BMC Speedfox и технологията Trailsync

Не е ли логично, че когато се спускаме, предпочитаме седалката ни да е свалена по-ниско и окачването да е отключено, а когато се изкачваме да е обратното – седалката висока и окачването по-твърдо за повече ефективност? Не само е логично, но е и нещо, с което съвременните All Mountain (а и други видове) велосипеди разполагат почти без изключение. Чрез регулируемите колове за седалка променяме нейната височина дистанционно от кормилото, а чрез настройката на шока и/или вилката заключваме или втвърдяваме окачването за изкачване и педалиране. Може ли да бъде по-добре от това? Според швейцарската компания BMC може.


При обновения си модел Speedfox, който е със 120/130 мм ход на окачването, BMC прилагат новата технология Trailsync, която е от тези неща, за които човек обикновено си казва „Ейй, как никой не се е сетил досега!?“. Идеята, и дори реализацията (чисто механична), са съвсем прости – да се комбинира действието на регулируемия кол за седалката и на задния амортисьор, така че с едно натискане на команда от кормилото велосипедът да получава правилната настройка за изкачване или спускане. Когато вдигнете нивото на седалката, колът активира и платформата на задния амортисьор (но без да е напълно заключен), така че возията става по-твърда и ефективна. И обратното, когато понижите седалката, това отключва и шока, така че велосипедът да е готов за всяка пътека надолу. Интелигентно, нали? По този начин колоездачът няма нужда да мисли за две различни настройки, няма как случайно да забрави окачването си заключено и да се сети за това в средата или края на спускането, няма нужда да пуска кормилото, за да борави с регулатор на шока.

Реклама

На всичкото отгоре функционално и визуално това решение е много изчистено. Това може да се каже и за цялата рамка, чиито интегрирани вътрешно жила и маркуч за спирачката са внимателно скрити почти навсякъде, освен там, където трябва да се появят на повърхността. За по-лесното им обслужване към вътрешните стени на рамката има карбонови тръби, които да ги водят от входа към изхода.

Окачването е от типа с виртуална опорна точка и цял заден триъгълник, закачен към предния с две двойки ставни връзки. В това отношение интересен детайл е долната връзка, към която е интегрирано капаче, което хем я прави почти невидима, хем пази лагерите от кал.

Иначе като характеристики Speedfox е типичен ХС/АМ велосипед, който в зависимост от размера се предлага с 29″ и с 27.5″ колела. При по-големите ходът на окачването е 120 мм, а при по-малките 130 мм, съответно различно е и отместването (т.нар. offset) на вилката.  В повечето други отношения обаче рамките са идентични. При размер М потребителите могат да избират между двата варианта, докато S е само с 27.5, а L и XL само с 29-цолови колела. Геометрията е с 67.5°/68.25° челен ъгъл, прилична дължина на горната тръба (по днешните стандарти) и като цяло е добре балансирана за приятно каране по всякакви терени и наклони.

Пълните подробности за велосипеда можете да видите в сайта на производителя, а за финал ние ви предлагаме всичко гореописано и в един видеоклип:

http://www.bmc-switzerland.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>