Drag Zone | Избрани предложения от SR Suntour

Отдавна не ме хвърляли поглед към продуктите на SR Suntour, а те със сигурност претърпяха доста положително развитие в последните години, така че в момента гамата им е по-широка от всякога и включва достъпни и качествени вилки за всеки вид и стил на каране. Ще поправим този пропуск чрез настоящата статия, която е фокусирана върху няколко модела, които можем не просто да гледаме на картинка, но и да намерим на българския пазар в магазините Drag Zone.


Rux R2C2 QR 27.5″

Един от най-новите модели на SR Suntour (не като име обаче) предизвика огромен интерес при появата си, защото с него компанията заяви недвусмислено, че смята да се конкурира и с най-големите. В момента с тази двукоронна вилка карат някои от най-добрите в света, но въпреки това цената ѝ е значително по-приемлива от всеки друг пряк конкурент на пазара.

Предназначена за актуалния размер колела 27.5″, Rux е със здрава и надеждна конструкция, включваща 38 мм горни тръби от алуминий 7050, две корони (като долната е куха за намаляване на теглото), магнезиеви ботуши и конусовиден стержен. Проходната ос е с диаметър 20 мм и с механизъм за демонтаж без инструменти (ексцентриков лост). Производителят не е оставил много възможности за чудене у потребителите какви спирачки са подходящи за спускане – Post Mount накрайниците са директно за 200 мм диск.

Rux използва пневматична пружина и благодарение на това теглото е под 3 кг – по-специално около 2900 грама. За контролирането на вилката се грижи хидравличен патрон за амортизация R2C2 – най-високия клас при SR Suntour с регулиране и на разгъването, и на сгъването при висока и ниска скорост. Това позволява на потребителя, при подходяща за съответния терен и стил на каране настройка, да извлече максимума от тези 200 мм ход, които предоставя вилката.

1390.00 лв. от DragZone.bg


Durolux R2C2 27.5″

Още един топ модел, разработен и с помощта на елитни състезатели и колоездачи чрез програмата WERX. Durolux e вилка с дълга история, но още с появата си преди доста години тя зае място на върха на ценовата листа на SR Suntour, като тогава беше модел за фрийрайд. Не мислете обаче, че вилката е скъпа по общоприетите стандарти – на фона на преките си конкуренти цената ѝ е почти наполовина! Междувременно времената се промениха и в момента Durolux със своите 160 мм ход (вътрешно може да бъде увеличен до 180 мм) е позиционирана като продукт за ендуро.

Родословието обаче не е напълно забравено. Durolux е подсилена повече от обичайното, което води до малко по-високо тегло (2250 грама), но може да сте сигурни, че конструкцията ѝ е много корава и „бомбоустойчива“. Най-видимият пример за това е проходната ос Q-Loc 2, която е с диаметър 20 мм (докато повечето производители в наши дни ползват 15 мм оси, за да спестят още 40-50 грама). Кованата куха корона е от алуминиева сплав от серията 6000, конусният стержен и горните тръби с диаметър 36 мм са от алуминий 7050, ботушите са от магнезиева сплав, а интересна екстра е интегрираният калник, който идва в комплект с вилката и може лесно да бъде монтиран в съответните точки.

Висококачествен детайл са и металните регулатори на патрона за амортизацията – общо 4 на брой, тъй като и тук системата R2C2 (можете да настройвате сгъването и разгъването при висока и ниска скорост).

799.00 лв. от DragZone.bg


Aion RL-R 29″

Aion е АМ/ендуро вилка, която се появи в каталога на SR Suntour преди няколко години и веднага се превърна в един от популярните им модели. Това е така, защото цената ѝ е доста приятна на фона на повечето конкуренти и с оглед на характeристиките, които предлага. В МТБ-БГ пробвахме един от първите варианти (160 мм ход, 26″) на един интересен тестов велосипед и като цяло вилката доста ни хареса (имаше нужда единствено от малко повече прогресивност, което можеше да се настрои вътрешно).

Както и да е, сега сме 2017 година и SR Suntour добавят към тази серия и 29-цолова вилка, което е в унисон с тенденцията да се появяват все повече ендуро велосипеди с този размер на колелата. В България по-конкретно можете да намерите варианта със 140 мм ход (по принцип има и със 130), който разполага също така с регулиране на разгъването (Rebound) и дистанционно заключване. За да се постигне впечатляващото за този ценови клас тегло от 2035 грама, пружинният елемент, намиращ се в левия ботуш, е пневматичен, което позволява и лесна настройка за хора с различно тегло.

Външно вилката е с ботуши от магнезиева сплав, горни тръби с диаметър 34 мм от алуминиева сплав 6000, корона от същия материал и конусовиден стержен от алуминиева сплав 7050. Важен елемент за коравината на вилката е проходната 15 мм ос Q-Loc, която позволява сигурен и бърз монтаж и демонтаж на предното колело без инструменти.

Post Mount накрайниците са за директен монтаж на спирачка с диск 160 мм, но за този модел SR Suntour позволяват ползване на дискове до 203 мм.

699.00 лв. от DragZone.bg


Epixon TR DS RL-R 15QL 27.5″

Пълното име на този модел е от тези, чието разшифроване дава информация за почти всичките ѝ характеристики. Epixon е модел, предназначен за ХС/АМ каране, което личи и от съкращението TR (от Trail, актуалното маркетингово име на категорията велосипеди и продукти със 130-140 мм ход).

Фокусът е върху ниското тегло (само 1768 грама!), но не само. Конструкцията на вилката е с магнезиеви ботуши за 27.5″ колела, 15 мм проходна ос Q-Loc и 32 мм горни тръби, а в конкретния случай стерженът е с постоянен диаметър 1 1/8″, което позволява вилката да се ползва за надграждане и на велосипеди от начален клас, които по-често не са с конусовидно чело.

Ходът е 130 мм, осигурен от пневматична пружина и патрон с маслена амортизация, осигуряващ реглаж на разгъването плюс дистанционно заключване.

Имайте предвид, че с оглед предназначението на вилката, максимално допустимият размер за диска е 180 мм.

499.00 лв. от DragZone.bg


Raidon XC-DS-LO-R 27.5″

И като стана дума за велосипеди от начален клас, SR Suntour предлагат доста продукти и в него. Пример за такава вилка е моделът Raidon, който тук е представен в разновидност за размер на колелата 27.5″, със 120 мм ход, пневматична пружина и хидравличен патрон за амортизация със заключване и реглаж на разгъването.

Горните тръби са алуминиеви, 32 мм; ботушите са магнезиеви, а стерженът е стоманен и с постоянен диаметър. Оста е 9 мм QR.

Впечатляващо е, че дори в този ценови клас и без използване на най-леките материали, SR Suntour декларират тегло 1880 грама, което звучи доста добре.

329.00 лв. от DragZone.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>