Продуктите на Mavic в Drag Zone

От 2017 г. в магазини Drag Zone можете да намерите продуктите на една от най-известните компании в света на колоезденето. Разпознаваеми отдалеч със своето жълто лого, Mavic имат десетилетия опит и непоклатимо реноме по отношение на каплите и наплетените комплекти колела, а в последните години уверено навлизат и в нови територии – с тяхната марка вече се предлагат и гуми, обувки, облекло и други продукти. Представяме ви пет от най-интересните предложения за българския пазар:


Обувки Mavic Deemax Elite

Едва ли има спускач, който да не е чувал за модела Deemax. Не за обувките, а за комплекта ярки жълти колела, които не позволяват на страничния наблюдател да отдели поглед от тях и впечатляват с бруталния си дизайн, който сякаш има за цел да уплаши камъните по трасетата и да им покаже отдалеч кой е шефът.

Обувките за автомати със същото име са нещо ново, но запазват тези добре познати характеристики. Те са безкомпромисни като качество, леки и здрави, агресивни и красиви на външен вид. Важно уточнение обаче е, че са предназначени не само за спускане, но и за ендуро/АМ карачи.

Deemax Elite са съвместими с SPD стандарта, но освен на закопчаването, разчитат и на специалната каучукова смес Contagrip® за максимално добро сцепление както с допълнителната платформа на педала, така и с всякакви терени при ходене. Високите и агресивни грайфери също са проектирани с такава задача, а подметката като цяло е наречена Energy Grip AM, защото осигурява не само добър контакт, но и стабилност и коравина, така че преносът от енергия към педалите да е с минимални загуби. Ефективността обаче не е за сметка на комфорта – във вътрешността има вложки от VA пяна за обиране на вибрациите, а стелките Ergo Fit Cushion са от пяна OrthoLite® с двойна плътност, осигуряваща максимално омекотяване и удобство за ходилата.

Горната част на обувките е изработена от максимално здрави материали, помислено е и за добрата вентилация. Пръстите и петата са защитени от твърди гумирани панели, които да поемат евентуални нежелани срещи с камъни и други опасности по пътеките, а мрежестите зони осигуряват добро проветрение в топлите дни. За глезените има допълнителна защита, а над тях кракът е обгърнат от неопренова яка, която да пречи на песъчинки, камъчета и други досадни неща да влизат в обувките.

„Завързването“ на обувките е максимално улеснено от системата Quick Lace, която включва кевларен шнур – достатъчно е само да го издърпате и фиксирате чрез плъзгаща катарама и да затегнете допълнителния велкро-ремък над него. Всичко това е покрито с капак, който има както естетическа, така и предпазна функция.

Хората са свикнали да свързват дисциплината спускане с масивни, големи обувки и Deemax Elite също са доста широки и големи, така че краката ви да се чувстват свободни и защитени. Въпреки това теглото им е съвсем приемливо – 890 грама за чифт (№42). В България можете да намерите няколко размера от този модел – 42, 42.5, 43, 43.5, 44, 44.5, 45, 46.

За разлика от някои други обувки на Mavic, Deemax Elite не се предлагат в жълт цвят, но пък ги има в червено, ако държите всички отдалеч да се вторачват в краката ви. Черно-бялата разцветка също е доста агресивна като дизайн, но все пак по-универсална.

239.00 лв. от DragZone.bg


Обувки Mavic Crossride XL

Същите качества и характеристики виждаме и при друг АМ/ендуро модел – Crossride XL, разработен с помощта на легендата Фабиен Барел. Той обаче е за хората, които предпочитат с една идея по-прибран външен вид и по-малко пространство за крака, но по-стегнато прилягане на обувката към него. Или другояче казано, този модел съчетава ефективността на ХС обувка със сцеплението и универсалността на такава за All Mountain и ендуро.

Повечето изброени горе технологии се срещат и тук – SPD съвместимата подметка е с името Energy Grip Trail и е корава, с големи грайфери, устойчива на износване и с външен каучуков слой Contagrip® за максимално сцепление.

Във вътрешността на подметката има вложка от EVA пяна за обиране на вибрациите, а стелките Ergo Fit OrthoLite® с двойна плътност запазват стъпалото по-хладно и сухо и повишават комфорта при ходене пеша.

За удобството и проветривостта се грижи и цялата горна част на обувките, чак до езика Ergo Tongue, а за пристягането освен на системата Quick Lace, се разчита и на ремък със щрамер Ergo Ratchet. 

И тук са налице защита за пръстите, петите и глезените, както и неопренова яка срещу проникване на различни частици към вътрешността. 

Теглото е 920 грама за чифт, номерацията включва 42, 42.5, 43, 44, 45, а освен черно-бяла разцветка, е налична и ярката жълта версия, която не може да бъде сбъркана дори от километър.

279.00 лв. от DragZone.bg


Обувки Mavic XA Elite

И този модел е предназначен за All Mountain и използва повечето изредени технологии, само че тук фокусът не е поставен толкова силно върху състезанията и ефективността при педалиране, а повече върху допълнителния комфорт и по-ежедневния външен вид (както виждате, XA Elite приличат донякъде на планински маратонки, а не на масивни шпайкове).

Този по-отпуснат вид обаче крие същата подметка Energy Grip Trail, която е достатъчно твърда и корава, за да пренася ефективно енергията от крака към педала, но и достатъчно комфортна, благодарение на вложките от EVA пяна за абсорбиране на вибрациите. Грайферите и каучуковата смес Contagrip® се грижат за сцеплението с терена.

Езикът Endofit™ обгръща плътно ходилото на ключови места за максимален комфорт, а стягането отгоре е с Quick Lace шнур и велкро ремък, който покрива катарамата и я фиксира.

XA Elite са доста леки – 830 грама чифта. Предлагат се в номера 41, 42, 42.5, 43, 43.5 44, 44.5, 45, 45.5, 46, червен/черен или само черен цвят.

189.00 лв. от DragZone.bg


Колела Mavic Deemax DH 27.5″

Ето ги и легендарните колела Deemax, за които стана дума още в началото на статията. Не сме сигурни кое поколение поред е това, но е очевидно, че са все така красиви и все така добри.

Нека започнем с това, че Deemax DH е един от най-леките комплекти наплетени колела за спускане – само 2015 грама (930 г предното и 1065 г задното). Не един и двама шампиони през годините са карали с този продукт и са допринесли за развитието му.

Много продукти за спускане са фокусирани главно върху осигуряването на повече здравина и коравина. Deemax е фокусиран върху постигане на по-висока скорост. Това, разбира се, влече със себе си и изискването за здравина, така че олекотените капли са изработени по технологията ISM (Inter Spoke Milling) от алуминиевата сплав Maxtal, при която се отнема материал от вътрешната стена на каплата между спиците, но около отворите им стената е по-дебела, за да не се компрометира здравината. Така се спестяват ценни грамове от място, където не са необходими.

Профилът на каплите не е широк по днешните разбирания (27 мм външна широчина, 21 мм вътрешна), но са съвместими с гуми до 2.7, достатъчно корави са и са лесни за ускорение. Спиците са прави, без извивка при главата, и аеродинамични. Отпред са 28, а отзад 32 броя.

Главините са с алуминиево тяло, проходни оси (20 мм отпред и 12 мм отзад) и „бърз“ храпов механизъм ITS 4, който е с 4 бр. „кученца“ и зацепва на всеки 7.5° от оборота. Тялото на свободното движение е стандартно, но може да се замени и с такова да XD Drive. Изобщо, главините дават възможност за много приспособявания към различните стандарти – както отпред, така и отзад (например за 12х157 мм проходна ос).

1690.00 лв. от DragZone.bg


Комплект MTB колела с гуми Mavic Crossmax Elite 27.5″

Откакто Mavic започнаха да произвеждат и гуми, в каталога им има някои доста интересни предложения за цялостно решение по отношение на колелата, т.е. готов наплетен комплект барабар с гуми към него. Такъв е и Crossmax Elite 27.5″

Колелата Mavic Crossmax Elite комбинират опростен, но високотехнологичен подход, подходящ за колоездачи търсещи ниско тегло и висока скорост. Те са наплетени с най-леките алуминиеви ХС капли на Mavic, които са изработени по технологията ISM4D и са с т.нар. hookless дизайн, т.е. прав борд, без „кука“ (без извит навътре ръб). Вътрешната им широчина е 22 мм.

Наплетени са към главините с 24 спици отпред и отзад – прави, изтънени и плоски (аеродинамични). Главините са със споменатия храпов механизъм ITS-4 и с 15 мм проходна ос отпред и 12 мм отзад, като чрез различни преходници можете да ги приспособите на практика към всеки стандарт на пазара.

Теглото на комплекта колела (без гумите) е само 1635 грама (750 предно, 885 задно).

Гумите са  Mavic Pulse Pro UST Tubeless Ready с широчина 2.25″ и еднослоен каркас с гъстота 127 TPI. Протекторът е двукомпонентен за постигане на идеален баланс между леко търкаляне и добро сцепление.

1190.00 лв. от DragZone.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>