Новият Specialized Epic – по-лек, по-умен и по-бърз

Малко са велосипедите, които използват толкова отличителна технология, каквато е инерциалната клапа Specialized Brain. Без съмнение това е един от най-ефективните познати начини за неутрализиране клатенето на задницата при педалиране, защото като замисъл и устройство разделя въздействията, идващи откъм терена, от тези, идващи от колоездача. Сега моделът Epic, чрез който тази иновация бе въведена преди години и който остава основен неин носител, е напълно обновен.


Карбоновата рамка на новия Epic, макар визуално да запазва връзка с досегашните модели, е проектирана от нулата, за да бъде по-лека и напълно адекватна на съвременните крос-кънтри трасета, които са не само стръмни нагоре, но и доста груби и технични надолу, така че изискват велосипедът да бъде здрав и удобен за спускане, но все така лек и ефективен за изкачване.

При това положение не е учудващо, че геометрията на Epic е претърпяла еволюция – предният триъгълник (и особено хоризонталният обхват, т.нар. reach) е по-дълъг,  а лапата е по-къса. Челният ъгъл е намален с 1.5° до 69.5°, а наред с това, след тестване на всевъзможни комбинации, за вилката е избрано нестандартно отместване на оста спрямо линията на челния ъгъл (т.нар. fork offset) – 42 мм. Всички тези промени водят до един ясен резултат – по-стабилен велосипед, който да атакува уверено стръмните и технични участници, но без да губи повратливостта и бързите си реакции, нито пък ефективността и удобната позиция при педалиране и изкачване.

Съществено постижение на дизайнерския екип е намаляването на теглото на рамката с до 525 грама за някои от размерите. 260 грама са спестени само от задницата и голяма заслуга за това има премахването на ставата на окачването при задната ос. Вместо нея в конструкцията на карбоновия заден триъгълник са заложени зони за огъване, които да симулират/заместят действието на липсващата връзка. Превръща ли това окачването на новия Epic в едноставно? Може да се каже, но екипът на Specialized е преценил, че ползите от такъв дизайн са повече от евентуалните недостатъци, конкретно за това приложение.

Освен от задницата, ценни грамове са спестени и от предния триъгълник. Цялостно рамката е проектирана при следване на концепцията Rider-First Engineered™, която бе използвана за пръв път при модела Tarmac. Казано най-просто, това означава, че всеки размер на рамката е проектиран независимо от останалите по отношение на дебелина на тръбите, здравината, коравината, гъвкавостта и абсорбирането на вибрациите в отделните зони. По този начин, ако сте избрали точния размер съобразно ръста си, можете да очаквате рамката да е пресметната точно като за вас, а не да е базирана върху един среден размер, който просто е малко удължен или скъсен. Не че всеки ще усети подобни нюанси, но Epic e модел, насочен към най-взискателните клиенти, търсещ максимална ефективност, така че и най-малкият детайл има значение. А и точно заради прилагането на тази концепция е било възможно „отписването“ на половин килограм само от рамката.

Реклама

Задният амортисьор с дистанционно изнесения придатък, в който е инерциалната клапа, наречен Brain (мозък) също е станал по-умен. За начало ще припомним, че тази технология е напълно различна от всички други „платформи“, които са налични на пазара (патентът на Specialized я пази от копиране и мултиплициране). Повечето други системи за амортизация се опитват да изолират въздействията от колоездача (най-вече при педалиране), като се ръководят от скоростта, с която се сгъва шокът/вилката. Затова при включване на платформата, тя създава съпротивление най-вече срещу опити за сгъване на окачването с ниска скорост, защото обикновено то е в резултат от въздействия на карача, а не на терена. Това обаче не винаги е точно така. За разлика от тях, инерциалната клапа в Brain отчита физически въздействията от терена и отключва окачването винаги, когато засече такива, а го държи заключено/твърдо, когато не отчита движение през неравности. По този начин системата е максимално ефективна, а на всичкото отгоре работи напълно автоматично, без необходимост от активиране от страна на колоездача. Той може да настройва чувствителността ѝ, но не е необходимо да я активира за изкачванията или да я деактивира за спусканията – „мозъкът“ работи през цялото време.

Сега Brain е станал още по-умен. Това е дължи както на преместването му още по-близо до задната ос, където инерционните сили са по-ясно изразени и съответно клапата може да бъде направена още по-чувствителна, така и на оптимизирането на пътя, дебита и движението на флуида (маслото), така че да се осигурят още повече плавност и постоянство в работата на задния амортисьор.

Както и досега, новият Epic ще се предлага и в мъжки, и в дамски версии. Вторите са със специфична геометрия, компоненти, настройки и конструкция на рамката, съобразени изцяло с физиката на жените.

Още за велосипеда можете да научите в сайта на Specialized: https://www.specialized.com/bg/en/new-epic.

https://www.specialized.com/

https://www.bikecenter.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>