка на възможности за каране), работа на окачването и ниско тегло. Не че в миналото е било по-различно, но технологиите се развиват и Scott са се постарали да се възползват максимално от тази еволюция.

Гъвкавост в приложението

Genius изначално има многостранен характер, защото в един и същи велосипед са комбинирани голям ход на окачването (150 мм), отличен контрол на работата му, геометрия, която ефективно подпомага колоездача както надолу, така и нагоре, и ниско тегло.

За някои от тези неща ще говорим по-подробно надолу, но нека още тук кажем, че по отношение на геометрията новият Genius е с още по-малък челен ъгъл (65° в ниска позиция) и още по-голям хоризонтален обхват (reach). Рамката е дълга и ниска, а задницата е скъсена със 7 мм, като в същото време има достатъчно пространство за големи гуми (вж. долу). Ъгълът на седалковата тръба е увеличен още малко, за да осигури ефективна позиция при стръмни изкачвания.

Една от най-важните характеристики при новия Genius е възможността за използване както на 27.5+, така и на 29-цолови колела. Няма нужда да сменяте вилката или нещо друго – достатъчно е само да обърнете една вложка при шока, за да запазите геометрията. Ако го карате с 27.5-цолови колела, можете да използвате гуми от 2.5 до 2.8 инча (широчина), докато с 29-цолови е препоръчително да се придържате към балон 2.4-2.6 инча. Вероятно е излишно да уточняваме, че и отпред, и отзад е използван т.нар. Boost стандарт за проходните оси.

Окачване

За Genius Scott използват четириставно окачване с виртуална опорна точка, генериращо 150 мм ход и оптимизирано за каране по всякакви терени. Според твърденията на производителя кинематиката е настроена така, че в първата част от хода окачването да е максимално отзивчиво, в средната част да осигурява добра опора и да изглажда повечето неравности, а в последната част (при сериозни удари и тежки приземявания) да се втвърдява прогресивно, за да осигури чувство за „безкрайност“. Разположението на ставите е подобрено с оглед на още по-ефективно педалиране и по-добър контрол при спиране.

Това обаче е само началото. Благодарение на системата TwinLoc, Genius за секунди може да се превърне в много ефективен велосипед за изкачване. TwinLoc е много повече от команда за дистанционно заключване, защото е свързана едновременно с вилката и със задния амортисьор Fox Nude, разработен специално за Scott. Този шок е с две отделни камери – при избран режим Descend (спускане) и двете камери са отворени, за да може да се реализира целият ход и пневматичната пружина да работи с максимален обем. При режим Traction Control едната камера се изключва, в резултат на което окачването намалява до 110 мм, променя се и начинът му на работа, т.е. най-просто казано, става по-твърдо и ефективно. Системата е реализирана така, че при този режим байкът (и по-специално задницата) стои по-високо, за да е по-ефективен нагоре. Третият режим е Lockout, т.е. напълно заключено окачване.

Реклама

Ниско тегло

Scott винаги са правели едни от най-леките велосипеди на пазара. Не един и два рекорда за най-лека серийна рамка са били тяхно притежание. Новият Genius не е изключение – рамката с шока и хардуера тежи само 2249 грама, което я прави една от най-леките на пазара в този клас.

Както можете да се досетите, това е постигнато чрез сложен и специализиран процес на изработка на карбоновата рамка. Както и при Spark, за рамката на Genius са използавани над 900 парчета карбонов плат, прецизно изрязани и разположени на точно определените за тях места, за да осигурят необходимите якостни характеристики във важните зони и да не тежат излишно където не трябва. Scott наричат процеса Evolap. Палцвото захващане на шока също увеличава коравината, без да добавя тегло.

Има и интересни допълнителни детайли, които също целят да оптимизират теглото. Такъв е компонентът Syncros Hixon iC, който представлява лапа и кормило като един цял детайл, изработен от въглеродни нишки. По този начин се увеличава здравината  и се намалява теглото – Hixon тежи само 290 грама.

Интегриран калник

Дребен, но полезен детайл е калникът Syncros, който може да се монтира директно към арката на вилката, осигурявайки максимално изчистен външен вид и минимално тегло.

Новото семейство Genius

Както се досещате, всичко написано по-горе се отнася най-вече за топ-моделите в линията. Всъщност много от изброените детайли и технологии намират място и в по-евтините велосипеди, но не всички – все пак геометрията, кинематиката и общата концепция изглежда са приложени към всички байкове. Тези с по-достъпна цена използват алуминиеви рамки или карбонови, но изработени чрез по-обикновени (или по-стари) процеси – съответно са с малко по-високо тегло, за да запазят здравината и коравината на ниво. Разлики има и в окомплектовките, като последните още не са обявени в сайта на Scott с пълни детайли, така че ще ги очакваме скоро.

Засега можем да ви покажем моделите само със снимки и с една-две думи към тях:

Genius 700 Ultimate

SRAM XX1 Eagle 12 Speed

Спирачки SRAM Guide

Кормило и лапа Syncros Hixon iC

Syncros Trail Fender

Genius 900/700 Tuned

SRAM X01 Eagle 12 Speed

Спирачки SRAM Guide

Кормило и лапа Syncros Hixon iC

Syncros Trail Fender

Genius 710

Shimano XT 22 Speed

Колела Syncros с 30 мм капли

Syncros Trail Fender

Genius 920/720

SRAM GX Eagle 12 Speed

Спирачки SLX

Syncros Trail Fender

Genius 930/730

Shimano XT 22 Speed

Колела Syncros с 30 мм капли

Syncros Trail Fender

Genius 940/740

SRAM GX 12 Speed

30 мм капли

Genius 750

Рамка за 27.5″ и 29″ колела

30 мм капли

Повече информация за новия Genius можете да видите тук: http://bit.ly/2rjPhmu.

Ние завършваме с още един видеоклип и снимки, в които четирима спонсорирани от Scott колоездачи, каращи в съвсем различни дисциплини, демонстрират колко общо може да има между тях, когато яхнат този универсален велосипед:

www.scott-sports.com

www.scott.bg

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>