Предложения за ендуро/АМ 2017 | Scott Bulgaria

Екипът на Scott България със сигурност знае туй-онуй за ендуро и all mountain карането, така че ако се нуждаете от подобни продукти, в магазините им и онлайн на scott.bg можете да намерите още интересни предложения. Преди това вижте тези четири продукта, които могат да направят лятото по техничните и стръмни пътеки по-приятно и по-безопасно.

Scott Genius 740 2017

Логично е да започнем с един велосипед, представител на серията Genius, която е може би най-универсалната в каталога на марката. Няма значение дали ще наречете този велосипед ендуро или all mountain (по съвременните класификации е по-скоро второто) – по-важното е, че той е лек и способен както в изкачванията, така и в спусканията.

Цифрата 7 в името му показва, че байкът е с 27.5-цолови колела (има и вариант с 29″), а за да бъде по-достъпна цената, този модел използва алуминиевата версия на рамката (от сплав 6061), която обаче като форми, геометрия и детайли не отстъпва значително на карбоновата. Разликата е най-вече в теглото, макар че Scott умеят да постигат ниски стойности за него не само при карбоновите си велосипеди – според данните от производителя при Genius 740 то е 13.4 кг.

Genius 740 е с конусовидна челна тръба, директен захват за предния дерайльор, средно движение ВВ92 и задна проходна ос 142х12 мм. Тръбите са изтънени и хидроформовани, а пътят за жилата на скоростите и маркуча на задната спирачка е външен, което може и да не изглежда много модерно, но за някои хора със сигурност е предимство. Ушите за задна спирачка са PM180, което подсказва, че Scott не оставят вариант за ползване на слаби спирачки и това е нормално, защото със 150 мм ход на окачването Genius 740 може да се движи със сериозно скорост по сериозни терени.

Вилката е FOX 34 Float Rhythm Grip 3, а задният амортисьор е FOX Float Performace (но с добавката Nude, т.е. разработен специално за Scott). Ако си мислите, че това е просто подмяна на имената, не е точно така – и вилката, и шокът имат три режима на работа (заключен, Trail и спускане), които се активират едновременно отпред и отзад чрез дистанционната команда TwinLoc. По този начин двата края на окачването са винаги синхронизирани и реагират адекватно според избрания от вас режим.

Геометрията на Genius 740 не е толкова агресивна, колкото при най-новите ендуро велосипеди, но пък би трябвало да е доста пъргава и повратлива по естествените туристически пътеки. Челният ъгъл е 67.9°, като може дори да го увеличите с 0.5° чрез обръщане на специално чипче за монтаж на задния амортисьор. по този начин променяте и височината на средното движение със 7 мм. Като дължина рамката изглежда в златната среда, така че да бъде удобна за педалиране и стабилна при спускане.

Другите компоненти в окомплектовката на Genius 740 са задвижване Shimano Deore/XT с 2х10 предавки, спирачки Shimano M506 и допълващи компоненти от Syncros, а гумите са Schwalbe Nobby Nic Performance 2.35.

5499 лв. от Scott Bulgaria


Наколенки Scott Soldier 2

Нуждите на АМ/ендуро карачите в последните години карат производителите да разработват все по-леки и удобни протектори, които да осигуряват необходимата защита в точния момент. На тези изисквания са подчинени и наколенките Soldier 2.

Те използват „умния“ материал D3O® – един от първите втвърдяващи се полимери, които намериха приложение в байк индустрията и тласнаха конкуренцията към подобни разработки. Казано най-просто, специалната „пяна“ в покой е мека и гъвкава, което осигурява много по-голям комфорт при педалиране и изобщо при носене на крака. Случи ли се обаче да се ударите, структурата на полимера се втвърдява, за да ви предпази, абсорбирайки енергията на удара. След което отново се връща към предишната си форма, т.е. може да се ползва многократно.

Конструкцията на наколенките в цялост следва общия замисъл за комфорт и вентилация. Задната част на чорапа е от изцяло мрежеста, мека материя, която да не ви спарва излишно и да не дразни кожата. В горния и долния край, от вътрешната страна, са дабавени силиконови ленти, които пречат на наколенките да се смъкват и разместват.

Предната част на Soldier 2 също е от проветриви материи, но допълнително подсилени срещу изтъркване и скъсване. D3O® протекторът обхваща цялото коляно, включително отстрани, отгоре и отдолу, за да му осигури максимална защита.

125 лв. от Scott Bulgaria


SCOTT Trail Protect FR’ 12

Все повече стават и раниците с протектор за гръбнака, които се предлагат на пазара. SCOTT Trail Protect FR 12 е насочена главно към ендуро карачите и освен че е доста приятна на външен вид, тя е и компактна (50 x 28 x 12 см), но без да е малка. Обемът 12 литра позволява да приберете в нея всичко належащо за еднодневно каране или състезание, а чрез допълнителните ремъци и приспособления можете да окачите на нея наколенки, налакътници и всякакъв тип каска (с или без подбрадник).

Ключовият елемент обаче е протекторът за гръбначния стълб, който е от същата D3O® пяна, за която вече стана дума – в нормално състояние е мека и пластична, но при удар се втвърдява и абсорбира енергията. Защитният панел е 3D формован и вентилиран, за да намали изпотяването и спарването на гърба. Особено впечатляващо е и теглото (980 грама) – такива стойности рядко се срещат при раниците с протектор, дори и да са малки като размер.

Коланът за кръста е широк и стабилен, което е важно, за да държи раницата на правилното място при падане. Той се регулира и във височина, за да пасне идеално на хора с различен ръст.

Сред многото екстри и отделения можем да споменем джоба за инструменти, джоб за смартфон на една от презрамките, разтегливите странични джобове, ключодържател, ухо за закачане на слънчеви очила, светлоотразителни елементи и съвети за действия при инцидент или извънредна ситуация, отпечатани от вътрешната страна на раницата.

Както всяка велосипедна раница, Trail Protect FR 12 е пригодена за ползване с хидратираща система.

239 лв. от Scott Bulgaria


Каска FOX Proframe Libra

Това е най-леката и проветрива каска с подбрадник на FOX и е един от хитовете за сезон 2017. Тя тежи само 750 грама и е разработена за All Mountain и ендуро, но нивото на защита покрива и стандартите за спускане, по-специално ASTM F1952 (включително за подбрадника), EN 1078, AS/NZ 2063, CPSC.

Конструкцията на подбрадника е патентована и осигурява ниско тегло и добро проветрение, без компромиси със здравината. Същото може да се каже и за основната част, която е изработена от Varizorb™ EPS пяна. От вътрешната страна е добавена и системата MIPS за намаляване на усукващите натоварвания върху мозъка при падане.

За вентилацията се грижат общо 24 големи отвора – 15 входящи и 9 изходящи. Фиксираната козирка също има отношение към проветрението, защото е разположена така, че да насочва въздуха към входящите отвори под нея.

За комфорта при носене се грижи антибактериалната подплата, за удобно, бързо и лесно закопчаване/откопчаване е използвана магнитна катарама Fidlock® SNAP.

499 лв. от Scott Bulgaria

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>